Hvor kompatibel er egentlig Googles Chromebook?

Vi har prøvekjørt Googles billig-bærbare mot populære innholdstjenester på nett. Det meste fungerer bra, men ikke alt.

LITEN OG LETT: Denne Chromebook-en fra Toshiba er liten og lett, og frister å ta med seg ut på strandtur. Regninger får du imidlertid foreløpig ikke betalt hvis du bruker en nettbank som krever Java. Til det aller meste andre på nettet fungerer den helt fint, viser vår test. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
LITEN OG LETT: Denne Chromebook-en fra Toshiba er liten og lett, og frister å ta med seg ut på strandtur. Regninger får du imidlertid foreløpig ikke betalt hvis du bruker en nettbank som krever Java. Til det aller meste andre på nettet fungerer den helt fint, viser vår test. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅSVis mer

Dinside På forsommeren dukket de første bærbare datamaskinene basert på Googles Chrome OS opp i butikkene. Disse maskinene kalles Chromebooks, og har allerede spist store markedsandeler i økonomisegmentet i USA.

Nå er det Norges tur, men hvor kompatible er egentlig disse maskinene med populære innholdstjenester på nettet som Spotify, Wimp, Netflix, NRK og TV2 Sumo? Dette måtte vi få klarhet i.

Begrenses til web En ting du som Chromebook-bruker bare kan glemme, er å kjøre klassiske Windows-programmer eller andre lokale programinstallasjoner. Den interne lagringsplassen er for eksempel minimal, fordi Google ønsker at alt av programmer og brukerdata skal ligge tilgjengelig i skyen.

I praksis foregår 99 prosent av aktiviteten i nettleseren Google Chrome. Det setter ganske mange begrensninger, noe vi har gått grundig gjennom i denne artikkelen.

Vår test Til undersøkelsen vår benyttet vi Toshiba Chromebook CB30, som vi nylig hadde en omfattende test av. Under har vi tatt for oss 15 forskjellige tjenester, alt fra video- og musikkapper til kontor- og nettbankløsninger, og gitt vurderingene bestått, delvis bestått og ikke bestått.

1. TV2 SUMO - IKKE BESTÅTT Denne tjenesten benytter Microsoft Silverlight-teknologi for avspilling, noe som ikke støttes av Chromebook.

2. NRK TV - BESTÅTT Fungerer helt som forventet, både direktesendinger og fra programarkivet. Undertekster fungerer også problemfritt.

3. YouTube - BESTÅTT Ikke uventet fungerer Googles tjenester uproblematisk, inkludert YouTube.

4. Netflix - BESTÅTT Ingen problemer verken med avspilling, spoling, pausing, lyd eller undertekster.

5. VGTV - BESTÅTT Chrome OS har ingen problemer med VG sin TV/video-løsning.

6. Outlook.com - BESTÅTT Microsoft sin populære eposttjeneste Outlook (tidligere Hotmail) fungerer helt fint, inkludert klikking med to fingre, som tilsvarer høyreklikking på Windows-maskiner, og som bringer fram hurtigmenyer.

7. Dropbox - DELVIS BESTÅTT Logger du deg på Dropbox.com får du tilgang til filer du har lagret i skyen. Du kan flytte, slette og endre filer direkte, og laste opp filer fra Chromebook ved hjelp av dra & slipp. Men du kan ikke aktivere automatisk synkronisering, siden det ikke finnes en Dropbox-klient for Chromebook. Dette må du bruke Google Drive til, som er Googles Dropbox-alternativ.

8. OneDrive - DELVIS BESTÅTT Microsofts nettsky fungerer i likhet med Dropbox helt ypperlig i nettleseren Chrome på Chromebook. Men også her mangler det altså mulighet for automatisk synkronisering av filene dine.

9. Microsoft Office Online - BESTÅTT Google har sin egen kontorsuite Docs, men ser du etter et alternativ er det greit å vite at alle de webbaserte utgavene av Word, Excel og PowerPoint fungerer brillefint på Chromebook-en.

10. Bilderedigereren Pixlr - BESTÅTT Du trenger ikke lenger å installere en bilderedigerer på datamaskinen, du kan gjøre alle forbedringer og manipulasjoner online. Pixlr er en av de mest avanserte webbaserte programmene til formålet, og det fungerer helt utmerket også på Chromebook. Les vår omtale.

11. Google Play Music - BESTÅTT Googles musikkstreaming-løsning er webbasert, og fungerer som forventet helt supert på Chromebook. Les vår omtale.

12. Spotify - DELVIS BESTÅTT Spotifys webklient fungerer utmerket på Chromebook, men den har ikke like god funksjonalitet som Windows- og Mac-klienten til streamingtjenesten. Du kan for eksempel ikke ha offline spillelister. Derfor gir vi kun delvis bestått.

13. Wimp - DELVIS BESTÅTT Den norske Spotify-konkurrenten kom nylig med en betautgave av sin webklient. Denne fungerer også fint på Chromebook, men i likhet med Spotifys webklient har den noen begrensninger, inkludert mangel på mulighet til å lagre musikken offline. Les vår omtale.

14. Nettbanker som krever Java: IKKE BESTÅTT Har du en nettbank som krever Java i innloggingsprosessen? Da kan du foreløpig ikke bruke en Chromebook for å logge deg inn. Heldigvis er BankID 2.0 på vei, og mot slutten av året skal de fleste bankene ha oppgradert til denne Java-frie løsningen. De vil være kompatible også med Chromebook.

OPPDATERT: Hvis du har BankID på mobil kan du hos mange nettbanker logge inn allerede i dag uten Java. Det vil også fungere på Chromebook.

15. Nettbanker som ikke krever Java: BESTÅTT Bruker du for eksempel Skandiabanken, kan du logge inn uten bruk av BankID. Dermed kan du allerede i dag bruke nettbanken uten problemer, også på Chromebook.

Har du egne erfaringer? Hvis du har en Chromebook selv og har støtt på problematiske nettjenester, kan du dele erfaringene dine med andre lesere i debattfeltet under. Der kan du også stille spørsmål til Chromebook-eiere dersom du vurderer å bli eier av en.

Les også:
TEST: HP Chromebook 11
TEST: Toshiba Chromebook CB30
TEST: Samsung Chromebook 2

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide Les her.

FUNKER: Å se TV på NRK.no fungerer helt fint. Skjermdump: DINSIDE
FUNKER: Å se TV på NRK.no fungerer helt fint. Skjermdump: DINSIDE Vis mer
FUNKER IKKE: Du får ikke sett TV2 Sumo på en Chromebook. Skjermdump: DINSIDE
FUNKER IKKE: Du får ikke sett TV2 Sumo på en Chromebook. Skjermdump: DINSIDE Vis mer