Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Hvis julenissen bor i Finland, er Norge trollenes hjemland

Kan trekke flere turister enn selveste midnattssola.

CRUISETROLL: I Geiranger jakter turistene etter postkortmotiver - og troll. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
CRUISETROLL: I Geiranger jakter turistene etter postkortmotiver - og troll. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): I Norge er troll et av de aller mest solgte suvenirene, og mange er det som har opplevd trollene i Hunderfossen Familiepark og huldra langs Flåmsbanen.

HULDRA: Stoppet ved Kjosfossen stasjon gir opplevelser av det kulturelle slaget. Her danser huldra i fossen mens det filmes og fotograferes. Foto: Ole C.H. Thomassen / Dagbladet
HULDRA: Stoppet ved Kjosfossen stasjon gir opplevelser av det kulturelle slaget. Her danser huldra i fossen mens det filmes og fotograferes. Foto: Ole C.H. Thomassen / Dagbladet Vis mer

Senjatrollet er et opplevelsessenter og en turistattraksjon på ytre Senja i Troms. Senjatrollet åpnet i 1993 og markedsføres som «verdens største troll».

Norge er det eneste landet i vår del av verden som har bevart en levende trollkultur, og interessen for troll i populærkulturen er økende.

POPULÆRE: Troll er et av de aller mest solgte suvenirene i Norge. Foto: Mette Møller / Dagbladet
POPULÆRE: Troll er et av de aller mest solgte suvenirene i Norge. Foto: Mette Møller / Dagbladet Vis mer

Troll blir i dag framstilt som snille, nesten i klasse med julenissen.

  Året rundt Finnenes erfaringer med julenissen viser at en ti prosents vekst i turisttrafikken basert på troll som hovedattraksjon er mulig. En satsing på troll kan trekke flere turister enn selveste midnattssola, hevdes det fra Hunderfossen.

- I motsetning til midnattssola, kan Norge tilby troll hele året og i mange deler av landet, sier direktør Hogne Høstmælingen i Hunderfossen Familiepark.

Han mener vi bør la oss inspirere av finnenes nisse-erfaringer og markedsføre trollene våre kraftigere.

- Når julenissen i Rovaniemi får besøk av 200 stappfulle charterfly i løpet av noen få uker før jul, forteller det meg at mye er mulig. Men da må vi tørre å satse. Norge bør la seg inspirere av dette til å satse på å utnytte potensialet vi sitter på fullt ut, sier Høstmælingen.

  Unikt Trollene har fra gammelt av en sentral plass i nordisk eventyrtradisjon, men det er først og fremst Norge som fremdeles aktivt holder liv i trollkulturen i dag.

Sammenliknet med midnattssola, som også våre naboland kan by på, er Norges levende trollkultur unik.

Ellers i verden er det hovedsakelig New-Zealand og Sør-Korea som har tradisjoner med troll.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media