IKKE AKKURAT HELSEKOST: Forskere mener det blir feil å diskutere om det er best å røyke eller snuse, og mener det er som å velge mellom pest eller kolera. 
Foto: Ole C. H. Thomassen 
IKKE AKKURAT HELSEKOST: Forskere mener det blir feil å diskutere om det er best å røyke eller snuse, og mener det er som å velge mellom pest eller kolera. Foto: Ole C. H. Thomassen Vis mer

Snus og helseskader:

Hvor farlig er det egentlig å snuse? Dette krangler ekspertene om

Der noen mener snus kan redde liv, er andre kritiske til å anbefale snus som et trygt alternativ til røykestopp. 

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Må du ta deg en under leppa etter et godt måltid? Og kanskje en til morgenkaffen? Eller en til alle døgnets tider? Den fargerike boksen du har i lommen blir snart byttet ut med et mørkegrønt og såkalt standardisert alternativ, dersom helseministeren får viljen sin.

Mens andelen røykere har gått ned de siste åra, har snusbruken økt. Målet med de «stygge» snusboksene er at færre, og spesielt unge mennesker, skal begynne å snuse. Det langsiktige målet er et tobakksfritt samfunn.

Det politiske bakteppet Regjeringen ønsker å innføre standardiserte tobakkpakker.Dersom forslaget blir vedtatt blir pakkene mørkegrønne og reklamefrie.Forslaget har fått kritikk fra flere hold, blant annet for å undergrave etablerte varemerkerettigheter. I tillegg har noen pekt på at forskningen ikke gir et klart svar på om den nye innpakningen faktisk vil få effekt.Andelen røykere har gått ned de siste ti åra, ifølge tall fra SSB. I 2015 røyket 13 prosent av den voksne befolkningen (16-74 år), mens tallet var 25 prosent i 2005.I mellomtida har andelen snusere gått opp fra 7 prosent i 2010 til 10 prosent i 2015, men tallene har endret seg lite de siste fire åra.Det er hos unge økningen er størst. I 2011 brukte 32 prosent i aldersgruppen 16–24 år snus. I 2015 brukte 25 prosent snus daglig eller av og til, ifølge SSB.

Men mens regjeringen frykter snusens helsekonsekvenser, krangler leger og forskere fremdeles om hvor farlig det faktisk er.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn