Hvis du ønsker å finne den romantiske drømmen om Paris er den ene siden bedre enn den andre

Til venstre for Seinen er det gatebildet som gjør inntrykk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Magasinet Reiselyst): - Når det regner, legger jeg plast over bøkene og sitter under en paraply og leser, sier Marie Christine Thieblemont.

I 25 år har hun solgt bøker fra en grønnmalt kasse langs Seinen, som en av 250 bruktbokselgere langs elva som deler Paris i to omtrent på midten.

De første bouquinistene dukket opp langs Seinen midt på 1500-tallet, men de siste åra har utøverne av det tradisjonelle yrket slitt med omsetningen.

Flere av dem har byttet ut bøker mot plakater og postkort, og denne søndagen er over halvparten av trelokkene langs Quai des Grands Augustins låst.

Men Marie Christine holder stand. Hver dag tilbringer hun dagen med bøkene sine. Og suvenirer og postkort?

- Det er ikke bra, men noe må vi jo leve av. Men ikke jeg. Aldri. Jeg holder meg til kunstbøkene, lover hun.

Tradisjonen tro Bouquinistene holder til langs begge bredder av elva. Likevel virker det passende at en av de mest standhaftige har sin kasse på den søndre - også kalt den venstre, siden Seinen renner fra øst mot vest.

Etter velrenommerte New York Times' mening, har Paris' venstre bredd klart å bevare byens sjel, til forskjell fra motsatt bredd hvor internasjonalisering og hipstere har forvandlet byen.

ELVA I HJERTET: En spasertur langs Seinen må sies å være omtrent obligatorisk på Paris-turen. Ikke bare er elva selve grunnen til at byen ligger der den gjør, å gå langs bredden er også svært romantisk. Foto: GJERMUND GLESNES
ELVA I HJERTET: En spasertur langs Seinen må sies å være omtrent obligatorisk på Paris-turen. Ikke bare er elva selve grunnen til at byen ligger der den gjør, å gå langs bredden er også svært romantisk. Foto: GJERMUND GLESNES Vis mer

«Gå gjennom Latinerkvarterets krokete brusteinssmug eller ned de store platan-prydede bulevardene i Saint-Germain-des-Prés, og du vil mer enn én gang tenke at du er inne i et svart-hvitt-foto av Robert Doisneu,» skriver journalisten Amy Thomas - med henvisning til fotografen bak det ikoniske bildet av et par som kysser på et travelt Paris-fortau.

Og hun har definitivt et poeng. Hvis du ønsker å finne den romantiske drømmen om Frankrikes hovedstad, er den venstre bredden et godt utgangspunkt.

Guiden David Lambret sier seg langt på vei enig med storavisa.

- Høyre bredd er kapitalens side. Så den er rikere og på mange måter mer internasjonalt rettet, mener han.

Storslått i nord Det er ikke bare kapitalen som har holdt seg i nord - eller til høyre for å følge Seinens løp. Også tempelriddere og kongemakt var konsentrert på høyre side.

PARIS-IKONET: Eiffeltårnet skulle opprinnelig få stå i maksimalt 20 år. 126 år etter at det sto ferdig, er jerntårnet Frankrikes aller mest kjente severdighet. Foto: GJERMUND GLESNES
PARIS-IKONET: Eiffeltårnet skulle opprinnelig få stå i maksimalt 20 år. 126 år etter at det sto ferdig, er jerntårnet Frankrikes aller mest kjente severdighet. Foto: GJERMUND GLESNES Vis mer

Dermed er det kanskje bare rett og rimelig at de største severdighetene i den franske hovedstaden stort sett ligger der.
 
Paris noen kvartaler nord for Seinen ser mange steder ut til å være laget mer for å imponere enn for å være en by hvor folk skal bo.

Står du ved Triumfbuen og speider ned den 1,9 kilometer lange og 70 meter brede avenyen Champs-Élysées, ser du rett på gigantiske Louvre - med den egyptiske obelisken på byens største plass, 86 mål store Place de la Concorde, midt mellom.

Også ellers står palassene og statuene tett i tett langs nordre elvebredd.

Eiffeltårnet Men heller ikke i sør er det fritt. For eksempel ligger Paris' aller mest ikoniske severdighet, Eiffeltårnet, her. Det samme gjør Invalidedomen, Panthéon og Luxembourg-palasset med dets gigantiske park.

Likevel er det mer selve gatebildet som gjør inntrykk på den venstre siden, og spesielt i Saint-Germain.

Mens Latinerkvarteret til dels virker overgitt til budsjetturister fra hele verden, er nabobydelen vest for Boulevard Saint-Michel fortsatt på mange måter Paris med stor P.

Her finner du fortauskafeer på gatehjørnene, små uavhengige butikker i de smale gatene, og de tidligere nevnte platanene i hovedgatene.

Alle kjenner alle - Saint-Germain er definitivt den beste bydelen. Den er veldig vakker, og alle kjenner alle her. Det er rett og slett det mest sjarmerende arrondissementet i Paris, sier servitøren Astrid De Phaye.

Sett fra utebordet hvor hun akkurat har servert en kaffe og croissant, går det nesten ikke an å si seg uenig.

Brasseriet Relais Odeon ligger i et smalt galleri, en brusteinsbelagt oase av uteserveringer og nostalgiske skilt, mellom de travle Rue Saint-André des Arts og Boulevard Saint-Germain.

