Hvorfor bruke kyllingfilet når lårene smaker bedre?

Prøv Dagblad-kokkens oppskrifter med lår og vinger.

HØSTMAT: Krydret og full av næring. Hvorfor ikke bytte ut kyllingfileten med en rød curry med saftige kyllinglår? Foto: METTE MØLLER
HØSTMAT: Krydret og full av næring. Hvorfor ikke bytte ut kyllingfileten med en rød curry med saftige kyllinglår? Foto: METTE MØLLERVis mer

• Flere matsaker på db.no/mat

(Dagbladet): Norske familier spiser kylling til middag minst en gang i uka.

Men det er først og fremst finskårne kyllingbryst vi liker å legge i stekepanna, og mange glemmer rett og slett å prøve de andre delene av kyllingen.

- Hvorfor bruke kyllingfilet når lårene har mye mer smak? Det er bedre kjøtt på lårene, og de er også enklere å steke da kjøttet på lårene ikke blir så fort tørt. Jeg bruker aldri kyllingbryst, jeg synes rett og slett det smaker mye bedre med lår, sier Karla Siverts.

Sats på kvalitet Hun er også nøye med å hva slags kylling hun kjøper.

Det er gjerne slik at de kyllingene som har levd best liv, er de som smaker best.

- Jeg bruker økologisk kylling eller kylling fra en produsent jeg stoler på. Det er stor forskjell på kvaliteten på kyllingkjøtt. Jeg tror ikke alle er klar over det før de har prøvd det, sier Karla.

RØD CURRY MED KYLLING Denne spicy suppa er lett å lage, du må bare bruke litt tid på å hakke opp grønnsakene.

FRISTENDE:  Kyllingvinger må ikke kjøpes ferdig grillet. Gjør du jobben sjøl, blir resultatet mange ganger bedre. Foto: METTE MØLLER
FRISTENDE: Kyllingvinger må ikke kjøpes ferdig grillet. Gjør du jobben sjøl, blir resultatet mange ganger bedre. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Du trenger:
4 kyllinglår
2 bokser kokosmelk (ikke lettvarianten!)
1/2 dl nøytral olje1 løk, i grove biter
4 fedd hvitløk, finhakket
1 rød chili, finhakket
1 knoll ingefær, stor som 2 tomler, finhakket
1 grillet paprika, grove biter
4 kaffirlimeblader
1 stk sitrongress, knust
2 ss tomatpure
10 cherrytomater, delt i 2
1 rød paprika, i terninger
1 neve sukkererter
1 liten bunt koriander
1 pose peanøtter eller cashewnøtter
2 lime
Litt salt

Slik gjør du:

1. Stek kyllinglårene så de blir gylne og fine i ovnen på 220 grader. Legg dem så i en gryte og dekk med vann. Kok opp. Når kjøttet løsner lett fra beinet, tar du dem ut.

2. Fortsett å koke til kraften er redusert til omtrent halvparten. Plukk kyllingen fra beinet i grove biter.

3. Fres løk, hvitløk, chili, ingefær, paprika, kaffirlimeblader og sitrongress på middels varme til løken blir blank. Fres tomatpureen i blandingen i 2-3 minutter. Ha så på kyllingkraft og kokosmelk.

4. Kok i rundt 30 minutter, smak til med salt og limesaft underveis.

5. Tilsett kylling, paprika, tomater og sukkererter rett før servering. Strø godt med nøtter og koriander på toppen av hver tallerken.

FERSK KYLLINGSUPPE
En deilig suppe som smaker ekstra godt med melboller og rikelig med persille oppi.

SUPER SUPPE: Denne fristende suppa fra Karla Siverts er kokt på kyllinglår og grønnsaker, og smaker nydelig en kjølig høstkveld. Foto: METTE MØLLER
SUPER SUPPE: Denne fristende suppa fra Karla Siverts er kokt på kyllinglår og grønnsaker, og smaker nydelig en kjølig høstkveld. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Du trenger:
4 kyllinglår
200 g bacon, i strimler
2 fedd hvitløk, grovhakket
2 laurbærblader
1 purreløk, i strimler
4 gulrøtter, i skiver
1/2 pose erter
Salt og pepper
Kruspersille, finhakket

Slik gjør du:
1. Stek kyllinglårene så de blir gylne og fine i ovnen på 220 grader.

2. Fres baconet, det hvite på purreløken, hvitløken og laurbærbladene i en gryte til løken blir blank. Tilsett kyllingen, og dekk med vann. Kok opp. Når kjøttet løsner lett fra beinet tar du ut kyllinglårene.

3. Kok videre til kraften er redusert til rundt halvparten. Smak til med salt og pepper. Plukk kyllingen fra beinet i grove biter.

4. Ha i melboller, purreløk og gulrot. La det putre i 5 minutter. Ha i erter rett før servering, og strø rikelig med persille over.

Til melbollene trenger du:
75 g smør
2 dl vann
125 g mel
1/2 ts salt
3 egg

NØYE:  Dagbladets kokk, Karla Siverts, er nøye når hun kjøper. Hun betaler heller litt mer for å få den kyllingen som har levd best liv. Foto: METTE MØLLER
NØYE: Dagbladets kokk, Karla Siverts, er nøye når hun kjøper. Hun betaler heller litt mer for å få den kyllingen som har levd best liv. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Slik gjør du:
1. Kok opp smør og vann, og ha i melet. Pisk kraftigt til deigen er glatt. Pisk inn saltet, og ta gryta av varmen. Deigen avkjøles litt, og så røres eggene i, ett av gangen. Pisk godt sammen for hvert egg du har i.

2. Bruk to teskjeer for å forme små boller som du har rett i den kokende suppa. Du kan også koke melbollene på forhånd i lettsaltet vann.

KYLLINGVINGER
Disse kyllingvingene smaker aller best laget på grillen, og de kan gjerne ligge i marinaden natta over.

Du trenger:
Ca. 40 kyllingvinger
2 dl østerssaus
1 dl soyasaus
1 ts sesamolje
Skallet av 1 lime, finrevet
2 fedd hvitløk, i skiver
3 ss honning
2 ts tørket chili
Salt og pepper

Slik gjør du:
1. Bland sammen alle ingrediensene, og vend inn kyllingvingene. La gjerne kyllingvingene marineres over natta, da får de ekstra god smak.

2. Grill dem på høy varme, rundt 3 minutter på hver side. La dem så ligge og hvile på lav varme til kjøttet slipper beinet. Server med grillet mais og masse smør!

FULL AV SMAK: Fersk kyllingsuppesmaker ekstra godt med melboller. Foto: METTE MØLLER
FULL AV SMAK: Fersk kyllingsuppesmaker ekstra godt med melboller. Foto: METTE MØLLER Vis mer