Kvinneorkesteret i Auschwitz

«Hvis vi ikke spiller bra, havner vi i gasskammeret!»

Da nazistene tok makten endte stjernefiolinisten Alma Rosé som dirigent for Kvinneorkesteret i dødsleiren Auschwitz. De spilte for å overleve.

SPILTE FOR LIVET: Nazistenes maktovertakelse ble starten på en reise fra konsertsalene i Wien til redslene i Auschwitz for Alma Rosé. Foto: Gustav Mahler-Alfred Rosé Collection/Library of Western Ontario
SPILTE FOR LIVET: Nazistenes maktovertakelse ble starten på en reise fra konsertsalene i Wien til redslene i Auschwitz for Alma Rosé. Foto: Gustav Mahler-Alfred Rosé Collection/Library of Western Ontario Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Anita Lasker var 16 år gammel da hun kom til Auschwitz: «Førsteinntrykket var hunder, svarte skikkelser i kapper og rop... Vi ble tatt med til en brakke der vi måtte kle av oss, ble barbert og fikk et nummer tatovert på venstre underarm.»

Mens hun kledte av seg kom Anita i snakk med en av tvangsarbeiderne: «Det virket helt meningsløst under forholdene, men jeg nevnte at jeg spilte cello. Jenta grep tak i meg og sa: Bra. Du er reddet! Gå til side og vent.»

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

29,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 29,-/uke)

79,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 79,-/mnd)
Billigst

179,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 179,-/kvartal)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer