Hvor mye skal du tipse?

Er du ikke ekstraordinært fornøyd er faktisk svaret null.

NÅR BØR DU LEGGE IGJEN NOEN EKSTRA KRONER?: Pengene kan gå fort unna om du skal føle deg tvunget til å tipse serviørene for hver eneste kaffekopp du kjøper.  Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN
NÅR BØR DU LEGGE IGJEN NOEN EKSTRA KRONER?: Pengene kan gå fort unna om du skal føle deg tvunget til å tipse serviørene for hver eneste kaffekopp du kjøper. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Du stikker innom kaffebaren på vei til jobb, serviøren setter cappuccinoen foran deg og trykker inn 38 kroner på kortautomaten. «Nå kan du taste inn totalbeløpet», er beskjeden du får idet du skal til å sette inn visakortet.

Finnes det noen uskrevne regler som gjør at du bør runde opp - i hvert fall til 40 kroner?

Et annet eksempel er om dere er en vennegjeng som spiser middag på en finere restaurant. Maten har vært nydelig, servicen suveren. Og regningen lyder på drøye 5000 kroner. Hva gjør dere?

Les også: Oslo får «rullende mathall»

Tips er ikke en del av lønna I følge Kai Victor Hansen, førsteamanuensis i restaurantledelse og måltidsforskning ved Universitetet i Stavanger, skal du - i Norge - ikke føle seg tvunget til å tipse med mindre du er ekstraordinært fornøyd.

- Utgangspunktet vi må gå ut fra er at alle får betalt for jobben de gjør, og at tipsen da ikke er en del av lønna. Så når du kjøper en kopp kaffe ligger det i prisen at du faktisk skal få servert en god kopp med varm kaffe - med et smil. Du trenger med andre ord ikke tipse i slike tilfeller med mindre du ber om noe ekstra, eller at serviøren strekker seg særlig langt for deg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer