PRAT I LUFTA: Fra og med 1. november vil det bli mulig å ringe fra Norwegians fly som har wi-fi. Foto: PAUL KLEIVEN/SCANPIX
PRAT I LUFTA: Fra og med 1. november vil det bli mulig å ringe fra Norwegians fly som har wi-fi. Foto: PAUL KLEIVEN/SCANPIXVis mer

- Hvor er du nå, sier du?

Fra i dag kan du ringe fra Norwegians fly i lufta.

(Dagbladet): Fra og med i dag 1. november, vil det bli mulig å ringe fra Norwegians fly som har wi-fi. 

I februar lanserte selskapet som det første flyselskap i Europa og det andre i verden, muligheten til å surfe trådløst om bord.

Ifølge kommunikasjonsrådgiver Lasse Sandaker-Nielsen, har wi-fi-tilbudet blitt tatt godt i mot av passasjerene. Derfor lanserer de nå også muligheten til å ringe om bord fra flyene via det trådløse nettet.

- En undersøkelse viser at sju av ti reisende ønsker å kunne ringe om bord, sier han til Dagbladet.

Bare for Iphone Du har allerede kunnet snakke med venner fra flyet med for eksempel Skype. Men disse samtalene har ifølge Sandaker-Nielsen ofte blitt hakkete på grunn av kapasiteten på nettet.

For å kunne ringe fra flyene uten at samtalen brytes, har Norwegians eget mobilselskap Call Norwegian, sammen med Telio, laget en tjeneste som gjør det mulig å ringe uten at det kreves så mye nettkapasitet.

Du må da først koble deg til wi-fi-nettet, og deretter laste ned app-en «Skycall» i App-store.

- Tjenesten gjelder bare Iphone i første omgang, men vi jobber med en løsning for android også, sier Sandaker-Nielsen.

App-en er gratis, og du ringer gratis til andre med Skycall. Men skal du ringe til fasttelefoner og mobiltelefoner koster det 0.93 kroner pr. minutt innen Europa, og 1,87 til resten av verden.

Ikke redd støy Norwegian har ikke laget regler for skikk og bruk med tanke på telefonsamtaler om bord, og frykter ikke at det vil bråkete om bord dersom mange benytter seg av telefontilbudet.

- Vi tror ikke det blir noe problem. Det er liten sannsynlighet for at alle passasjerene kommer til å ringe samtidig. Vi lanserer tjenesten fordi kundene ønsker det, og vi tror den vil bli godt mottatt, sier Sandaker-Nielsen.

- Telefonetikette har også endret seg etterhvert som mobiltelefoner har blitt vanlige. Det er mindre høylytt prating, og mer normalt tonefall i telefonsamtalene nå, fortsetter han.

Foreløpig har 20 Norwegian-fly wi-fi om bord. Ved utgangen av året skal mer enn 30 fly, og med det over halvparten av flyflåten, ha trådløst nett.

SAS følger etter Informasjonssjef Knut Morten Johansen i konkurrenten SAS, forteller at selskapet vil lansere sine første fly med wi-fi i desember.

Telefoni er en del av SAS' wi-fi-pakke, men det er foreløpig ikke gjort klart noen løsningen som innebærer at man kan ringe fra flyet:

- Det er noe vi må komme tilbake til, sier Johansen.

160 fly I første omgang vil SAS konsentrere seg om å få trådløst nett om bord på alle sine 160 maskiner, en prosess som ifølge informasjonssjefen vil ta et par år.

På spørsmål om selskapet har diskutert støynivået om bord dersom en telefonløsning settes ut i live, svarer Johansen:

- Det er mange som føler at flyet er den siste frisonen de har fra telefonsamtaler. Passasjerens mening vil vi lytte veldig til i den sammenhengen.