FØR OG ETTER: Fargene på kjøkkenet var utdaterte, og det var behov for mer skapplass.  FOTO: Privat og Per erik Jæger
FØR OG ETTER: Fargene på kjøkkenet var utdaterte, og det var behov for mer skapplass. FOTO: Privat og Per erik JægerVis mer

Hytta ble nesten ikke til å kjenne igjen

Totalforandret med enkle grep.

Den mørke og gamle hytta fra 1971 har nå blitt lys og luftig. Oppussingen har hytteeierne selv stått for, med hjelp fra Hytteliv og Ifi.

- Vi har båret hele hytta på skuldrene våre, sier hytteeier Rolf Hermanrud fornøyd. Planker og materialer kom på lektere, og familien måtte bære alt opp de 250 meterne til tomten på Askerøy.

- Vi hadde heller ikke elektrisitet den gangen, så alt måtte gjøres for hånd. Andresortering gran var materialet vi hadde tilgang til.

Nesten 40 år etter hadde tiden satt sine spor på vegger og tak, og en oppussing ble neste mål.

Oppussing neste - Vi bestemte oss for å få det lysere her, så jeg malte først gangen i fargen Bomull. Det ble bare surt, og helt feil farge. Det var da Rolf satte seg ned og skrev et brev til Hytteliv, forteller hytteeier Reidun Hermanrud.

De fikk positiv respons fra hyttebladet, som i samarbeid med Ifi har hjulpet hytteeierne med å pusse opp.

Interiørarkitekt Tove Seberg fra Zett interiørdesign reiste ut til hytta for å kartlegge behovene til hytteeierne, og lot seg inspirere til den nye fargepaletten.

- Kjøkkenet deres var fra 2001, og de ønsket å beholde de grønne kjøkkendørene. De syntes at fargen sto fint til sofaen, så da ble det et godt utgangspunkt for meg. Dessuten ligger hytta ved skogen, så det ble naturlig å tenke grønt, forklarer Tove.

Det ble bestemt at gang, stue og deler av kjøkkenet skulle males lyse, mens noen av møblene skulle få nytt trekk. Det var også behov for å omstrukturere litt og fjerne den store peisen.

- Hytteeierne ønsket et løft, uten å forandre for mye. Da var det fint å kunne ta utgangspunkt i møblene og tingene de selv hadde, og fornye med tekstiler og maling.

Linjer og harmoni Vegger og tak ble malt, og forandringen er enorm. Men det er mer enn bare overflatebehandlingen som har gjort den store forskjellen. I årenes løp hadde de samlet mange ting. En av interiørarkitektens utfordringer var å rydde opp og skape harmoni.

- På en hytte er det gjerne mange funksjoner på liten plass. Her er kjøkken, stue og spisestue sammen i åpen løsning. Da gjelder det å finne linjene i rommet og skape ro i interiøret. De mørke, grønne fargene på skapene ble derfor flyttet ned, mens de lyse, lette fargene ble løftet opp ved å male skapdørene i samme farge som veggen.

Vi supplerte også med mer oppbevaring på kjøkkenet, mens den store kjøpmannsdisken i spisestuen ble fjernet. Skapene som sto over ble malt lyse, og senket i benkehøyde for å danne ensartede linjer. Peisen ble også fjernet, og erstattet med en ny peisovn, forklarer interiørarkitekt Tove.

Dette gjorde interiørarkitekten - Fant passende farger til vegger og tak.

- Valgte fargepalett til kjøkken og møbler som skulle overflatebehandles.

- Valgte tekstiler til gardiner, møbler og puter.

- Omstrukturerte kjøkkenet, satte inn åpne hyller og fjernet bokhylle.

- Skapte linjer og helhet i rommet ved å ommøblere på skap og hyller.

- Omstrukturerte hjørne i spisestue ved å fjerne kjøpmannsdisk og senke skapene.

Hardt arbeid Reidun og Rolf sto på hver helg denne våren for å komme i havn, og med god hjelp fra barna er de endelig i mål.

- Det ble mye arbeid, men resultatet er jo så flott, sier Reidun. - Flatene ble fine og fargene faktisk langt bedre enn vi hadde forestilt oss. Det er blitt mye lysere her, og veggfargen er veldig behagelig.

Den skifter farge etter lyset, og plukker opp de andre kulørene i rommet. Det var til stor hjelp å ha en interiørarkitekt her slik at vi fikk en komplett fargepalett. Tove har tatt hensyn til våre ønsker slik at nye anskaffelser har vært minimale, og løsningene kan vare over lang tid.

Dessuten har jeg lært litt av henne med tanke på innredning, smiler Reidun. - Plutselig falt liksom alt på plass.

Interiørarkitektens tips - Ved å lysne gammel panel med maling og beis, får hytta et lyst og åpent uttrykk.

- Bruk fargene fra naturen i interiøret i hytta.

- Finn en gjennomgående fargepalett til puter og gardiner.

- Forny de gamle møblene dine med maling og nye tekstiler.

- Åpne kjøkkenhyller gir et luftigere uttrykk enn lukkede skap.

- Sett mørke og tunge elementer ned, mens lette og lyse elementer settes opp.

- Lette liftgardiner slipper inn godt med lys.

- La elementer i interiøret være på samme høyde, for å skape ensartede linjer i rommet.

- Hent fram fargene fra tekstilene i dekketøy og annet til­behør.

- Pynt med kvist og kongler. Skogens egne skatter er dekorative i seg selv.

Gamle møbler med nytt uttrykk Siden Reidun og Rolf ønsket å beholde det gamle møblementet sitt, fokuserte Tove på overflatebehandling og nye tekstiler.

- De er glad i møblene sine, men hadde likevel et ønske om å tone ned furufargen. Derfor bestemte vi oss for å olje bordplatene med hvit kjøkkenbenkolje og male understellene på spisebordet og salongbordet, mens spisestuestolene ble malt og trukket om. Lenestolene fra Ikea fikk også nye stoffer, og

sofaen ble frisket opp med ferske pynteputer i frodige grønntoner.

Spisestuestolene er gamle kantinestoler fra IBM. De er anskaffet for en billig penge da de skulle byttes ut. Nå er de trukket om for tredje gang. Stolene er stilige og gode å sitte i, synes Reidun og Rolf.

De er opptatt av miljøet og har bevisst valgt vekk innlagt vann og avløp. Strøm får de fra solcelleanlegg, og på kjøkkenet bruker de gass.

Fargekoder Vegger, gulvlister og lyse skap: Blankett V15, farge Tender Yellow. Alle nymalte flater ble kvistlakket 2-3 ganger, sparklet og pusset 2-3 ganger, grunnet med Heftgrunn V og malt 2 strøk med farge.

Møbler og dører: Heftgrunn V, Blankett V40, farge Aktuelle

Bordplater og benk på kjøkkenøy: Disse ble pusset ned, behandlet med møbelrens og oljet 2 strøk med hvit kjøkkenbenkolje fra Woca. Understell ble malt i samme farge som møblene for øvrig.

Tak og taklister: Heftgrunn V og Blankett V40, farge S 0500-N

Vindu- og dørlister i stuen: Heftgrunn V, Blankett V40, farge S 0500 - N

Pipe og brannmur: Bindoplast 5, farge S 0500-N

All maling og beis fra Nordsjø


Les også:

Her finner du de kuleste interiørbildene
Helt nytt interiør med maling
Hytta ble som ny
Tolv julegaver du ikke visste at du ønsket deg

Saken ble opprinnelig skrevet av Hytteliv for Klikk.no. Les her.

I SKOGKANTEN: Tove Seberg har latt seg inspirere av skogens farger, noe om passer godt siden hytta ligger omsluttet av skogen. FOTO: Per Erik Jæger
FØR OG ETTER: Slik så spisestuen i skogshytta ut før oppussingen. Skapene og kjøpmannsdisken ga et tett og litt rotete uttrykk, og møblene var blitt mørke med årene. FOTO: Privat og Per erik Jæger
FØR OG ETTER: Fargene på kjøkkenet var utdaterte, og det var behov for mer skapplass. FOTO: Privat og Per erik Jæger
TUNG PEIS: Den gamle peisen, som hytteeierne selv hadde bygget, tok mye plass i stuen. De bestemte til slutt å rive den, og erstatte den med en mindre peisovn fra Dovre. FOTO: Privat og Per erik Jæger
Åpne kjøkkenhyller gir et luftigere uttrykk en lukkede skap, men krever også en viss orden. Eierne av denne hytta har valgt å innrede kjøkkenet med begge deler. Overskap og hyller har blitt holdt i hvitt, mens underskapene og deler av kjøkkenøya har blitt malt i grønt. Per Erik Jæger
Det som tidligere var brune treskap og trevegger har nå blitt hvitmalt og lyst. Spisestuen er nå et moderne og luftig rom. Per Erik Jæger
NYTT KJØKKEN: Skapene ble omstrukturert, slik at de grønne ble plassert nede og overskapene ble malt hvite. Kjøkkenet er supplert med to nye skap, og kjøkkenøya ble malt. Benkeplaten på øya ble hvitoljet slik som spisebordet og salongbordet. Den gamle bokhyllen ble erstattet med åpne kjøkkenhyller. FOTO: Per Erik Jæger
Peisen er liten og lekker mot den hvitmalte pipa, og sørger for både varme og atmosfære. Lenestolen fra Ikea har blitt trukket om med tekstil fra Green Apple. Per Erik Jæger
ÅPNE HYLLER: gir et luftigere uttrykk en lukkede skap, men krever også en viss orden. Eierne av denne hytta har valgt å innrede kjøkkenet med begge deler. Overskap og hyller har blitt holdt i hvitt, mens underskapene har blitt malt i grønt. FOTO: Per Erik Jæger
SPISESTUE: Spisestuen blitt lys og luftig ved hjelp av noen strøk med maling. Både skapet langs veggen og spisegruppen har blitt malt i hvitt. Stolene har også fått nye trekk. En gulvfarget lampe henger ned fra taket og bryter opp det hvite. FOTO: Per Erik Jæger
PLANTEGNING FOTO: Trygve Svinland