PEPPERMYNTE: I form av olje kan det lindre spenningshodepine. Under ligger oversikten over 11 midler. Foto: Colourbox
PEPPERMYNTE: I form av olje kan det lindre spenningshodepine. Under ligger oversikten over 11 midler. Foto: ColourboxVis mer

Hvitløk mot flått og ingefær mot kvalme

Slik virker naturmidlene.

(Dagbladet God torsdag): Spiser du fet mat, kan krydder hjelpe kroppen med å takle fettet. Det viser en studie publisert i Journal of Nutrition. Forskere ved Penn State universitet i USA studerte effekten av ulike måltider på kroppen. Mat med en spesiell krydderblanding var klart gunstigere.

- Normalt når du spiser et måltid med mye fett, vil det føre til høye nivåer av triglyserider, en type fett, i blodet. Dersom dette skjer for ofte, eller om nivåene er for høye, øker du risikoen for hjertesykdom, forklarer professor Sheila West i en pressemelding.

- Vi fant at å tilsette krydder til fete retter ga en 30 prosent lavere triglyseridrespons, sammenliknet med samme måltid uten krydder, sier hun.

Krydderblandingen påvirket også insulinnivået.

Krydder Når vi spiser, stiger blodsukkeret. Da produserer kroppen mer insulin for å senke blodsukkernivået. Med krydderblandingen var insulinresponsen 20 prosent lavere. Fordi et høyt insulinnivå er knyttet til hjerterisiko, vil mekanismer som svekker insulinresponsen være gunstige, forklarer epidemiolog Dag Thelle ved Universitetet i Oslo.

- Både triglyserider og insulinnivå er risikofaktorer for hjertesykdom. Derfor er dette en interessant studie. Men den er liten, så man får håpe at noen følger den opp. Og holder resultatene i større studier, betyr det at man bør se på hvilke mekanismer som ligger bak denne virkningen og om dette eventuelt kan utvikles til hensiktsmessige medikamenter, sier Thelle.

Naturmidler Krydderblandingen besto av rosmarin, oregano, kanel, gurkemeie, svart pepper, nellik, hvitløkpulver og paprika. Til sammen var det to spiseskjeer til én porsjon. Gurkemeie er ett av midlene under lupen hos Nasjonalt Forskningssenter innen Komplementær og Alternativ Medisin, NAFKAM, ved Universitetet i Tromsø.

- Denne studien er svært interessant, blant annet fordi den undersøker mulig relevans på mennesker, sier direktør Vinjar Fønnebø.

- Den viser imidlertid bare effekt på visse risikofaktorer for sykdom - ikke effekt på sykdommen selv.

NAFKAM jobber kontinuerlig med å samle forskningsbasert informasjon om alternativ behandling. Senteret etablerte etter oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet i 2007 en informasjonsbank på nett - Nifab.no. I sommer kom de første faktaarkene om naturmidler.

Hvitløk mot flått og ingefær mot kvalme

Basert på konklusjoner fra metastudier i de uavhengige, internasjonalt anerkjente forskningsdatabasene The Cochrane Library, Natural Medicines og Natural Standard har de i Tromsø satt sammen informasjon om virkning, bivirkning og interaksjoner.

- I tillegg til at konklusjonene herfra holder høy faglig kvalitet, er de ofte basert på større datagrunnlag enn hva som fins innenfor norske landegrenser, forklarer Ola Lillenes, informasjonssjef for NAFKAM og redaktør av Nifab.no.

Hvilken effekt - Det er et stort behov for faktabasert informasjon om alternativ behandling, og herunder egenbehandling med naturmidler. De siste årene har vi fått så mange spørsmål fra publikum om urter og kosttilskuddprodukter at vi nå i sommer åpnet en egen seksjon med fakta om slike, sier Lillenes.

Hvitløk mot flått og ingefær mot kvalme

På de neste sidene får du en liste over de naturmidlene som vurderes enten som «mulig effektiv» eller «trolig effektiv».

- Produkter som har status som «mulig effektiv» kan muligens ha en gunstig effekt mot den aktuelle lidelsen, men det foreligger ikke tilstrekkelig mengder dokumentasjon av tilstrekkelig kvalitet til at produktet kan anbefales for folk flest, forklarer Lillenes.

Hvitløk mot flått og ingefær mot kvalme

- Produkter med status som «trolig effektiv» regnes generelt som rimelig å anbefale til bruk mot den angitte lidelsen, sier han.

Dette er beste mulige status for naturmidler hos Nifab.

Hvitløk mot flått og ingefær mot kvalme