KJERNEN: Her er kjernen i problemet Foto: Øivind Lie
KJERNEN: Her er kjernen i problemet Foto: Øivind LieVis mer

Hvordan skjære løk uten tårer

Når du begynner å skjære i løken starter du opp en liten tåregassfabrikk

Løksuppe , løkpizza eller løk som tilbehør . Det finnes en haug med gode grunner for å spise løk, og det beste er at du ikke trenger å la tårene trille mens du skjærer den.

I følge Scientific American er det slik at når du skjærer løken ødelegger du celler som frigjør stoffer. Det vil si spesielt to stoffer. Når disse stoffene reagerer med hverandre dennes det en gass. Når denne gassen treffer øyet begynner tårene å trille.

Fjern problemet

Skjær rundt roten, kun en centimeter eller to dypt, og løft av lokket. Da følger det med en slags kjerne. I følge matbloggeren Jack Scalfani er dette synderen, og tar du ut denne før du skjærer løken unngår du problemet.

Vil du ikke skjære ut kjernen kan du kutte fra den spisse enden, da skjærer du problemdelen til slutt, og mindre gass frigjøres.

Skarp kniv

Jo skarpere kniv jo færre celler ødelegges. Slip kniven før du starter skjæringen.

Vann

Vann forhindrer gassen i å nå øynene. Undre rennende vann er mest effektivt, men kanskje noe upraktisk. Britt Kåsin hos frukt.no forteller at en mer moderat variant er å skylle løken i vann og å sørge for å ha vann på kniven npr du skjærer.

Nedkjøling

I tv-programmet Food Detectives fant de ut at den beste metoden er nedkjøling av løken i fryseren før den kuttes. Det gjør at mindre gass frigjøres.

Kjøkkenvifte

Kan du stå i ved siden av, eller under en kjøkkenvifte som går, er det effektivt. Da dras gassen inn i vifta i stedet for opp i øynene.

Les også:

Slik lager du sildekaker med løk

Dette er verdens beste lunsj

Her er ukens beste vinkjøp

De største søvntabbene

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

SKJÆR: Skjær en ring rundt roten. Foto: Øivind Lie
SKJÆR: Skjær en ring rundt roten. Foto: Øivind Lie Vis mer
LØFT AV: Løft av lokket, da følger kjernen med. Foto: Øivind Lie
LØFT AV: Løft av lokket, da følger kjernen med. Foto: Øivind Lie Vis mer
SKARP: Med en skarp kniv blir det mindre tårer. Foto: Øivind Lie
SKARP: Med en skarp kniv blir det mindre tårer. Foto: Øivind Lie Vis mer