Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Hvor gammel tror du denne boligen er?

Du tror det ikke før du får lese det.

DESIGN-PERLE: I Girona i Spania kan du leie feriebolig i dette unike 500 år gamle huset. FOTO: Enric Duch/welcomebeyond.com
MIDDELALDEREN: Bygget, som nå har blitt gjort ugjenkjennelig på innsiden som trendy designleilighet, stammer fra midten på 1500-tallet. FOTO: Enric Duch/welcomebeyond.com
OMTANKE FOR BYGGET: Eierne av huset brukte mange år på restaureringsprosessen, og ville være sikre på at huset gamle sjel ble bevart. FOTO: Enric Duch/welcomebeyond.com
MODERNE: Arkitekt Anna Noguera ville bevare byggets sjel og sjarm, samtidig som det fikk en moderne make-over. FOTO: Enric Duch/welcomebeyond.com
BRUKTE FÅ MATERIALER: Arkitekt Anna Noguera benyttet så få ulike materialer som mulig i renovasjonen av huset. Treverk, stein, stål og betong utgjør nesten hele boligen. FOTO: Enric Duch/welcomebeyond.com
FIRE STJERNERS MIDDAG: Ifølge designerne har kjøkkenet alt man måtte ønske av moderne fasiliteter og utstyr. FOTO: Enric Duch/welcomebeyond.com
500 ÅR GAMMEL VEGG: Designerne forsøkte å beholde så mye av huset originale struktur som mulig. FOTO: Enric Duch/welcomebeyond.com
HER ROER MAN NED: Den nesten nakne inntrykket på badet gjør at fokus blir på det som er viktig her; vann, stein, ro. FOTO: Enric Duch/welcomebeyond.com
HAGEN: Originale steinvegger omkranser hagen. FOTO: Enric Duch/welcomebeyond.com
STEMINGSFULLT: Det er ingen tvil om at dette bygget huser en rik og lang historie. Både eiere og arkitekter ønsket å ta vare på så mye som mulig av der originale bygget. FOTO: Enric Duch/welcomebeyond.com
TIDSKREVENDE: Eieren av dette 500 år gamle bygget forklarer at renoveringen tok i overkant av tre år å få ferdig. FOTO: Enric Duch/welcomebeyond.com

Det finnes mange eksempler på unike renoveringsprosjekter hvor gamle bygg har fått nytt liv - og da ofte som noe helt annet enn det de i utgangspunktet var bygget for. Det har i lang tid nå vært populært å gjøre både fabrikklokaler og gamle industriloft om til boliger, og for mange som elsker den litt røffe og industrielle stilen er jo dette selve boligdrømmen.

I Girona i Spania har man tatt skrittet enda litt lengre. Her har nemlig den lokale arkitekten Anna Noguera og hennes team restaurert et 500 år gammelt bygg - midt i byens Middelalderkvarter - om til en topp moderne og lekker designbolig.

Bygget designleilighet til bygg fra 1500-tallet Ifølge design- og arkitekturnettstedet Freshome ligger det unike gamle bygget midt i det som er Gironas eldste bevarte bydel.

- Originaldelen av bygget er faktisk datert så langt tilbake som til omtrent midt på 1500-tallet, forklarer arkitekt Anna Noguera til nettstedet.

- Så her stod vi ovenfor utfordringen med å blande veldig gammelt med helt nytt, historie med trend, og tradisjoner med moderne levemåte.

- Vi kjøpte bygget for mer enn 10 år siden, forklarer eier Juan Manuel i et intervju med utleiefirmaet Welcome Beyond.

- Bygget var da i en svært falleferdig tilstand rent strukturelt, spesielt fordi det nylig hadde blitt gjort endringer på det. Min kone, som er arkitekt, brukte lang tid på å planlegge og tenke gjennom hvordan oppussingsjobben burde gjøres når vi gikk i gang.

Manuel forklarer at for dem ble det viktigste å finne samarbeidspartnere, både arkitekter og bygningsarbeidere, som forstod deres ønske om å beholde det gamle, men være åpne for det nye og moderne i tillegg.

- Alt i alt tok arbeidet mer enn tre år å fullføre, forklarer huseieren.

- Mest av alt fordi hvert steg i renoveringen representerte en utfordring. Slik er det når man jobber med gamle bygg; man finner overraskelser som krever mer tid og penger rundt hvert hjørne.

Sommerhus og utleiebolig Manuel forklarer at paret i utgangspunktet hadde sett for seg å bruke det gamle bygget som hjem, men slik skulle det ikke gå.

- I tiden mens vi holdt på med renovasjonene bodde vi i Barcelona, fikk barn og etablerte oss der. Dermed ble det vaskelig å skulle forandre på alt dette når bygget her i Girona stod ferdig.

Så nå bruker paret boligen som sommerhus, og leier den ut til feriegjester og besøkende.

Stilsikker blanding av gammelt og nytt Manuel forklarer at det var hans kone, som er arkitekt, som var primus motor i måten det gamle bygget ble renovert på.

- Vi er begge svært opptatte av moderne arkitektur, forklarer huseieren.

- Målet her ble at det gamle og historiske skallet på huset skulle ha en dialog med det moderne og rene interiøret. Som en evolusjon hvor man unngår å bryte med fortiden selv om man beveger seg fremover.

Brukte bare tre forskjellige materialer Ifølge design- og arkitekturnettstedet Arch Daily var det bare et fåtall materialer som ble benyttet da Alemanys 5, som huset heter, skulle renoveres. Stein, treverk, jern og betong står alle sentralt i både utformingen og interiøret.

- Naturlig lys og kvalitetsmaterialer var fokus, forklarer arkitekt Anna Noguera til nettstedet.

- Alle detaljer og sammensveisninger er synlige, betongkarmer sammen med vinduslemmer i treverk. Trebjelker i murtaket og listverk i stål på toppen av murveggene.

Trappen og heisen er utformet i stål i et forsøk på å samholde strukturen gjennom begge etasjene.

- Men trinnene i trappen er treplanker, forklarer Noguera.

- Og den rå murveggen får lov til å vises både inne i og utenpå bygget.

I hagen har man beveget seg fra hardt mot mykt med områder som går fra betong, gress og over i vann.

Ville respektere byggets originalitet Arkitekt Noguera forklarer at når det gjeldt planløsning av det gamle bygget ble det lagt vekt på å beholde så mye som mulig at den originale planløsningen, samtidig som man skulle gjøre huset mer tilpasset en moderne levemåte.

- Trappen ble flyttet og plassert like ved heisen, fordi disse på en måte hører sammen og har samme funksjon i å knytte bygget sammen, forklarer arkitekten.

- Disse har man så mye som mulig plassert midt i bygget, av den grunn at de skulle være lett tigjengelige.

Manuel forklarer at hans kone i tillegg er opptatt av sunn arkitektur, og blant annet tok hensyn til den eldgamle teorien om Feng Shui da de jobbet med å renovere Alemanys 5.

- Dette betød å planlegge hvordan vann og energistrømmer skulle få lov til å påvirke huset, forklarer huseieren.

- Det som overrasket oss mest, var at de over 500 år gamle ytterveggene er perfekt plasserte i forhold til lovene om Feng Shui. De er plasserte på en måte som gjør at man er beskyttet mot dårlig energi og negativitet.

Manuel forklarer:

- Vi mener selv vi har lykkes med å integrere gammelt og nytt, mørkt og lyst, stramt og mykt. I huset nyter man nå rom, plass, lys, skygge, ild, stein, vann og ikke minst stillhet.

Du kan oppleve Alemanys 5 selv Gjennom det internasjonale ferieleie-byrået, Welcome Beyond, kan du leie deg en feriebolig på Alemanys 5. Huset består av to ulike leiligheter som enten kan leies separat fra hverandre, eller man kan leie huset i sin helhet, og da ha soveplass til mellom 10 og 12 mennesker.

Leilighetene:

"El Badiu"

Denne duplex-leiligheten er spredt over byggets to øverste etasjer og måler hele 180 m2. For ? 140 per natt (pris for 2 personer) kan du altså boltre deg med ett hovedsoverom, to mindre soverom, kjøkken/spisestue, en stor stue med åpen peis og en stor veranda med utsikt over Gironas middelalderkvarter. Leiligheten har soveplass til 5-6 personer.

"El Jardí"

Denne leiligheten, som ligger på bakkeplan, har direkte utgang til den store hagen. Leiligheten måler 100 m2, og har to doble soverom, et stort bad, stue og kjøkken med åpen planløsning, og hage med svømmebasseng. Leiligheten har soveplass til 4-5 personer, og kan leies for ? 120 per natt (pris for 2 personer).

Hele huset, med soveplass til 10-12 personer, kan leies for ? 260 per natt (pris for 4 personer).

Les også: Sjekk de smarte løsningene i mini-leiligheten
Slik innreder du på liten plass
Dette hadde du ikke trodd du kunne gjemme i skapet
Bli inspirert til å gjøre noe nytt hjemme. Drøm deg bort i vår inspirasjonsguide

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media