SÅ ENKEL AT SELV FAR: Dagbladets Jan Omdahl gjør seg noen førsteinntrykk av Apples iPad. Applikasjonen til herremagasinet GQ er blant de mer forseggjorte papir-på-nett-konseptene. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET
SÅ ENKEL AT SELV FAR: Dagbladets Jan Omdahl gjør seg noen førsteinntrykk av Apples iPad. Applikasjonen til herremagasinet GQ er blant de mer forseggjorte papir-på-nett-konseptene. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADETVis mer

Hvis iPad er et nisjeprodukt, er nisjen enorm

Vi har lekt med Apples nyeste.

||| Om du ikke har levd under en stein de siste årene, bør du ha fått med deg at Apple lanserte sitt «surfebrett» iPad i helga. Her kan vi etter all sannsynlighet kåre årets mest omtalte teknologiprodukt, allerede primo april.

Sannsynligheten er faktisk ganske stor for at selv «snøhulemannen» Sverre Nøkling, som har levd under en stein de siste årene, har fått med seg begivenheten.

Selv har jeg bare tilbragt en kort arbeidsdag med en iPad. Det er ikke nok til å presentere en fyldestgjørende test, eller til å dra de mest bastante konklusjoner om iPadens styrker og svakheter. Det følgende må derfor leses som en serie førsteinntrykk, i møtet med en teknologi som ville ha sviktet kapitalt om ikke nettopp et slikt kort møte ville være tilstrekkelig til å etterlate et ganske tydelig inntrykk hos en førstegangsbruker.

Har man et forhold til iPhone eller iPod touch, begynner man forøvrig ikke med blanke ark. Snarere tvert imot; konseptuelt og funksjonelt er iPad i prinsippet en forvokst utgave av to av Apples mest vellykkede og veletablerte produkter.

Vel å merke uten iPhonens telefonfunksjonalitet, noe som kanskje er like greit. En telefon på 25x19 cm, med en vekt på anseelige 680 gram, er ikke noe du vil holde opp til øret. Selv Michael Douglas' enliters melkekartong av en mobiltelefon fra filmen «Wall Street» ville blekne i sammenlikning.

Du putter den heller ikke i lomma, om du ikke er sirkusklovn i jobbantrekk.

KJENT FORM: For iPhone- og iPod touch-brukere er iPad et velkjent konsept, både i form og funksjon. Foto: APPLE
KJENT FORM: For iPhone- og iPod touch-brukere er iPad et velkjent konsept, både i form og funksjon. Foto: APPLE Vis mer

Størrelsen skaper noen utfordringer, men også helt nye bruksområder:

I motsetning til en iPhone, kan iPad meget vel bli et soleklart førstevalg for nettsurfing, eboklesing, filmtitting eller spill.

Designet er besnærende enkelt, slik vi er blitt vant til fra Apple. Baksiden er i børstet aluminium med myke kurver. Som på iPhone er hele fronten en glassplate, der en ganske bred, svart ramme omkranser det aktive feltet med bakgrunnsbelyst, kontrastrik berøringsskjerm. Hjem-knappen, som tar deg til iPadens startside for applikasjoner, er det eneste knappen på fronten.Toppen har hodetelefonutgang og strøm/dvalebryter, høyresida volumkontroller og en låseknapp som hindrer iPadens berøringssensor i å rotere skjermen fra landskap- til portrettmodus når du ikke ønsker det. I underkant sitter en innebygget høyttaler, og kontakten for lading og tilkobling til Mac eller PC.

NEW YORK TIMES: En av flere aviser meg egen iPad-app og håp om brukerbetaling.
NEW YORK TIMES: En av flere aviser meg egen iPad-app og håp om brukerbetaling. Vis mer

Det første som slår deg når du løfter iPaden ut av emballasjen, er at dette er en dings du ikke bør miste i gulvet.

Den er overraskende tung, den børstede aluminumsbaksiden gir begrenset friksjon mot hånden, og den gedigne glassskjermen overlever neppe et ukontrollert møte med gulvplanker eller asfalt.

DER ET VANLIG
lesebrett for ebøker typisk veier under 300 gram, omtrent som en vanlig paperback, har en betydelig mindre sårbar skjerm og holdes uanstrengt i en hånd, oppleves iPad som en dings du betjener med to hender og en porsjon andakt. På testeksemplaret jeg lånte, hadde eieren investert i en beskyttelsesperm som også fungerer som et slags stativ for lesing og skriving.

Så iPod er mindre robust enn et lesebrett. Til gjengjeld er den så uendelig mye mer enn et lesebrett. Men nøyaktig hva er den?

TEGNESERIE: Marvels tegneserie-app er besnærende.
TEGNESERIE: Marvels tegneserie-app er besnærende. Vis mer

En bærbar datamaskin uten fysisk tastatur? Et lesebrett på steroider? En monster-iPod? Eller har Apple rett og slett gått hen og skapt en helt ny kategori digitalt produkt, en ny plattform for databehandling og digitalt informasjonskonsum, frigjort fra de møllspiste skrivebordsmetaforene vi er vant til fra Windows- og Mac-universet?

MYE PEKER i retning det siste. Om iPad innevarsler den tradisjonelle datamaskinens snarlige død, er jeg imidlertid ikke så sikker på. iPadens virtuelle tastatur fyller nesten halve skjermen, og fungerer bedre enn jeg hadde ventet, særlig i landskapsmodus. Det er mer enn bra nok til epost, men knapt en fullgod erstatning for et fysisk tastatur om du går svanger med en roman.

Kjøper man det kombinerte tastaturet og stativet som ekstrautstyr, løser man innskrivingsproblemet, men pådrar seg til gjengjeld et transport- og imageproblem. I kombinasjon med fraværet av mus, gjør denne begrensningen at det er vanskelig å se iPad som et optimalt verktøy for tung produksjon av innhold.

KINDLE: Amazones ebok-applikasjon er minst like god som Apples.
KINDLE: Amazones ebok-applikasjon er minst like god som Apples. Vis mer

Til konsum av innhold, derimot, er iPad sensasjonell.

Hvis din databruk hovedsaklig er en kombinasjon av nettsurfing, deltakelse i sosiale medier, skriving av direktemeldinger og epost, konsum av musikk, film, spill ebøker og annet digitalt medieinnhold, kan iPad fort bli en uunnværlig følgesvenn.

SÆRLIG I SOFAKROKEN hjemme, men også på toget, venterommet eller andre steder du ferdes - særlig om du velger versjonen som både støtter trådløst internett og tilkobling via 3G-mobilnettet. (Som norsk forbruker har du foreløpig ingen av alternativene, om du ikke tyr til kreative bestillingsgrep fra USA eller handler grisedyrt og gråimportert. En norsk lanseringsdato er ikke fastsatt, uvisst av hvilken grunn.)

Brukeropplevelsen på iPad er sublim.

SØT: Men Apples er søtere.
SØT: Men Apples er søtere. Vis mer

Du slår den på, berører et ikon med en finger, og er i gang med det du vil gjøre. Ingen frustrerende oppstartstid, ingen startmenyer, ingen labyrintinske mappestrukturer å rote gjennom på leting etter det du trenger. Alt innhold ligger under det enkelte program, og hjem-skjermen er alltid ett klikk unna.

Datamaskinen er blitt ny.

Den store skjermen er en fornøyelse å bruke, og Apples nyutviklede A4-prossessor gjør iPad lynkjapp. Skjermbildet er bra selv med skrå vinkel, noe som gjør det mulig for to å se film sammen. Refleksene fra den blanke skjermen er imidlertid en utfordring, og i direkte sollys kommer iPad til kort, særlig sammenliknet med lesebrettenes eblekk-teknologi. Glasset er også en magnet for fingermerker.

IPAD-OPPLEVELSEN
handler også i stor grad om den berusende tilgangen på programmer og innhold via App Store og iTunes Store. Den lille programpakken som følger med, er bare begynnelsen. Alle applikasjoner utviklet for iPhone og ipod touch kan installeres og brukes, enten i originalstørrelse eller forstørret opp slik at de fyller en større del av skjermen. Det fungerer overraskende bra, men det blir morsommere med appliasjoner utviklet spesielt for iPad.

