Hyllene er fulle av flasker med håndskrevne merkelapper

Her lærer du å nyte det gode liv.

MERKELAPPER: Hver flaske er utstyrt med en håndskrevet merkelapp. Foto: INGUN A. MÆHLUM
MERKELAPPER: Hver flaske er utstyrt med en håndskrevet merkelapp. Foto: INGUN A. MÆHLUM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

BARCELONA (Dagbladet Endelig fredag): Selv i krisetider vet katalanerne å spise og drikke godt. Oslo-mannen Chris viser dem hvordan.

FRA BRASIL: Ronaldo og Margarita Posada fra Brasil er på besøk i butikken til Chris og setter pris på hans råd. Foto: INGUN A. MÆHLUM
FRA BRASIL: Ronaldo og Margarita Posada fra Brasil er på besøk i butikken til Chris og setter pris på hans råd. Foto: INGUN A. MÆHLUM Vis mer

I likhet med mange andre nordmenn, har Chris Grennes (40) en gang dratt på ferie til solfylte Barcelona på Spanias østkyst. Der festet han en stund, han smakte på maten og vinen - og han likte seg godt.

Nå er 11 år gått, og i dag er det Chris som viser katalanerne hvordan de skal nyte gode liv. Det gjør han fra sin delikatesseforretning i Carrer de Bonavista nummer 10, rett inn fra den største handlegata Passeig de Gràcia midt i Barcelona.

VINEDDIK: En god eddik setter spiss på både dressing og saus. Foto: INGUN A. MÆHLUM
VINEDDIK: En god eddik setter spiss på både dressing og saus. Foto: INGUN A. MÆHLUM Vis mer

Den tidligere statsviteren har lært seg det gode liv ved å prøve seg fram blant det beste du finner i Catalonias spiskamre og vinkjellere.

- Jeg har prøvd og smakt mye og har nok lært en del underveis. I dag synes katalanerne det er hyggelig når jeg anbefaler mat og drikke til dem, sier Chris.

Fotballprat Innerst i den lille butikken Bodega Bonavista står en gjeng og prater høyt og livlig om den økonomiske krisa og hvor bra Barça spilte siste hjemmekamp.

Messi er fortsatt gud, og vinen fra Penedès er den beste, mener de patriotiske katalanerne. De lager også verdens beste musserende vin - cava - ingen tvil om det, framholder de og skåler.

- Katalanerne er stolte av sin mat- og vinproduksjon, og de handler gjerne lokalt. Det morsomme er at de i dag spør meg om hva jeg kan anbefale, forteller Chris.

Cava og «pica pica» I Bodega Bonavista satser han på varer til en hel middag; cava, lokal vin, «pica pica» (ingredienser til tapas), god gin og god sjokolade.

AND: Fylt andehals med ande- og svinekjøtt. Foto: INGUN A. MÆHLUM
AND: Fylt andehals med ande- og svinekjøtt. Foto: INGUN A. MÆHLUM Vis mer

Chris anbefaler vin ut fra hva kunden har bestemt seg for å lage til middag.

Til skalldyr kan en hvit Milmanda Chardonnay fra Penedès passe bra, til kjøtt vil en rød Pares Balta Indigena Garnacha gjøre susen.

SØTT: En god sjokolade hører med etter en god middag. Foto: INGUN A. MÆHLUM
SØTT: En god sjokolade hører med etter en god middag. Foto: INGUN A. MÆHLUM Vis mer

Butikken er full av vinflasker med håndskrevne merkelapper.

Mye av vinen er fra det lokale vindistriktet Penedès, men Chris har også valgt ut gode viner fra andre områder i Spania. I tillegg selger han altså smakfulle komponenter til en god tapasmiddag.

Spanske delikatesser Her er «pata negra»-skinke, lomo ibérico, skinke av and, postei av fylt andehals med ande- og svinekjøtt, som en kjenning bosatt i Girona-åsene lager for ham. I tillegg selger han foie gras (lokal gåseleverpaté), svarte trøfler, ulike oster og krydder.

ENDELIG FREDAG!

Denne artikkelen er fra Dagbladet Endelig Fredag.
Vi ønsker deg ei god helg!

Chris har eksotiske sjokolader, ulike ølsorter og oster og marinert andefilet. Felles er at matvarene helst skal være fra så lokale produsenter som mulig.

Han har hatt butikken i fem år og kundemassen bare øker, til tross for økonomisk krise i Spania. Lokale kunder setter pris på nordmannens kompetanse om deres egne lekkerbiskener.

VIN TIL TAPAS

Anbefalt av Ørjan Lundmark,
sommelier og daglig leder på Bølgen og Moi Tjuvholmen, Oslo:
Typisk spansk mat bør kombineres med spansk vin, gjerne fra området Galicia i det grønne hjørnet av Spania. Her lager spanjolene noen fantastiske hvitviner på den lokale druen albarino. Lette, friske og tørre hvitviner med mineralsk preg og flott syre.• Pazo de Señorans Albariño 2011
175 kroner, er en kanon vin til tapas av både skalldyr, fisk og skinker.

Anbefalt av Linn Mjelde,
sommelier på Engø gård på Tjøme fram til november, når hun begynner på Restaurant Måltid i Kristiansand:
Det er klassisk å servere sherry til tapas, men om man skulle velge noe annet, vil jeg anbefale vin fra Jura i Frankrike. Her produseres vin som på mange måter kan minne om sherry.• Arbois Savagnin 2008
250 kroner, er laget på druen savagnin, som lagres i tre år på små eikefat under et «lokk» av gjærceller. Dette gir vinen den spesielle tørre sherrysmaken. Vinen har smak av nøtter og krydder, med en lang og intens ettersmak. Passer godt til tapas som lagret skinke, ost og retter med kylling og fisk.

Anbefalt av Aleksander Iversen,
vinkelner og vinansvarlig hos Cru vin og kjøkken i Oslo. Iversen er også med på Norsk Vinkelnerlandslag:
Å bruke noe annet enn spansk vin til tapas blir for meg litt feil. Landet produserer et vidt spekter av vinstiler og -kvaliteter. Disse vinene passer til mye forskjellig og du får veldig god vin for pengene.• Terras Gauda O Rosal 2011
169 kroner, er en ren og klar hvitvin som passer til både fisk, skalldyr og lyst kjøtt.• Ruiz 300 Dias Del Sol 2011
110 kroner, er en vin som domineres av lette røde bær og har en god friskhet. Druene er økologisk dyrket og kommer fra eldre planter. Passer godt til lette kjøttretter eller alene.

Ikke minst verdsetter de at mannen fra nord snakker til dem på flytende katalansk.

Glad i vin Chris påberoper seg ikke å være vinekspert, men han er glad i vin.

I en god vin skal det være samsvar mellom inntrykket den gir i nesa og i munnen, den skal være harmonisk og det skal være balanse mellom syre, sødme og de forskjellige smakene, mener han.

LOKALT ØL: Lokalt kunstøl fra Barcelona. Foto: INGUN A. MÆHLUM
LOKALT ØL: Lokalt kunstøl fra Barcelona. Foto: INGUN A. MÆHLUM Vis mer

Da han kom til Barcelona, begynte han først å jobbe for en frivillig organisasjon, men fant ganske raskt ut at det ikke var hans «greie».

Omtalt i reiseguider Butikken han startet, er nå blitt lagt godt merke til av folk som bor i Barcelona, i tillegg til at den er viden omtalt i guider til den katalanske hovedstaden, som hvert år besøkes av over 100 000 nordmenn.

- Jeg har egentlig alltid villet jobbe med mat og drikke, og har lært meg ting ved å prøve, forteller Chris.

- Drikke. Prøve. Huske. Jeg har muligens en evne for det der, sier han med et smil.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer