Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Hyller nytt våpen i kampen mot matsvinnet: - Viser oss at all mat har en verdi

Ett «råttent eple» skal ikke lenger få ødelegge.

MULTIPAKKER: Én dårlig tomat eller paprika i en pakke med flere gjør at de friske og gode blir liggende igjen. Nå selger Meny de gode restene til ti kroner kiloet. Illustrasjonsfoto: ELISABETH DALSEG
MULTIPAKKER: Én dårlig tomat eller paprika i en pakke med flere gjør at de friske og gode blir liggende igjen. Nå selger Meny de gode restene til ti kroner kiloet. Illustrasjonsfoto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når du har valget mellom å kjøpe en pakke klasetomater der to ser overmodne ut og en der alle er modne, kjøper du den der alle er modne. Det gjør alle andre også.

En råtten tomat eller to i en pakke med flere, fører til at mange gode tomater blir liggende igjen og råtne i butikk. Det vil supermarkedkjeden Meny gjøre noe med i prosjektet «Omplassert frukt og grønt».

Butikkansatte vil nå manuelt ta den frukten og de grønnsakene som fortsatt er spiselige ut av emballasjen og tilby dette til kundene til ti kroner kiloen.

Omplassert frukt og grønt lanseres i dag i 18 butikker i Oslo og Akershus. Målet er å ha dette i samtlige Meny-butikker i løpet av året.

Holdbart.no: Selger overskuddsmat med opp til 90 prosent rabatt

Spennende tiltak Anne Marie Schrøder i Matvett.no applauderer eksperimentet.

- Veldig spennende tiltak som vi håper Meny innfører fast, både for å få solgt ut varer de ellers måtte behandle som avfall, og for å vise forbrukerne at all mat har en verdi - og at kjøpmennene respekterer dette og bruker tid på å åpne pakkene og bare skille ut den dårlige varen og selge resten, sier Schrøder til Dagbladet.

- Forbrukerne har også godt av å venne seg til at god smak ikke bare gjelder for perfekt utseende varer, legger hun til.

OMPLASSERT: Driftssjef i Meny, Espen Tollefsen, med skiltet du skal se etter om du vil kjøpe overskuddsfrukt- og grønt. Foto: MENY
OMPLASSERT: Driftssjef i Meny, Espen Tollefsen, med skiltet du skal se etter om du vil kjøpe overskuddsfrukt- og grønt. Foto: MENY Vis mer

Også Klima- og miljøminister Vidar Helgesen ønsker tiltaket velkommen.

- Jeg setter stor pris på dette og andre initiativer fra bransjen for å redusere matsvinn. Vi vet at mye av løsningen ligger i butikkene, skriver Helgesen i en e-post til Dagbladet.

- Matsvinn er jo et stort miljøproblem. Hvert år kaster hver nordmann over 46 kilo mat. (...) Ikke bare er dette et avfallsproblem, det legger også beslag på store ressurser å lage noe som aldri blir spist. Mye må gjøres for å unngå problemet og tiltaket fra Meny er ett av mange som bidrar.

Kan du forskjell på siste forbruksdag og best før? 

Bunnpris med rare grønnsaker
For Meny er ikke den eneste dagligvarekjeden som har tatt tak i svinn på frukt og grønnsaker. Bunnpris har i et år solgt frukt og grønt med en litt annen form enn vanlig med 30 prosent rabatt, i prosjektet «Snål frukt og grønt».

- Responsen har vært bedre enn vi kunne håpe på fra første dag, sier Ingunn Sandnes Laugen, markedssjef i Bunnpris etter at tilbudet ble lansert i Oslo i mai og Trondheim i vinter, ifølge Dinside.

NorgesGruppen med egen vri Den gang sa kommunikasjonssjef i NorgesGruppen, Kine Søyland, at de ikke kom til å lansere en lignende kampanje som Bunnpris.

- Vi mener at vi sikrer en god omsetningskanal for litt snål frukt og grønt gjennom vårt merke First Price. Innenfor dette merket er det rom for dem som også ser litt annerledes ut, en gulrot som er krokete, kanskje en og annen som er brukket og så videre. Men vi mener fortsatt at det er en minstestandard som bør oppfylles før vi presenterer produkter for kundene våre, for å unngå svinn og dårlig kundeopplevelse, sa Søyland tili DinSide.

POSITIV: Klima- og miljøminister Vidar Helgesen ønsker det nye tiltaket mot matsvinn velkommen. Foto: BJØRN STUEDAL / KLD
POSITIV: Klima- og miljøminister Vidar Helgesen ønsker det nye tiltaket mot matsvinn velkommen. Foto: BJØRN STUEDAL / KLD Vis mer

De rabatterte varene hos Meny, skal imidlertid være fullgode med dem som selges ordinært.

- Vi har strenge kvalitetsstandarder i Meny, så det vi tilbyr, også i denne dedikerte seksjonen, vil være prima vare. Dette i kombinasjon med andre grep vi gjør vil kunne redusere svinnet i frukt- og grøntavdelingene med opptil 20 prosent, sier Meny-sjef Vegard Kjuus i en pressemelding. 

Kjøper mer enn vi trenger med store pakker En annen fin bi-effekt er at du nå kan kjøpe bare det du trenger. Det er slutt på å måtte kjøpe en kilo gulrøtter om du bare trenger én.

Også dette vil bidra til å redusere matsvinnet.

De store pakkene vil imidlertid ikke Meny slutte med.

- Emballasjen er i utgangspunktet svært viktig for å redusere matsvinnet. Det beskytter mot støt og bakterier, holder på fuktigheten og bidrar til å bevare produktkvaliteten. Med det vi nå innfører opprettholder vi dette samtidig som vi sikrer at all fullgod frukt og grønt blir tilgjengelig for forbrukerne, sier Kjuus.

Les mer: Derfor er det så mye emballasje på frukt og grønt

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!