Mediektører som New York Times og magasinet GQ har allerede lansert egne iPad-apps. Jeg hadde bare anledning til å teste gratisutgavene, men etter noen timers bruk er jeg ikke overbevist om at applikasjonene tilfører noe som vil utløse tøylesløs betalingsvilje blant nettbrukerne:

SPILL BLIR STORT: iPad tegner til å bli en gigantisk spillplattform, tror Dagbladets anmelder.
SPILL BLIR STORT: iPad tegner til å bli en gigantisk spillplattform, tror Dagbladets anmelder. Vis mer

Det ser pent ut, men erstatter verken papirets enkle robusthet eller nettavisas dynamiske interaktivitet.

At New York Times-appen krasjet ved oppstart flere ganger, gjorde ikke inntrykket bedre.

Desto mer overbevisende er spill på iPad, enten det er snakk om enkle brettspill eller sofistikert simulasjon. At iPad blir en gigantisk spillplattform, mener jeg nærmest er hevet over tvil.

FARVEL TIL HIERARKIET: Berøringsskjerm og flat struktur gjør iPad til en lek å bruke.
FARVEL TIL HIERARKIET: Berøringsskjerm og flat struktur gjør iPad til en lek å bruke. Vis mer

Ebokløsningene, både Apples egen iBooks, og Amazons Kindle-app, er lekre nok. Apple har smurt på med en leken animasjonsløsning for å simulere blaing i papir. Søtt, men knapt nyttig i lengden. Typografi og oppløsning er god, nettbokhandlene tett integrert hos begge. Men skjermen blir trolig mer slitsom å lese på i lengden enn på de dedikerte lesebrettene, og du driver selvsagt risikosport om du tar med en iPad på badestranda.

IPAD BÆRER PREG
av å være et førstegenerasjonsprodukt. Det rapporteres at enkelte brukere har hatt problemer med trådløs nettilgang, men det fungerte problemfritt på mitt testeksemplar. Fraværet av kamera for videosamtaler er frustrerende, ikke minst fordi all erfaring tilsier at det kommer senere på en oppgradert modell. Fraværet av støtte for Flash er tragisk. Vekten er klart i overkant, en batterilevetid på 10 timer har åpenbart sin pris. Jeg kunne også ønsket meg en hjem-knapp til, kanskje plassert på baksiden i et av de øvre hjørnene.

I utgangspunktet er iPad et nisjeprodukt, fordi det plasserer seg i en ny produktkategori, og fordi det har sine klare begrensninger som produksjonsverktøy. Men her snakker vi om et nisjeprodukt en åtteåring eller en åttiåring kan ta i bruk og betjene problemfritt etter få minutters instruksjon.

Da blir nisjen ganske stor.

Hvis iPad er et nisjeprodukt, er nisjen enorm

Er du av det slaget som liker å gå under panseret på din sub-notebook for å skru på en eller annen Unix-installasjon, er dette kanskje ikke produktet for deg. Misliker du, som meg, Apples relativt lukkede og DRM-beskyttede økosystem, har du også et problem. Misliker du presset iPad bidrar til for en utvikling i retning en mer lukket og balkanisert betalingsweb, er problemet enda større.

Spørsmålet er bare om du er typen som klarer å la være. Det er ikke jeg.

iPad er en maskin som langt på vei gjør teknologien usynlig. Slik sett utvider den ikke bare rammene for hva vi tenker på som en datamaskin, men også for hvem som kan bruke en.

iPad selges foreløpig bare i en ren wifi-utgave i USA. Modellen med wifi og 3G kommer i slutten av april. Når iPad kommer til Norge, vil Apple ikke si noe om. Er du utålmodig, har Idar Vollviks Ludo allerede startet salg av importerte iPads i alle tre størrelser, med 16, 32 og 64 gigabyte minne - til priser som må sies å være for spesielt interesserte.

Takk til Arne Fismen hos Nordaaker og Ping for lån av iPad.

TETT TRAFIKK: Køen av kolleger som ville prøvekjøre iPad var lang. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET
TETT TRAFIKK: Køen av kolleger som ville prøvekjøre iPad var lang. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET Vis mer