Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Hvor ofte mistes egentlig bagasjen, og bør du bruke solkrem på flyet?

Få svar på de mest stilte reisespørsmålene.

UTEN BAGASJE:  Per tusen reisende, mister 2,77 bagasjen sin. Foto: NTB Scanpix
UTEN BAGASJE: Per tusen reisende, mister 2,77 bagasjen sin. Foto: NTB Scanpix Vis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Har du noen gang lurt på om du burde ha på deg solkrem når du flyr? Eller hvor ofte flyselskap egentlig mister bagasjen til de reisende? The New York Times har fått svar på de mest stilte reise-spørsmålene.

Mistes ofte bagasjen etter innsjekking? Sannsynligvis ikke så ofte som du tror.

I følge The Department of Transportation sin Air Travel Consumer Report var det 2.77 per tusen reisende som meldte inn at bagasjen ble mistet, stjålet, forsinket eller skadet i Mai.

Dette er en nedgang fra mai i 2011 da det var 3.54 per tusen reisende.

Bør man bruke solkrem på flyturen? - Forskning viser at forekomsten av hudkreft er høyere hos piloter enn i andre yrkesgrupper, sier Dr. James M. Spencer, i følge New York Times.

Nøyaktig hvorfor piloter har høyere forekomst av hudkreft vet man ikke.

Det man derimot vet er at vinduene om bord på flyet ikke er UVA-beskyttet, og at man utsettes for langt mere stråling høyt oppe i lufta enn på bakken. Dr. James råder derfor alle til å ha med solkrem uansett hvilket transportmiddel man bruker.

Kan bærbare elektroniske enheter skade flyet? Det er fortsatt ukjent hvorvidt radiosignalene fra disse enhetene (inkludert mobiltelefoner) påvirker flyets kommunikasjon og navigering.

Mobiltelefoner sender ut sterkere signaler enn andre enheter og er derfor helt forbudt.

Det er også strenge regler for bruk av Wi-Fi på flyet. Testing må utføres på alle fly som ønsker internett slik at man blir sikre på at signalene ikke forstyrrer.

Blir man mer påvirket av drinker når man flyr? På bakken har luften en luftfuktighet på 30 til 65 prosent. På et fly er denne langt lavere, den kan ligge mellom 10 og 20 prosent. 

Det vil si at det er større sjanse for å bli dehydrert i lufta enn på bakken, og alkohol i kabinen kan øke dehydreringen ytterligere.

I tillegg er det viktig å vite at alkohol svekker både reaksjonsevne og dømmekraft, egenskaper som er viktige dersom det oppstår en nødsituasjon på flyet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media