Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Hvor bred skjerm skal du ha?

Vet du hvor smart det egentlig er med ekstra bred skjerm? Vi har testet to alternativer.

SUPERBRED: Skjermer i 21:9 format kan erstatte to eller tre skjermer. Vi har testet begge størrelser. Foto: BRYNJULF BLIX / DINSIDE.NO
SUPERBRED: Skjermer i 21:9 format kan erstatte to eller tre skjermer. Vi har testet begge størrelser. Foto: BRYNJULF BLIX / DINSIDE.NO Vis mer

Dinside Sitter du med flere skjermer med ukurant oppløsning? Flytter du programvinduer rundt omkring og fram og tilbake? Da er det på tide å tenke litt bredere, og stikkordet er en skjerm i 21:9 format.

Men hvilken størrelse og oppløsning er aktuelt?

For å gi deg svaret har vi testet to skjermer på henholdsvis 29 og 34 tommer.

Den store forskjellen Forholdet mellom bredde og høyde er altså 21:9 på begge disse skjermene, det som skiller er størrelsen og oppløsningen.

Forskjellen i tommer ser ikke så stor ut når man bare ser tallet, men forskjellen i størrelse når man ser begge skjermene ved siden av hverandre er påtagelig.

En 34-tommers bredskjerm er ikke noe småtteri, men det som er langt mer viktig er forskjellen i oppløsning.

HER SNAKKER VI HØYT: 34 tommer dreid til høydeformat monner. Musikkprogrammet Reason i all sin prakt. Foto: BRYNJULF BLIX / DINSIDE.NO
HER SNAKKER VI HØYT: 34 tommer dreid til høydeformat monner. Musikkprogrammet Reason i all sin prakt. Foto: BRYNJULF BLIX / DINSIDE.NO Vis mer

Spesielt antallet punkter vertikalt utgjør en stor forskjell i praktisk bruk. Med 1440 punkter i høyden får du god plass til nettsider, dokumenter og de fleste andre formater som alltid er høyere enn de er brede.

På en skjerm med 1080 punkter i høyden må du forminske programvinduene ganske mye for å få like store utsnitt. Det er ikke alltid vellykket, og for mange vil skriftstørrelsen og lesbarheten bli en utfordring.

Les også: Test: Asus PB298Q bredskjerm

Spesielle bruksområder? Skjermer i dette formatet peker seg ut som svært godt egnet til programmer som bruker tidslinje. Da snakker vi om videoredigering og musikk/lydredigering, hvor lyd og bilde ligger som horisontale spor.

Spesielt i kombinasjon med en mindre bred skjerm på høykant er dette en super løsning for denne type arbeide.

Men også mindre kunstneriske oppgaver kan også med fordel utføres på brede skjermer. Spesielt på den store 34-tommeren, hvor det er fin plass til tre "normale" programvinduer ved siden av hverandre.

For de som bruker store regneark er en bred skjerm også en glimrende løsning.

Skjermene De to brede skjermene vi sammenlignet var en Dell på 29-tommer, og en AOC på 34-tommer.

Dell U2913WM Dette er den minste av de to med sine 29 tommer målt diagonalt, og med en oppløsning på 2560 x 1080 punkter. Sammenlignet med en HD-skjerm er den altså en tredjedel bredere, men høyden er den samme.

Selve skjermen har omtrent 2 millimeter smal ramme og det er ingen overgang mellom det matte glasset som dekker selve skjermflaten og den sorte rammen rundt selve skjermbildet. Også foten er matt, det er altså ingen sjenerende reflekser å snakke om under normale lysforhold.

Foten er solid og fleksibel i høyden, og selve stammen kan roteres uten at selve foten følger med.

Selve skjermen kan ikke roteres, så er du ute etter ekstremt høydeformat må du se deg om etter et annet feste enn den medfølgende foten.

Betjeningen skjer med berøringsfølsomme knapper, og symbolene vises på selve skjermen, ikke i plasten rundt. Selve menysystemet er oversiktelig og rett fram.

DREIBAR:AOC står på en dreibar skive, mens Dell har fast fot med dreibar stamme. Foto: BRYNJULF BLIX / DINSIDE.NO
DREIBAR:AOC står på en dreibar skive, mens Dell har fast fot med dreibar stamme. Foto: BRYNJULF BLIX / DINSIDE.NO Vis mer

Det er som alltid mange valgmuligheter for justering av farge og lysstyrke. Vi tester i standard sRGB modus, mens de andre variantene tilhører kategorien «smak og behag».

Tilkoblingene er omfattende, og vi er litt overrasket over at den gamle VGA-inngangen fortsatt er på plass. DisplayPort utgangen gjør at du kan viderekoble til flere skjermer, hvis maskinen har nok grafikkapasitet til dette.

Det er også praktiske USB-tilkoblinger både på bakpanelet og på et separat panel på venstre side.

Tilkoblingen til vertsmaskinen er USB 3.0 og tilkoblingene for eksternt utstyr støtter også USB 3.0, selv om fargen på plastleppen i kontaktene av en eller annen grunn ikke er blå.

Bildekvalitet Skjermen har et IPS-panel og har 178 graders betraktningsvinkler fra alle sider. Fargedynamikken er meget god for alle bruksområder utenfor profesjonell fargekritisk bruk. Til bilderedigering, video og annet er den helt i klasse med andre IPS-skjermer.

