Hvor mye skal en bursdagsgave koste?

Det kan bli flaut å gi for mye.

HARDE PAKKER: En bursdagsgave til et annet barn i barnehagen bør ligge på 50 til 100 kroner, mener våre kilder. Kanskje noe mer hvis bursdagsbarnet er en god venn. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
HARDE PAKKER: En bursdagsgave til et annet barn i barnehagen bør ligge på 50 til 100 kroner, mener våre kilder. Kanskje noe mer hvis bursdagsbarnet er en god venn. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.comVis mer

I løpet av ett år er kanskje barnet ditt i flerfoldige bursdagselskaper, blant annet til venner i barnehagen.

Flaut å gi for mye også Dette blir mange gaver og kan fort bli dyrt. Hvor mye bør en bursdagspresang egentlig koste?

Det er flaut å være den gjerrigste, men også pinlig å gi mye flottere gave enn alle andre. Særlig til en dere ikke kjenner spesielt godt.

Det samme kan sies om betaling av barnevakt - sjekk "fasiten" fra leserne.

Hvor nær står bursdagsbarnet Hvor mye man er villig til å legge i en gave, kommer også an på familieøkonomi, og på hvor godt man kjenner barnet som fyller år.

De aller fleste foreldre mener at det er lov å forskjellsbehandle, særlig hvis det er barnets beste venn som er bursdagsbarnet.

Snakk med andre foreldre Det finnes ingen klare regler for hvor mye en bursdaggave til et barn bør koste. Hanne Storstein Aak er eier av Hannes Lekestue i Stavanger, som nylig ble kåret til Norges beste barnehage, mener at det må være opp til foreldrene hvor mye de er villige til å legge i en presang.

- Dette er et tema som kommer opp blant foreldre i garderoben vår fra tid til annen.

Ved å snakke sammen kommer foreldrene til enighet om en cirkapris for bursdagsgavene når ett av deres barn skal feire år.

Fra 50 til 100 kroner - Vi har ingen felles retningslinjer for hvor mye en gave bør koste når barnehagebarna våre inviterer hverandre på bursdag. Som barnehageansatte kan vi komme med råd, men til sjuende og sist er det foreldrene som avgjør, fastslår Hanne Storstein Aak.

- Jeg har selv barn som går på skolen, og der har vi som foreldre blitt enige om at gavene bør koste et sted mellom 50 og 100 kroner. Jeg tror dette er ganske vanlig, sier hun.

Hvor mye synes du en bursdagsgave til barn bør koste? Gi din stemme nedenfor.

- En hundrings er nok Hos lekebutikken Riktige Leker i Oslo har de ansatte merket seg at smertegrensen for en bursdagsgave til barnas venner ligger på rundt 100 kroner.

- Vår erfaring er at folk ikke kjøper for noe særlig mer enn 100 kroner. Mellom 50 og 100 kroner er veldig vanlig, forteller butikksjef Mette Pedersen i Riktige Leker.

- Tenk på den som skal gi bort gaven Hun mener at som foreldre er det viktig å tenke på at barnet som gir bort gaven, ofte har like store forventninger som barnet som mottar den.

- Det er en glede og en forventning i å gi, og derfor er det viktig at barnet får lov til å gi bort noe som er morsomt og som det selv kanskje liker å leke med.

Her er oppskriften på verdens kuleste bursdagskaker - muffinsene du ikke har sett maken til!

Spør barnets foreldre Barnehagebarn har ikke det samme begrep om verdi som større barn har. Derfor er det ikke like stas å få penger som det er å få en innpakket presang.

Et godt tips kan være å forhøre seg om hva bursdagbarnet liker å leke med. Da kan du kjøpe en gave du vet barnet vil bli glad for å få.

Får mye til under 100 kroner Og du kan komme langt med hundrelappen, særlig hvis du planlegger litt.

- Det finnes et stort utvalg morsomme, nyttige og lærerike ting for under 100 kroner. Vi selger blant annet mye bøker, musikkinstrument, puslespill, tegnesaker, doktorutstyr eller utforskerting, reklamerer Mette Pedersen i Riktige leker.

Det siste innen barnebursdager? Temabursdag!

Gaveskuff senker stressnivået Hun anbefaler foreldre å tenke langsiktig når de skal ut å handle gave.

- Kjøp for eksempel en litt dyrere pakke som inneholder flere ting. Denne kan du dele opp, og vips, så har du mange presanger til en billig penge. Lag en gaveskuff, så blir det ikke så stressende hver gang barnet skal i bursdag.

Les også:

Her er den nye foreldretrenden

Mona fikk baby som 46-åring

Løsningen når barnet gruer seg

Du kan halvere matbudsjettet

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.