Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Hvor blir det av den andre sokken?

Som oftest finnes det en naturlig forklaring.

HVEM HAR SKYLDA: De fleste av oss opplever fra tid til annen å sitte igjen med enslige sokker. Noen mener at vaskemaskinen har skylda. illustrasjonsfoto: THINKSTOCKPHOTOS
HVEM HAR SKYLDA: De fleste av oss opplever fra tid til annen å sitte igjen med enslige sokker. Noen mener at vaskemaskinen har skylda. illustrasjonsfoto: THINKSTOCKPHOTOS Vis mer

De fleste av oss har sokker - mange sokker. Men de fleste av oss har også problemer med å holde sokkeparene samlet.

Det er vel ikke få av oss som har en egen kurv på badet hvor alle enslige sokker havner i påvente av en partner. Og den er som regel stappfull.

Noen har likevel knekt koden med hvor de enslige sokkene blir av.

- Vaskemaskinen har skylden Å sitte igjen med en enslig sokk er et klassisk og velkjent problem. Hvor disse sokkene faktisk blir av, verserer det flere teorier om. Noen mener for eksempel at de forsvinner i vaskemaskinen.

Dette tilbakeviser forskningsleder ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), Ingun Grimstad Klepp.

- Det tryggeste stedet for en sokk er faktisk vaskemaskinen, så den teorien kan man utelukke først som sist, forklarer hun til Bonytt.no.

Det danske nettstedet Samvirke.dk er derimot ikke så sikre på at vaskemaskinen ikke har skylden. En av deres kilder hevder at sokkene virkelig blir borte inne i maskinen. De forsvinner inn under den gummilisten som ligger rundt trommelen. Og særlig inntreffer dette når maskinen stappes for full.

"...... at ved overpropning af maskinen, bliver tøjet presset ind under gummikanten og kan forsvinde ind mellem tromle og kar", skriver nettstedet.

Let i sengetøyet Klepp forklarer at mengden klær hver enkelt kjøper, har økt de siste årene.

- Når du har så mange klesplagg, blir det desto vanskeligere å finne den rette partneren til hver enkelt sokk. En liten gjenstand som en sokk kan ligge innimellom og under det meste, uten at du klarer å finne den.

Sokkene kan for eksempel bli liggende inne i sengetøyet.

Og den samme forklaringen finnes også på Samvirke.dk.

"Og hvis man ikke er den omhyggelige type, så kan en sok spendere uger, måneder -  til tider år fanget i betrækkets dyb", forklarer de.

Sokkene blir borte på veien Ett av Grimstad Klepps scenarier er at sokken har forsvunnet på et av de mange stoppestedene den må gjennom på sin vei til å bli brukt på ny.

- Sokkene blir tatt av, for så å bli ryddet/sortert, for deretter bli vurdert når og med hva de skal vaskes. Ofte blir ikke sokkeparet vasket sammen engang.

- Deretter går sokkene gangen fra vaskemaskinen til tørk/tørketrommel for så å skulle finne sin riktige plass i skuffen.

Med så mange stoppesteder for en "ubetydelig" gjenstand som sokken, er det ikke rart at den kan forsvinne uten at du helt legger merke til det.

Klepp forteller også om uforutsette, men vanlige "stoppesteder", som treningsstudioet, båten, jobben, hytta.

- Dette er steder hvor det blir mer og mer vanlig for oss å bytte klær, og da også sokker.

Har du sjekket inne i støvsugeren? Du vet selv altfor godt at når du støvsuger, kan det skje at små gjenstander som ikke skulle inn i støvsugeren, likevel forsvinner inn i den.

Ifølge Samvirke.dk sier noen av deres lesere også at dyrene har skylden.

En annen mulighet til at sokken din forblir singel, kan være at partneren rett og slett ikke eksisterer lenger.

- Kanskje det var et hull i sokken, og så du har kastet den, uten å tenke så mye mer over det, utdyper forskningslederen.

Da blir den hele sokken ensom, men ikke kastet.

- Eller kanskje sokken har kommet i søppelet ved et uhell, ved at den for eksempel har ligget mellom noe avfall.

La sokken bytte partner Hvordan lever vi egentlig med tapet av en sokk?

Det hersker liten tvil om at sokker har problemer med å holde sammen, og ifølge Klepp kan løsningen i dette tilfellet være et partnerbytte.

- Hvem har egentlig bestemt at sokkene må være helt like? Så lenge de har omtrent lik farge og noenlunde samme tykkelse vil de utgjøre et velfungerende par.

- Det blir på en måte som "finn en partnerklubb" for sokkene dine.

Kjøp like sokker En annen strategi som kan være verdt å prøve ut, er å alltid kjøpe like sokker. På denne måten vil det jo alltid være en sokkepartner som passer.

Er det flere enn deg i husholdet, kan det fort bli litt komplisert.

- I en familie hvor alle bruker forskjellige størrelser, blir det veldig vanskelig og ikke minst tidkrevende å måtte sortere tilsynelatende like sokker etter størrelse, påpeker Klepp.

- Da kan det være lurt at hvert familiemedlem får sin egen "sokkeprofil", som gjør det lett å skille dem fra hverandre. Dette kan for eksempel være forskjell i blant annet farge eller mønster.

Bruk vaskepose Alexander Kolstrøm ved Alex Elektro AS har følgende tips til deg som vil sørge for at sokkeparene holder seg samlet, også under vask.

- For slike små plagg som sokker anbefaler vi å bruke vaskepose, forteller han til Bonytt.no.

Les også:
Derfor lukter treningstøyet ditt surt
Vasker du undertøyet på 30-40 grader?
På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i vår interiørguide
Det blir ikke rent når du vasker gulvet

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

UTEN PARTNER: Har sokken din mistet partneren, kan det være lurt å foreta et partnerbytte. illustrasjonsfoto: THINKSTOCKPHOTOS
UTEN PARTNER: Har sokken din mistet partneren, kan det være lurt å foreta et partnerbytte. illustrasjonsfoto: THINKSTOCKPHOTOS Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media