Til film på skrivebordet er den strålende, spesielt når du finner innhold som matcher oppløsningen, noe som ikke alltid er like enkelt.

USB: USB-tilkoblinger på skjermen fra AOC. Foto: BRYNJULF BLIX / DINSIDE.NO
USB: USB-tilkoblinger på skjermen fra AOC. Foto: BRYNJULF BLIX / DINSIDE.NO Vis mer

Til spill er den også ypperlig, bortsett fra hos den aller hardeste kjerne som krever ultrarask responstid i FPS-spill.

Der den utmerker seg mest er likevel ved bruk av brede programmer for å jobbe med redigering av film, musikk og andre medier. Men også for vanlig bruk, med god plass til to normale programvinduer ved siden av hverandre er den ypperlig.

Les også: TEST: Dell UP3214Q 4K skjerm

AOC U3477 Med sine 34-tommer er denne skjermen vesentlig større, og oppløsningen er på 3440 x 1440 punkter. Vi snakker altså om 880 flere punkter i bredden og 360 flere punkter i høyden.

I praksis betyr dette at du får plass til tre normale programvinduer ved siden av hverandre, med god plass til innhold både i bredde og høyde. Samtidig blir i skriftstørrelsen så mye mindre at det er noe problem for folk med normalt syn, med eller uten briller/linser.

Skjermen har en utførelse i matt sort og blankt metall sett fra fronten, mens den svarte plasten på baksiden er blank. Vi ser på dette som en god løsning, hvor brukeren ikke sjeneres av reflekser samtidig som skjermen framstår som elegant.

DREIBAR Skjermen fra AOC kan dreies til høydeformat(!). Foto: BRYNJULF BLIX / DINSIDE.NO
DREIBAR Skjermen fra AOC kan dreies til høydeformat(!). Foto: BRYNJULF BLIX / DINSIDE.NO Vis mer

Rammen rundt selve skjermen er også her små to millimeter, og det er ingen overgang i glasset mellom det sorte feltet rundt og selve skjermbildet.

I motsetning til 29-tommeren er foten her meget fleksibel: Skjermen kan heves og senkes over et stort område, og kan også dreies til høydeformat, noe som ser ganske ekstremt ut.

Skjermen kan også roteres på foten, men denne løsningen er ikke like smart som på Dell sin skjerm. Her må hele fotplaten roteres, ikke bare selve stammen. Dermed kreves det ledig plass på skrivebordet for at hele fotplaten skal endre posisjon.

Menysystemet er ganske omfattende, manøvreringen er grei. Innstilling av skjermen er vanligvis ikke noe man gjør til stadighet, for vår del stiller vi den inn etter forholdene der den skal brukes. Deretter får den være i fred, bortsett fra når man skal koble til andre signalkilder og veksle mellom innganger.

Tilkoblingene er tilstrekkelige, men byr ikke på noe ekstra. Vi finner også her den gamle analoge VGA-kontakten, dual-link DVI, DisplayPort og HDMI. Det er også inn og utgang for analog lyd.

RIKELIG: Tilkoblinger for det meste på skjermen fra Dell. Foto: BRYNJULF BLIX
RIKELIG: Tilkoblinger for det meste på skjermen fra Dell. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer

AOC byr også på USB-støtte, med inngang for USB 3.0 fra vertsmaskinen, med tre typer utganger: En USB 3.0, to USB 2.0 og en USB 2.0 med ladestrøm (gul plast i kontakt).

Bildekvalitet Panelet er av IPS-typen og har glimrende betraktningsvinkel og bildekvalitet. Side ved side med den mindre bredskjermen fra Dell, begge i sRGB modus, utmerker den seg med synlig mer dynamikk, noe som gir påtagelig mer liv i bildene.

Skjermen er også mer enn rask nok til all normal bruk, inkludert mange typer spill, men også her vil nok den hardeste indre kjerne av FPS-gamere foretrekke andre skjermtyper.

Til video og bilderedigering er den strålende, det er masse plass både til selve bildet og redigeringsverktøy.

Visning av video i full oppløsning og bredde krever en maskin med grafisk kraft, men alle brukere i målgruppen for slike skjermer sitter allerede med slike maskiner, eller har planer om å ruste opp maskinen. Den nyeste integrerte Intel-grafikken håndterer dette utmerket.

Konklusjon Skjermer i 21:9 har sin styrke i litt spesielle bruksområder, i tillegg til spill og video. Samtidig kan de i mange tilfeller erstatte flere skjermer.

Det som gjør at den store skjermen fra AOC totalt sett markerer seg som en bedre løsning er antallet bildepunkter i høyden. Med bare 1080 punkter blir det vesentlig mer skrolling enn med 1440 punkter til rådighet.

For vår egen del kan dette illustreres ved at vi fint kunne brukt den lille skjermen i samspann med vår gamle 24-tommer på 1920 x 1200. 34-tommeren er derimot så stor, at den kunne fungere utmerket som eneste skjerm.

Når det gjelder testresultatene er bildekvaliteten meget høy på begge, med AOC et par streker foran. Fleksibiliteten er høyere på Dell sin skjerm når det gjelder tilkoblinger, men AOC-skjermen har ekstrem fleksibilitet når det gjelder posisjonering, bortsett fra vertikal rotasjon på foten.

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling