TRE-SIDIG AMBILIGHT GIR FIN EFFEKT: Naturprogram fra NRK i all sin prakt. Foto: PER ERVLAND
TRE-SIDIG AMBILIGHT GIR FIN EFFEKT: Naturprogram fra NRK i all sin prakt. Foto: PER ERVLANDVis mer

Hvorfor selges denne TV-en kun på Elkjøp og Lefdal?

Og er den verdt prisen? Her får du svaret.

Dinside: Skal du kjøpe ny TV til fotball-VM er det bare å glede seg:

Nå får du nemlig TV-er med god bildekvalitet, selv uten å blakke deg helt.

Spørsmålet er selvsagt om Philips 55PFS7509 er en av dem.

Dette er altså en spesialmodell som her til lands kun selges av Elkjøp og Lefdal, og akkurat det er en trend vi ser mer og mer av.

Enkelte aktører er rett og slett så store at de enten kan kjøpe alle produktene av en bestemt TV-serie, eller at de kan bestille en modell direkte fra produsenten som har noe ekstra som gjør at du ikke finner det samme produktet hos en konkurrent.

Og det er altså det siste alternativet som gjelder her.

Denne modellen leveres nemlig med en trådløs subwoofer i esken, noe som ganske enkelt betyr at TV-lyden får en bedre dybde. For deg som ikke er interessert i å koble TV-en til et surroundanlegg kan altså det være verdt å merke seg.

Hva får du? TV-en kommer i 42-, 47-, 55- og 65-tommers størrelse, og det er altså 55-tommeren til 14.995 kroner vi har testet. (42-tommeren koster 7.995, mens 47-tommeren ligger på 9.995. Merk deg at modellnavnet på 65-tommeren er 7559 på grunn av en annen fot, og prisen her blir 19.995.)

Det er knapt en uke siden vi testet lillebroren 55PFS6609, og spørsmålet blir selvsagt om 7509 forsvarer de 3.000 kronene ekstra. Ser vi bort i fra subwooferen er nemlig designet på de to modellene nesten identisk.

Vi prater altså om slanke og elegante kant-LED-modeller med små TV-rammer. I praksis er det bare den langt mer forseggjorte fjernkontrollen som ved første øyekast vitner om at dette er en dyrere modell.

Når du skrur på strømmen merker du imidlertid at 7509 har tresidig ambilight, der lillebror 6609 og 7109-modellen bare har det på sidene. I vår bok er det et pluss, fordi opplevelsen av at veggen bak TV-en blir lyst opp i takt med innholdet ganske enkelt blir hakket mer intens. Selv liker jeg ambilight-funksjonen godt, og da spesielt når jeg ser film. Er du uenig kan den imidlertid enkelt skrus av med et trykk på fjernkontrollen.

LES OGSÅ: TV-finessen eierne elsker.

Det er altså på innsiden vi finner de viktigste forskjellene:
• 100 Hz-panel. For selv om lillebror 6609 klarer seg meget bra til å være et 50 Hz-panel, kommer vi ikke utenom at det her er enda mindre flimring i bildet.

I praksis betyr det at du på 7509 kan kjøre HD Natural Motion (fjerner bevegelsesflimmer) på «medium» for å få glidende overganger når du ser actionfilm. På lillebror 6609 bør du i stedet sette funksjonen på «maksimum» for å oppleve det samme. 7509 gjør altså jobben uten å jobbe så hardt, og det er kort fortalt en fordel fordi det reduserer risikoen for å påføre grums i detaljene.

Det kan også nevnes at 7509 er utstyrt med et bildevalg Philips kaller «Clear LCD». I teorien skal det øke skarpheten og få fram bedre kontrast i bildet ved raske bevegelser. I praksis merket vi likevel ikke store forskjeller på om funksjonen var av eller på, og da skrur vi den ganske enkelt av for å la TV-en jobbe mest mulig uanstrengt.

AMBILIGHT: Fås her på sidene og på oversiden av TV-en, og speiler fargene av det som vises på skjermen på veggen bak. Foto: PER ERVLAND
EKSTRA BASS: Trådløs subwoofer hjelper definitivt på TV-lyden.
EKSTRA LYDMENY FOR SUBWOOFEREN: Enkelt å legge til høyttaleren. Foto: PER ERVLAND
EKSTRA LYDMENY FOR SUBWOOFEREN: Still inn styrken. Her må du ganske enkelt prøve deg fram. Foto: PER ERVLAND
GANSKE PLASSERINGSVENNLIG: Basshøyttaleren kan ligge eller stå, og alt du trenger er en strømledning. Foto: PER ERVLAND
FJERNKONTROLL: Virker mer gjennomført, og har mindre plastikkfølelse enn på lillebror. På baksiden får du forøvrig et fullt tastatur, som gjør det enklere å skrive inn tekst, f.eks i Facebook-appen. Foto: PER ERVLAND
Ambilight-diodene: Dandert på baksiden av kabinettet. LED, selsvsagt. Foto: PER ERVLAND
AMBILIGHT: LED-lamper bak på TV-kabinettet lyser opp veggen i takt med innholdet på skjermen. Her får du det på sidene, og på toppen. Foto: PER ERVLAND
SPILL AV FRA MOBILEN: Har du Android-mobil? Da er det enkelt å speile innholdet på mobilen på TV-en via DLNA/Miracast. Her Viaplay. Foto: PER ERVLAND
Har du Android-mobil? Da er det enkelt å speile alt innholdet på mobilen på TV-en via DLNA/Miracast. Foto: PER ERVLAND
Hovedmeny Foto: PER ERVLAND
Oversiktlige bildemenyer. Foto: PER ERVLAND
MENYER: Enkle og oversiktlige menyer. Foto: PER ERVLAND
Flere kontrastmoduser, selv liker vi best "Best bilde". Foto: PER ERVLAND
TV-foten, den er forøvrig dreibar. Foto: PER ERVLAND
To av de fire passive 3D-brillene som følger med. Foto: PER ERVLAND
Foto: PER ERVLAND
SmartTV: Youtube, Netflix og videoleie er heldigvis på plass. Foto: PER ERVLAND
TRE-SIDIG AMBILIGHT GIR FIN EFFEKT: Naturprogram fra NRK i all sin prakt. Foto: PER ERVLAND
Har du Android-mobil? Da er det enkelt å speile innholdet på mobilen på TV-en via DLNA/Miracast. Foto: PER ERVLAND
GODT UTSTYRT: 4 HDMI er på plass, men vi skulle gjerne sett 3 i stedet for 2 USB-innganger siden den ene forsvinner til subwooferen. Foto: PER ERVLAND
Foto: PER ERVLAND

• Sortnivået: Man skulle kanskje tro at en dyrere TV automatisk har et bedre sortnivå, men fullt så enkelt er det ikke.

I praksis synes vi nemlig lillebror 6609 gjør en minst like god jobb her.

Litt av forklaringen skyldes at den har et VA-panel, som er litt bedre på dette punktet - spesielt når du sitter rett foran TVen. På 7509 er det altså brukt et IPS-panel, som i stedet har sin styrke når det gjelder betraktningsvinkel. Har du en stor familie vil altså innsynsvinkelen være bedre på 7509.

Dette betyr også at du her får passiv 3D-funksjon i stedet for aktiv 3D, og fordelen med det er langt rimeligere 3D-briller. Her følger det forresten med 4 stykker i esken.

Bildekvalitet og finesser PFS7509 gjør en helt grei jobb både når det gjelder funksjoner og menyer, men siden den på dette punktet er identisk med 55PFS6609, henviser vi til detaljene der.

Det samme ser vi når det gjelder bildekvaliteten. Som vi fikk bekreftet på 6609 er imidlertid Philips svært ivrige på å vise hvor mange detaljer de klarer å skvise ut av bildet. I praksis vil det si at du her fint kan dempe skarpheten et hakk eller to uten at det gjør noe.

100 Hz-panelet gjør likevel at PFS7509 er et bedre valg for deg som ser mye på action-filmer og sport, så er dette viktig for deg bør valget være enkelt.

