INGEN GRENSER: Det er ingen grense for hvor små barn det er lov å ta med på fly, men forutsetningen er ifølge Dagbladets reiseekspert at barnet er friskt. Illustrasjonsfoto: KONA99/CREATIVE COMMONS
INGEN GRENSER: Det er ingen grense for hvor små barn det er lov å ta med på fly, men forutsetningen er ifølge Dagbladets reiseekspert at barnet er friskt. Illustrasjonsfoto: KONA99/CREATIVE COMMONSVis mer

- Hvor tidlig er det forsvarlig å ha med en nyfødt på flyet?

Sjekk rådene fra reiselegen.

(Dagbladet): • Send inn dine spørsmål til Dagbladets reiseeksperter.

Ut å reise med familien? 

Mange tar med seg de aller minste på ferie. Det har også Dagbladet-leser Marianne lyst til:

- Hvor tidlig er det forsvarlig å ha med en nyfødt på flyet? En kortere flytur til London for eksempel, spør hun i en e-post til Dagbladets reiseeksperter.

- Ingen grenser - Det er ingen grense for hvor små barn det er lov å ta med på fly, men forutsetningen er at barnet er friskt, sier Dagbladets reiseekspert, reiselege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken.

Samtidig kan det være noe økt risiko for luftbårne infeksjoner, men slike infeksjoner kan man også få om man reiser med kollektive transportmidler på bakken, forteller han.

- I dette tilfelle er det snakk om en kort flytur innenfor Europa, og det ser jeg ingen betenkeligheter med. Noe helt annet er det om det gjelder å ta med spedbarn til fjerne tropiske områder, spesielt til steder hvor det forekommer malaria, sier han.

Væskende stikk Spørsmål om stikkende og bitende små kryp er en gjengangere i e-postene til Dagbladets reiseeksperter.

Det gjelder også Bente, som flere ganger har opplevd å få en mengde myggstikk på Syden-ferie.

- Først begynner det å klø, men etter hvert eser de ut og begynner å væske. Kløen og ubehaget varer lenge, og det blir store stygge merker etterpå, skriver hun.

- Hvorfor reagerer jeg så mye mer på de stikkene enn på de jeg får hjemme? spør Bente.

Hudinfeksjoner -  Det er nok ikke fordi mygg i tropene er mer lokalirriterende, men fordi det lettere oppstår hudinfeksjoner i tropene, svarer Gunnar Hasle.

REISELEGE: Gunnar Hasle (56) er lege og zoolog, og driver Reiseklinikken i Oslo som har over 11 000 reisemedisinske konsultasjoner i året. Hasle kan svare på alt om reisevaksiner, sykdommer man kan pådra seg under reise, og hvilke sykdommer man bør ta hensyn til når man skal ut og reise. Foto: HANS ARNE VEDLOG
REISELEGE: Gunnar Hasle (56) er lege og zoolog, og driver Reiseklinikken i Oslo som har over 11 000 reisemedisinske konsultasjoner i året. Hasle kan svare på alt om reisevaksiner, sykdommer man kan pådra seg under reise, og hvilke sykdommer man bør ta hensyn til når man skal ut og reise. Foto: HANS ARNE VEDLOG Vis mer

Når du klør på et stikk skraper du nemlig av litt av huden, og det oppstår en innfallsport for infeksjoner, forklarer han.

- Du bør være nøye med å ha på myggrepellent for å forebygge stikk, og du bør sette på et plaster utenpå stikkene før du begynner å klore på dem, sier Dagbladets reiseekspert.

Det finnes egne små myggstikkplaster til dette formålet.

- Det verste man kan gjøre er å smøre på kortisonlignende kremer, for det øker infeksjonstendensen, avslutter Hasle.

Spraye og lufte? Siste spørsmål kommer fra Arne. Han skriver at de er tre voksne og et lite barn på fire måneder som skal reise til Albufeira.

Han lurer på hvilke forholdsregler de kan ta for å beskytte barnet og seg selv mot veggedyr og andre insekter og dyr.

- Er det lurt å spraye rommet på hotellet med insektsdreper og så lufte ut før vi legger oss? spør han.

Arne lurer også på hva de skal gjøre om de blir bitt, og hva de kan bruke for å dempe smerte og kløe hos det lille barnet?

- Biter bare om natten - Veggedyr biter bare om natten. Babyen kan sove under et permetrinimpregnert myggnett som er stappet under madrassen, og da er det liten risiko for at barnet blir bitt av veggedyr, lopper eller mygg, svarer Hasle.

Vanligvis trenger ikke myggstikk noen behandling i det hele tatt, forteller han.

- Jeg ville ikke ha sprayet med gift før jeg så om det var noe problem, avslutter Dagbladets reiseekspert.

• Les flere saker fra Dagbladets reiseeksperter her.