OPPSKRIFT PÅ SYLTA APPELSINER: Det er ikke vanskelig og veldig gøyalt å lage dem. Foto: Erik Hannemann
OPPSKRIFT PÅ SYLTA APPELSINER: Det er ikke vanskelig og veldig gøyalt å lage dem. Foto: Erik HannemannVis mer

Hvordan sylte appelsiner?

Det er rågodt å bruke i maten ... Eller som et imponerende innslag hjemmelaget genialitet på tapasbordet.

Noen ganger får du følelsen av å ha gått glipp av noe. Sylting, for eksempel.

Sylting er en eldgammel måte å bevare mat på. Man tenker kanskje at Norden er det sted hvor konservering er viktig. Og det er riktig. Den lange vinteren hvor det ikke vokser noe tvang oss til tenke framover. Bare de smarteste overlevde. Oss.

Lett Litt skal vi ha igjen for å leve i et ugjestmildt klima: skiheiser, vinterdekk, beksemstøvler, gode peiser og, altså, sylta frukt- og grønnsaker.

Dersom du er glad i disse tingene, har du sikkert stor glede av å se hvordan man lager syltetøy og dessuten rørte bær. Du kan også se hvordan du sylter plommer (med magisk ingrediens ...)

Det er virkelig ingen kunst å sylte. Du koker i prinsippet opp vann med eddik eller salt og heller det over frukt eller grønt, og setter på lokket.

Hva er sylting? Kort fortalt: Å sylte er kunsten å legge mat i væske, slik at den ikke forringes.

Det finnes i utgangspunktet to typer sylting. I den ene brukes eddik. Eddiken er så syrlig at den hindrer bakterier å formere seg.

Den andre varianten er å legge matvarer i saltlake. Her jobber man på lag med bakteriene. Gjæringsprosessen som settes i gang, produserer gode bakterier og hindrer de uønskede. Det som skjer er at bakteriene spiser sukkeret (i frukten eller grønnsakene) som resulterer i melkesyre og som i siste instans hindrer andre bakterier å florere.

Et tips om salt Bruker man salt uten jod, hindrer man at væsken blir brun og grumsete (som den gjør med vanlig salt).

Nedenfor finner du en oppskrift på syltede appelsiner. De kan du servere sammen med fetaost og oliven, for eksempel. Og litt kokt fennikel. Gjerne som del av et tapas-bord.

Det er også svært delikat å ha på fisk, særlig hvit fisk, men også laks. Det er heller ingenting i veien for å servere med is.

Les også:
Slik lager du DeLuxe-poteter
En ukemeny for deg som liker god mat
Slik lager du perfekte muffins
10 oppskrifter med kjøttdeig

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.