Ellers noterer vi i margen at dybden i bildet holder et høyt nivå, og at «Micro Dimming Pro-funksjonen» også her gjør at lyse detaljer kommer tydeligere fram i mørke partier. På dette punktet ser faktisk Philips ut til å ha et lite overtak mot konkurrentene, selv om også Sonys 2014-modell viser lovende takter. Vi venter forøvrig på en Panasonic-modell i skrivende stund, og vil selvsagt dobbeltsjekke om dette inntrykket står seg.

Hva gjør subben med lyden? I takt med at TV-ene har blitt tynnere og tynnere, har dessverre TV-lyden blitt skadelidende, og det er det tydeligvis mange som har irritert seg over.

I år ser vi nemlig en tydelig trend der TV-produsenter både satser på dypere TV-kabinetter slik at de får plass til større høyttalere, i tillegg til at trådløse subwoofere til de ulike TV-seriene blir stadig vanligere.

Sony er kanskje det beste eksempelet på bedre TV-lyd!

Er du en av dem som irriterer deg over dårlig TV-lyd er det derfor en god ting at du her får med en trådløs aktiv basshøyttaler. Selve høyttaleren er såpass slank at den blir plasseringsvennlig, og den kan plasseres både liggende og stående, enten under sofaen eller TV-bordet altså.

Selve tilkoplingen er heldigvis enkel: Det følger med en USB-plugg som du må sette inn i en av TV-ens to USB-innganger for at TV-en og høyttaleren skal klare å prate sammen. Etter at du har koblet dem sammen manuelt en gang, vil de så finne hverandre automatisk når TV-en slås på, og dette har fungert helt utmerket i løpet av vår testperiode.

Med høyttaleren koblet til, dukker det også opp et ekstra valg i lyd-menyen. Blant annet kan du finjustere når bassen skal slå inn, og ikke minst hvilken lydstyrke du vil gi den. Hvilket nivå du skal sette den på vil variere etter egne preferanser og fra rom til rom, så her må du ganske enkelt prøve deg fram. Det er likevel så enkelt at alle kan klare det.

Men hva med lydkvaliteten?
Vel, sammenlignet med den vanlige TV-lyden er det ingen tvil om at subwooferen gir lyden langt større dybde. Og det er spesielt noe du vil sette pris på når du ser på film.

Men spør du meg om den vil erstatte surroundanlegget er svaret et klart og tydelig nei.

Dette er ganske enkelt en praktisk tilleggshøyttaler for deg som ikke vil ha et surroundanlegg i stua, verken mer eller mindre.

Men er alt bare bra? Nei, selvsagt er det ikke det. Philips henger fortsatt bak Samsung og LG når det gjelder både mengden av Smart-TV-innhold, og funksjoner som følger med. I tillegg lider også denne modellen av reflekser fra det blanke panelet, men siden dette punktet gjelder alle TVene av i dag, har vi ikke trukket for det.

Selv om TV-en er godt utstyrt med innganger og trådløst nett, bør du i tillegg merke deg at den bare har to USB-innganger, hvorav den ene vil okkuperes av subwooferen. Hvis du også vil bruke TV-ens innebygde dekodere til å ta opp TV-sendinger, forsvinner dermed den siste inngangen til en USB-disk, og da har du ganske enkelt ikke flere igjen.

Konklusjon Siden vi likte lillebroren 6609 så godt er det ingen overraskelse at 7509 får skryt i denne runden.

Tre-sidig ambilight og et 100Hz-panel gjør at den egner seg godt til film, og tilhører du de som vil ha bedre TV-lyd er den rett og slett verdt prisforskjellen opp fra 6609.

Men tilhører du derimot den gruppen som allerede har et surroundanlegg i stua? Da bør du merke deg 55PFS7109 som ligger ute til rundt 12.999 kroner, altså to tusen kroner mindre. Såvidt vi har forstått er bildekvaliteten lik med 7509, forskjellen er ganske enkelt at du ikke får med den trådløse subwooferen og at den kun har to-sidig ambilight.

Synes du alle de nevnte alternativene er dyre? Vel, da bør du ta en titt på den nye 805-serien til Sony som rett og slett gir svært mye for pengene.

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide Les her.