REISEFAKTA PARIS

Reise hit:
• Norwegian flyr direkte til Paris fra Oslo og Bergen

• SAS og Air France flyr direkte fra Oslo.

• Ryanair flyr fra Rygge til Beauvais-flyplassen en drøy time utenfor byen.

• Priser fra 258 kroner tur-retur.

Å bo:
Hotellene i Paris er dyre, så det er mye å spare på å bruke metro til og fra severdighetene i stedet for å bo sentralt.

• Legend Saint Germain by Elegancia vest for Luxembourg-parken er stilfullt og populært. Dobbeltrom til 2000 kroner.
Les mer: www.legendhotelparis.com

• Et billigere alternativ er Hotel de Nesle midt i Saint-Germain. Dobbeltrom med eget bad til 1150 kroner.
Les mer: www.hoteldenesleparis.com

Smuget er historisk i seg selv. En restaurant eller to lenger ned ligger Café Le Procope, som åpnet allerede i 1686, og hvor folk som Robespierre og Danton satt og planla den franske revolusjon.

Tosidig by Historie er det mye av, selv om det altså stort sett ikke er maktens historie.

Sørsida tilhører tradisjonelt studentene og de intellektuelle. I Latinerkvarteret ligger det prestisjefulle Sorbonne-universitet, og i Saint-Germain-des-Prés finner du kafeene hvor Picasso, Hemingway, James Joyce, Jean-Paul Sartre og Simone de Beauvoir drakk og diskuterte.

Og selv om kunstnernes gamle stamkafeer i dag er grovt overprisede, henger inndelingen igjen, forteller David Lambret.

- Sarkozy og høyresiden snakker om «folkene fra Saint-Germain-des-Prés» og mener med det en gjeng urealistiske drømmere, sier han.

TÅLMODIG SJEL: Marie Christine Thieblemont sto over et år på venteliste for å bli bouquinist langs Seinen, og setter seg ved bruktbokboksen sin hver eneste dag. Foto: GJERMUND GLESNES
TÅLMODIG SJEL: Marie Christine Thieblemont sto over et år på venteliste for å bli bouquinist langs Seinen, og setter seg ved bruktbokboksen sin hver eneste dag. Foto: GJERMUND GLESNES Vis mer

Om det stemmer eller ikke, får andre avgjøre. På en storbytur har det uansett ikke noe å si. Da er det lov å drømme.

DIN EGEN STIL: Saint-Germain-des-Prés er et bra område for å finne klær som naboen ikke har. Bydelen har en rekke uavhengige designerbutikker. Foto: GJERMUND GLESNES
DIN EGEN STIL: Saint-Germain-des-Prés er et bra område for å finne klær som naboen ikke har. Bydelen har en rekke uavhengige designerbutikker. Foto: GJERMUND GLESNES Vis mer

SE OG GJØRE I PARIS

OPPLEVELSER:

Eiffeltårnet
Frankrikes aller mest ikoniske severdighet er et must i Paris, enten du stikker til topps eller bare ser det fra avstand. Bestill billett så tidlig som mulig på www.toureiffel.paris/en

Jardin du Luxembourg
Den store, formelle hagen sør for Luxembourg-palasset er nydelig, og et glimrende sted for en piknik hvis været tillater det.

Musée d'Orsay
Dette store kunstmuseet langs Seinen har verdens største samling av impresjonisme og postimpresjonisme, med verker av blant annet van Gogh, Monet, Cezanne, Gauguin og Edvard Munch.
Les mer: www.musee-orsay.fr/en

RESTAURANTER:

Le Bouillon Racine
Denne jugendperla med speil og blomster på alle vegger har helt fantastisk atmosfære. Og heldigvis er maten, nokså tradisjonell fransk, like minneverdig.
Les mer: www.bouillon-racine.com/en

• La Cuisine de Philippe
Suffleene er spesialitetene til denne restauranten like nord for Jardin de Luxembourg, som er ranket som nummer to i Saint-Germain på Tripadvisor.
Adresse: 25 Rue Servandoni

L'Atelier de Joël Robuchon
Sitt på barkrakk med utsikt rett inn på kjøkkenet eller mer tradisjonelt ved bord. Uansett får du servert mat som er belønnet med to stjerner i Michelin-guiden.
Les mer: www.joel-robuchon.com

La Petite Cour
Gå ned trappa til et deilig, litt gjemt gårdsrom med denne populære restauranten. Velg mellom bord ute og inne, uansett får du velsmakende fransk mat.
Les mer: www.lapetitecour.fr

SHOPPING:

Justine Red
Hvis du er på utkikk etter ny veske er dette stedet. I hvert fall hvis du vil ha noe unikt, som er både tegnet og sydd i Paris.
Les mer: www.justine-red.myshopify.com

Deyrolle
Et utstoppet dyr står muligens ikke på handlelista, men denne 170 år gamle butikken ser ut som et underlig kunstgalleri og bør likevel inn på handleruta.
Les mer: www.deyrolle.com

Patrick Roger
Saint-Germain er full av patisserier og sjokolademakere, men dette er den aller fineste butikken, med skulpturgalleri i overetasjen.
Les mer: www.patrickroger.com/en

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer