SAMMEN: Det er tid for å samles rundt god mat. Men hvor mye skal du kjøpe? Har du ikke en oppskrift, finner du tommelfingerregler og gode tips fra norske toppkokker nedenfor. Foto: STEIN JOHNSEN / SAMFOTO
SAMMEN: Det er tid for å samles rundt god mat. Men hvor mye skal du kjøpe? Har du ikke en oppskrift, finner du tommelfingerregler og gode tips fra norske toppkokker nedenfor. Foto: STEIN JOHNSEN / SAMFOTOVis mer

Hvor god er du til å beregne mat?

Mange gjester? Fortvil ikke. Her er stjernekokkenes tips.

Over hele landet ramler gjestene inn av døra, klare for grillmat, reker, fiskegryter og frokost.

Matinnkjøpene kan ha sine sider når dere er tre den ene dagen og 15 til bords den neste.

En grillbuffet er genialt når du har invitert mange

Hvor mye mat trengs egentlig? Hvor god er du til å beregne?

200 gram «200 gram» svarer mange, nærmest på autopiloten, når det er snakk om rent kjøtt. Den regelen gjelder, både for biff og for burgere. 

Kjøper du to vanlige 400 grams-pakker med kjøttdeig kan du servere fire feite og fine 200-gramsburgere til fire voksne. Er det barn rundt grillen, holder det med 100-gramsburgere. 

Server dem gjerne uten brød. Mange blir mer glad for mye grønt ved siden av.

Tenker du å servere lammekoteletter, blir 200 gram for lite. Kjøtt med mye bein krever hundre gram ekstra pr person. Til fem personer må du altså beregne 1,5 kilo.

Fisk eller skalldyr kan være vanskelig å beregne.

- Regn 200-250 gram fiskefilet og 400 gram reker pr person, sier Bent Stiansen, innehaver i michelinrestauranten Statholdergaarden i Oslo.

Salat-trikset Både Stiansen og Mikael Svensson, kjøkkensjef og eier av Oslos nyeste michelinrestaurant, Kontrast, råder deg til å satse på godt tilbehør når dere er mange.

Synes du det blir dyrt med mange kilo kjøtt eller fisk? Sats på tilbehøret!

Også kjøtthungrige menn spiser salat når det begynner å bli slutt på kjøttet. Ikke føl deg kjip om du kniper litt. Så lenge du kompenserer med annen mat og vet hvor mye som er vanlig å beregne, er det bare å sjonglere.

Bent Stiansens tips er salater med couscous eller quinoa. Gjerne flere salater samtidig.

«Vi er ofte 17 til bords i huset vårt i Provence eller i sommerhuset vi leier i Danmark. Da gjelder det å servere salater som metter.» Bent Stiansen, Statholdergaarden, Oslo.

- Tomatsalat, blandet salat, kålsalat, couscoussalat eller potetsalat. La det være noe på bordet for alle. Med så godt tilbehør kan du gå ned på kjøttet, sier han.

Lunsj eller middag? Mikael Svensson fra restaurant Kontrast har sine tommelfingerregler om hvor mye mat som trengs. Samtidig er det viktig å tenke situasjon. En middag krever mer mat enn en lett lunsj. Dessuten:

- Kan man anta at gjestene har spist tidligere på dagen? Har de reist langt og kommer fram kjempesultne? Slike ting spiller inn, sier han.

Et tips er å servere en mettende forrett. Da kan man gå ned på kjøttet eller fisken til hovedrett.

Masse tilbehør Kokkene er enige om en ting. Bruk grillen mest mulig og sats på mye grønt.

Her er fire flotte sauser som løfter grillmaten.

- Vi er ofte 17 til bords i huset vårt i Provence eller i sommerhuset vi leier i Danmark. Da gjelder det å servere tilbehør som metter, sier Bent Stiansen.

 - Damp nykål! Kok nypoteter og ferske gulrøtter, oppfordrer han.

BEREGN EKSTRA:  Kokkenes råd er å forvandle restene fra middag ti lunsj dagen etter. Grillkjøtt og poteter kan både bli til en god salat og til pyttipanne. foto: METTE MØLLER
BEREGN EKSTRA: Kokkenes råd er å forvandle restene fra middag ti lunsj dagen etter. Grillkjøtt og poteter kan både bli til en god salat og til pyttipanne. foto: METTE MØLLER Vis mer

Han liker også godt kålsalat. Den lager du enkelt selv. Er du i feriemodus, kjøp den ferdig.

Slik gikk det da Dinside testet ferdigpakker med coleslaw.

Hvor holdbart? Endel salatingredienser holder seg lenge i kjøleskapet. Blomkål, brokkoli, løk og hodekål er slike. Om du skulle beregne litt feil, går det bra.

