UTROSKAP: Dersom partneren din har vært utro, og du likevel ønsker å redde forholdet, er det mye jobb som må til. Men det er mulig om dere begge vil det. Foto: AUREMAR - FOTOLIA
UTROSKAP: Dersom partneren din har vært utro, og du likevel ønsker å redde forholdet, er det mye jobb som må til. Men det er mulig om dere begge vil det. Foto: AUREMAR - FOTOLIAVis mer

Hvordan komme over utroskap

- Jeg tror alle fortjener en ny sjanse, sier eksperten.

(KK.no:) Å oppleve at den du har stolt på og levd sammen med over lang tid, har bedratt deg, kan sammenlignes med følelsen av at den trygge grunnen du står på, brått blir revet vekk.

Til tross for at de fleste av oss har nulltoleranse mot utroskap og mener at et slikt svik ikke kan tilgis, opplever mange at dette er mer komplisert når de først rammes.

Dersom partneren din har vært utro, og du likevel ønsker å forsøke å redde forholdet, har dere en stor jobb foran dere.

For er det egentlig mulig å legge et slikt svik bak seg?

- Det er tydeligvis mulig, for svært mange gjør det ikke slutt etter utroskap, selv om de sier at de vil gjøre nettopp det. De fleste kommer fram til at det tross alt er mange gode grunner til å fortsette forholdet.

- Men det er klart, det kan godt hende at tillitsforholdet er skadet for lang, lang tid, eller kanskje for alltid, forteller Peder Kjøs, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex og samliv.

Ikke umulig å komme over det Det å komme over at partneren din har vært utro er langt fra lett, men heller ikke umulig. Hvis du skal komme deg videre etter tillitsbruddet, mener Kjøs du må prøve å forstå hvordan det kunne skje og bestemme deg for om du kan leve med det ut fra dette.

- Er det for eksempel forståelig for deg hvis det var rus i bildet? Eller hvis dere hadde problemer på forhånd? Dette betyr ikke at du skal synes det var greit, men at du tross alt kan leve med det.

Å TILGI: Å gjøre store og små feil er en del av det å være et menneske, og derfor er vi avhengige av å få nye sjanser. Foto: FOTOLIA
Å TILGI: Å gjøre store og små feil er en del av det å være et menneske, og derfor er vi avhengige av å få nye sjanser. Foto: FOTOLIA Vis mer

- Det du ikke bør gjøre, er å «ta igjen» eller stadig vende tilbake til denne hendelsen, som for eksempel når du trenger et argument i en krangel, sier han.

Christine Otterstad, som er KKs livsstilscoach, forteller at om det er mulig å tilgi eller ikke er forskjellig fra person til person, og avhenger av hvordan situasjonen har vært.

- Heldigvis kan mye løses gjennom samtaler og aktiv jobbing med forholdet. Mange velger å gå til en profesjonell samtaleterapeut for å få hjelp til å bearbeide følelser, og ikke minst få reparert skaden i forholdet. En samtale er aldri bortkastet, og man kommer langt med å tørre å vise følelser og sårbarhet i en slik stund.

- Jeg mener det er nesten ingen ting som er umulig, bare begge vil nok, og ikke minst vil det samme. Om viljen er der for begge, er det alltid håp. Men, det kan kreve både tid, tålmodighet og ikke minst hard jobbing, sier hun.

«En gang utro, alltid utro»? Om partneren din har vært utro, vet du helt sikkert hvor vanskelig det kan være å stole på at det ikke gjentar seg neste gang han er på byen eller på tur med guttene, for det sies jo at utroskap ofte ikke forblir en engangshendelse.

Otterstad forteller at du aldri kan gardere deg mot å bli såret igjen, for det er faktisk menneskelig å feile.

- Vi er bare mennesker, og vi gjør feil. Det viktigste vi gjør er å tørre å elske, og når man tør å elske, så er man sårbar og i risikogruppen for å bli såret. Dette er en del av det å være et komplett menneske, både på godt og vondt. Du kan velge å stole på ham igjen, men det er aldri noen garanti for at du aldri vil bli såret igjen.

Å gjøre store og små feil er altså en del av det å være et menneske, og derfor mener Otterstad at vi er avhengige av å få nye sjanser.

EKSPERTEN: Peder Kjøs, spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex og samliv. Foto: ASTRID WALLER
EKSPERTEN: Peder Kjøs, spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex og samliv. Foto: ASTRID WALLER Vis mer

- De aller fleste lærer av sine feil, og tar konsekvensene av dette. En dag trenger vi kanskje en ny sjanse selv, og da er det godt å ikke bli møtt med slike dømmende uttrykk.

Definerer det som et unntak Kjøs forteller at han tror mange legger utroskapen bak seg ved å definere det som skjedde som et «unntak».

- Mange tenker nok at dette ikke er typisk partneren deres, eller kanskje at det egentlig ikke var hans feil, og legger hele skylden på den han var utro med. Dessverre er nok dette ofte et selvbedrag.

- Og selv om det som skjedde kanskje var et «unntak» den ene gangen, er det enkelte som har en lei tendens til å komme ut for disse «unntakene» igjen og igjen. Men for all del: det kan godt hende at det var et unntak når akkurat din kjæreste gjorde det, sier han.

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no

Sjekk også ut følgende saker:
Bør du fortelle om utroskap?
Derfor er vi oftere utro på ferie
Mektige kvinner er mer utro
Derfor er kinky sex sunt

PARTERAPI: Mange velger å gå til en profesjonell samtaleterapeut for å få hjelp til å bearbeide følelser, og ikke minst få reparert skaden i forholdet. Foto: FOTOLIA
PARTERAPI: Mange velger å gå til en profesjonell samtaleterapeut for å få hjelp til å bearbeide følelser, og ikke minst få reparert skaden i forholdet. Foto: FOTOLIA Vis mer