Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Hvor mye hjelper det egentlig?

Nå har noen testet hvor mye impregnering har å si.

ENKEL LØSNING: Impregnerer du skoene dine, holder de seg vannavstøtende lenger. Foto: KRISTIN SØRDAL / DINSIDE.NO
ENKEL LØSNING: Impregnerer du skoene dine, holder de seg vannavstøtende lenger. Foto: KRISTIN SØRDAL / DINSIDE.NO Vis mer

DinSide.no: Når du kjøper nye vintersko eller høstsko i skobutikken, har de gjerne en eller annen type tex-membran som skal holde skoene dine vannavvisende.

Vel framme i kassen vil da ekspeditøren normalt stille det vanlige spørsmålet: - Ja, for du skal vel ha med en slik boks med impregneringsspray? Den koster jo bare rundt 100 kroner?

Du bør selvsagt ikke kjøpe en ny om du allerede har en flaske stående hjemme - mange av impregneringsmidlene er nemlig allroundere som fungerer fint for de fleste typer tex-membraner, så sjekk dette før du går i skobutikken.

Men hvis du ikke allerede har impregnering, er det bare å slå til: For alle nye sko trenger impregnering. Det øker nemlig motstandsdyktigheten mot fuktighet betydelig.

Det er i hvert fall konklusjonen til det danske forbrukermagasinet Tænk, etter en test av impregneringsmidler.

En gedigen forbedring Tænk har testet hvilken innvirkning impregneringsmidler har på sko med tex-membran. Tex-membran er en tynn membran som forhindrer store vannmolekyler i å trenge gjennom materialet, mens de tillater de små fuktmolekylene fra føttene å slippe ut.

Dette kan kalles Gore-Tex, eller et-eller-annet-slags tex. Fellestrekket er uansett sko eller støvler som i utgangspunktet skal holde fuktigheten utenfra ute, men som skal slippe fuktigheten fra foten ut.

Tænk har testet hvor vanntett en vintersko med tex-membran er, med og uten impregnering. De har testet vanntettheten på skoen uten impregnering, mot to ulike impregneringsprodukter for denne typen membraner: En spray og en pumpe.

• De fant at skoene uten impregnering kunne gå 600 skritt under vann uten å bli våt.
Med impregneringsspray kunne skoene ta opptil 5000 skritt.

Den ene sprayen ga en rekkevidde på 4200 skritt under vann, mens den andre altså var oppe i 5000 skritt. Uansett en ganske dramatisk forbedring av evnen til å holde vannet ute.

Men dette fordrer også at du behandler skoene på riktig måte, og vil du vite hvordan du får sko med membran til å vare, har vi tipsene her.

Om impregneringen Tænk har benyttet en barnesko med tex-membran til testen. Denne har liknende egenskaper som voksensko og støvler med tex-membran.

Skoen er satt på en mekanisk fot som er nedsenket i vann, som da har tatt de nødvendige skrittene for å kunne foreta denne målingen. Den kunstige foten har kunnet foreta bøyninger av skoen, slik en vanlig fot vil gjøre.

De har testet impregneringsproduktene Grangers G-Max Universal Footwear Proofer (pumpeflaske) og Touch Nano Waterblock (spray). Førstnevnte var altså best med sine 5000 vanntette skritt.

Tænk understreker imidlertid at en impregnering ikke kan få en sko som i utgangspunktet ikke er vanntett, til å bli vanntett. Men sprayen kan altså forlenge vanntettheten en periode etter behandlingen.

Impregnering må gjentas Testen viser også tydelig at selv om du har en vanntett sko med tex-membran, så er den åpenbart ingen gummistøvel. Etter 5000 skritt vil skoene slippe inn fuktighet, altså selv etter impregnering.

Norske helsemyndigheter anbefaler at du går 10 000 skritt per dag. Det holder ikke engang til halvparten, altså - men dette er da selvsagt når skoen er nedsenket i vann.

Det er også en påminnelse til at behandling med impregnering er noe du bør gjøre med jevne mellomrom - det holder ikke å bare impregnere dem når de kommer flunkende nye fra butikken.

Fluorstoffer eller ei Du frarådes å bruke impregneringsmidler med fluorstoffer fordi de er en belastning for miljøet, samt at de kan ha hormonforstyrrende virkning på brukeren.

Derfor bør du se etter impregneringssprayer uten fluorstoffer, alternativet er gjerne produkter med silikonstoffer.

Det er imidlertid slik at du ikke skal bruke impregnering med silikon til sko med membraner, da det nedsetter materialets evne til å puste. Det er også slik at man heller ikke helt vet hvilke bieffekter silikonstoffer kan ha på helse og miljø.

Uansett hva du velger, gjør du lurt i å velge pumpe framfor spray, fordi mengden med helseskadelige forbindelser som kan treffe deg, da blir mindre. Du bør også alltid la ny-impregnerte sko stå ute til tørking, slik at du ikke får kjemikalier spredt innendørs.

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

Flere saker får du her:
Skoene bør bare brukes annenhver dag!
Vi pusset sko med bananskall? Se hvordan det gikk