Andre ingredienser er det lurt å kjøpe mindre av. Det gjelder for eksempel ruccola-salat. Er pakken først åpnet, holder den seg dårlig.

Bringebær er skjøre saker. Etter en dag eller to er bærene på hell.

Jordbær kan være mer standhaftige, men er det ofte ikke. Har du en kurv hvor enkelte bær er litt slappe, er det likevel mulig med en redningakasjon. Dagbladets Andreas Viestad viser deg hvordan.

Hva veier grønnsakene? Ifølge Matprat beregner proffene 150 gram salat pr person. Men hvor mye veier egentlig en gulrot eller en løk? 75 gram er vanlig størrelse på en gulrot. Tre-fire gulrøtter holder til en stor salat.

En middels stor tomat veier rundt 65 gram, en løk 90 gram, mens slangeagurken kan veie opp mot et halvt kilo.

Det samme gjør et blomkålhode. En brokkolibunt, derimot, veier halvparten. Med disse tallene har du noe å beregne ut fra.

Hvor mye dressing? Men dressing da?  Bent Stiansen regner tre personer på en desiliter tjukk, eller kremete, dressing og fire personer på en desiliter vinaigrette (olje-eddik-dressing).

Er dere ni personer, trenger du altså tre desiliter kremete dressing.

TENK SITUASJON: Start med å tenke situasjon. Har gjestene kjørt langt og kommer skrubbsultne fram? Er det middag eller lunsj du skal servere? Kan noe av maten gjenbrukes til lunsj dagen etter? Det er noen av rådene fra  Mikael Svensson, Oslos ferskeste michelinkokk. Hver dag beregner han mat til sine gjester på restaurant Kontrast. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
TENK SITUASJON: Start med å tenke situasjon. Har gjestene kjørt langt og kommer skrubbsultne fram? Er det middag eller lunsj du skal servere? Kan noe av maten gjenbrukes til lunsj dagen etter? Det er noen av rådene fra Mikael Svensson, Oslos ferskeste michelinkokk. Hver dag beregner han mat til sine gjester på restaurant Kontrast. Foto: JACQUES HVISTENDAHL Vis mer

Stiansen anbefaler å servere dressingen ved siden av. Da holder salaten seg og kan brukes dagen etter.

Skulle du likevel måtte kaste noe, kan det være en trøst at det er verre å kaste kjøtt. Å produsere kjøtt er mer ressurskrevende og belaster miljøet langt mer.

Poteter og ris Mange gjester er såre fornøyd med en salat, og bare det til grillmaten. Andre må ha poteter. Serverer du kjøtt med bakt potet, regn en stor potet til hver, litt mindre til ungene

En vanlig potet veier 80 gram. Ifølge Matprat er 200 gram potet passe pr person. Der betyr 3-4 poteter pr person, men se an gjestene. Mange kvinner spiser en, toppen to poteter. Også menn er stadig mer tilbakeholdne med poteter.

Skal du servere ris, er 60 gram rå ris anbefalt pr person.

60 gram rå pasta er også det man regner til hver. Et lite knep, om du ikke har lyst til å veie og måle, er å bruke pastaøsen som målebeger. En porsjon er ifølge nettstedet Newsner akkurat så mye spagetti som passerer hullet i midten.

Får du ånden over deg og har utstyret, lag din egen pasta. Fersk pasta er en sikker vinner.

Rester er topp! Mange er redde for å sitte igjen med rester.  Bent Stiansen vil snu på det.

GRILLBUFFET: Smart når dere er mange. Foto: METTE MØLLER
GRILLBUFFET: Smart når dere er mange. Foto: METTE MØLLER Vis mer

- Ikke var redd for rester. Lag mer enn du trenger, så har du lunsj til hele gjengen dagen etter, sier han. 

Selv beregner han 20 prosent mer enn han trenger. Det fordrer at du vet hvor mye du trenger - og kan legge på den ekstra mengden.

Desssuten -  den som er hovedansvarlig på kjøkkenet  må holde orden i kjøleskapet og sette fram alle restene. De må ikke få lov til å gjemme seg innerst i kjøleskapet.

Mikael Svensson er også tilhenger av rester.

- Gårsdagens middag kan bli en deilig salat i dag. Nesten alt kan brukes i en salat, sier han.

- Eller en varmrett, sier Stiansen, som gjerne bruker rester av grilllkjøtt og poteter som pyttipanne.

- Grønnsaker og kjøtt kan også legges sammen i en form og gratineres. Maten blir garantert spist opp.

HVOR MYE?: Beregn en desiliter tjukk dressing på tre personer og fire personer på en desiliter vinaigrette (olje-eddik-dressing). Foto: METTE MØLLER
HVOR MYE?: Beregn en desiliter tjukk dressing på tre personer og fire personer på en desiliter vinaigrette (olje-eddik-dressing). Foto: METTE MØLLER Vis mer