Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Hvorfor må de være så proppfulle av sukker?

Bare 3 av 14 får bedre enn terningkast fire.

FÅ SUNNE ALTERNATIVER: I testen av frokostblandinger markedsført mot barn får de fleste terningkast 3 eller lavere. Bare 3 av de 14 frokostblandingene får bedre enn terningkast 4. Foto: ERIK HELGENESET
FÅ SUNNE ALTERNATIVER: I testen av frokostblandinger markedsført mot barn får de fleste terningkast 3 eller lavere. Bare 3 av de 14 frokostblandingene får bedre enn terningkast 4. Foto: ERIK HELGENESET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste får terningkast 3 eller dårligere. (Bramat.no): Bramat har tidligere testet både frokostblandinger og müsli, men denne gangen sammenlikner vi næringsinnholdet i frokostblandinger markedsført mot barn.

Som med de andre frokostblandingene er det store forskjeller mellom vinnerne og taperne, særlig når det kommer til innhold av fiber og sukker.

Få sunne alternativer til barn Da vi testet frokostblandinger generelt, ga vi mange terningkast 5 eller 6.

I denne testen er det bare 3 av totalt 14 frokostblandinger som får mer enn terningkast 4. De fleste får terningkast 3 eller lavere.

Det er egentlig ikke så overraskende, ettersom veldig mange av disse frokostblandingene er av typen «honeycorn» eller «sjokoladekuler».

Spørsmålet er bare; hvorfor er ikke produsentene mer opptatt av å lage sunnere frokostblandinger markedsført mot barn?

Selvfølgelig kan barna spise de samme frokostblandingene som oss voksne, noe mange heldigvis gjør. Men når det først lages frokostblandinger som retter seg mot barn, hvorfor må så mange av disse være så proppfulle av sukker og fattige på fiber?

Barn trenger også fiber Mange av oss spiser altfor lite fiber. Det gjelder også barn.

Frokostblandinger er en fin måte å få i seg fiber på, vel og merke hvis du velger en type som inneholder bra med fiber og lite sukker.

En fiberrik frokost er en fin start på dagen fordi det metter godt, er bra for fordøyelsen og gir et stabilt blodsukker resten av dagen.

Dette er viktig for både barn og voksne. Les også: Kjør på med fiber!

Alt bedre enn ingenting Har du et småspist barn som ikke vil ha noe annet enn frokostblanding med mye sukker og lite fiber, så bør du selvfølgelig prøve å endre disse vanene.

Men husk at det er bedre å gi barnet ditt en frokostblanding som ikke nødvendigvis er blant de sunneste, enn å sende det på skole eller i barnehage uten å ha spist frokost i det hele tatt.

Dette har vi testet I denne testen har vi sett på hvor mye protein, sukker, mettet fett, fiber og natrium frokostblandingene inneholder.

Mye sukker, salt og mettet fett har trukket ned, mens mye protein og fiber har trukket opp.

Vi har latt fiber og sukker telle dobbelt, ettersom de fleste får i seg for mye sukker og for lite fiber.

Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på den frokostblandingen du liker best.

Slik er testen utført Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Opplysningene til testen hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker. Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til, og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater United Bakeries Kornbjørner Greit med sukker. Mye fiber. Karakter: Produsent: United Bakeries Quaker Mini fras Lite sukker. Bra med fiber. Karakter: Produsent: Quaker Jippi Havreputer Greit med sukker og fiber. Karakter: Produsent: Norgesgruppen Nestlé Havre cheerios Lite sukker, og helt greit med fiber. Mer salt enn ønskelig. Karakter: Produsent: Nestlé Nestlé Multi cheerios Helt greit med sukker, men ikke spesielt mye fiber. Karakter: Produsent: Nestlé Weetabix Weetos choco Nokså mye sukker, og lite fiber. Karakter: Produsent: Weetabix Ltd Coop Honey bees Mye sukker og lite fiber. Karakter: Produsent: Coop Trading Kelloggs Corn flakes Veldig lite fiber. Ikke så mye sukker, men mer salt enn de fleste andre. Karakter: Produsent: Kellogg's Manufacturing Nestlé Nesquik Nokså mye sukker, lite fiber. Karakter: Produsent: Nestlé Kelloggs Coco pops Lite fiber, nokså mye sukker Karakter: Produsent: Kellogg's Manufacturing Rise´n shine Choco blast Lite fiber, nokså mye sukker Karakter: Produsent: Ica Norge AS Kelloggs Honnikorn smacks Veldig mye sukker, lite fiber. Karakter: Produsent: Kellogg's Manufacturing Rema 1000 Kakaokuler Mye sukker lite fiber, mest mettet fett av alle. Karakter: Produsent: Rema 1000 First Price Honey puffs Får ikke terningkast pga. manglende næringsdeklarasjon. Karakter: Produsent: First Price Les mer på Bramat.no:


Hele Norges coronakart