Hytta var full av høner da den ble funnet igjen på 1950-tallet

Her skrev Edvard Grieg noen av sine mest kjente verker.

KOMPONISTHYTTA: I denne hytta fikk Edvard Grieg inspirasjon til og skrev også mange av sine mest kjente verker som Strykekvartett i G-moll - opus 27, Den Bergtekne, Album for mandsang - opus 30, og store deler av Holberg-suiten. Foto: ROGER BRENDHAGEN
KOMPONISTHYTTA: I denne hytta fikk Edvard Grieg inspirasjon til og skrev også mange av sine mest kjente verker som Strykekvartett i G-moll - opus 27, Den Bergtekne, Album for mandsang - opus 30, og store deler av Holberg-suiten. Foto: ROGER BRENDHAGEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LOFTHUS (Dagbladet): - Grieg rakk så vidt å pakke ut av kofferten før han fikk inspirasjon til å skrive «Langs ei å».

Selv om femte generasjon Utne har tatt over driften av Hotel Ullensvang på Lofthus i Hardanger, er det fjerde generasjon med Edmund Harris Utne som tar seg av historiefortellingen når det gjelder Edvard Grieg.

Bak i hagen til hotellet står ei lita hytte. Ved første øyekast uanselig. Men i den lille hytta har det blitt skrevet musikkhistorie.

Inspirasjon Under oppholdet her ble Grieg inspirert til å skrive en rekke kjente verker, som Strykekvartett i G-moll - opus 27, Den bergtekne, Album for mandssang - opus 30, og store deler av Holberg-suiten.

Og til tross for at han skrev musikken til Ibsens «Peer Gynt» allerede mellom 1874 og 1876, var det da han så et snøskred på den andre siden av fjorden for Lofthus at han fikk ideen til å skrive en ny versjon av «Dovregubbens hall»:

- Det er den versjonen vi kjenner i dag, sier Utne.

Også «Våren» ble til i Hardanger. Steinen han satt på da han ble inspirert til mesterverket, ligger i Elvadalen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer