Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Historie:

I 1612 ble flere hundre skotske leiesoldater knust av en bondehær i Gudbrandsdalen. Var slaget ved Kringen en heltedåd eller en av de verste massakrene på norsk jord?

På under ett døgn var mer enn 300 skotter blitt massakrert.

Landgangen: Skottehæren brenner og plyndrer langs Isfjorden. I hvert fall i følge dette nasjonalromantiske bildet. (Maleri av Adolph Tidemand og Morten Müller/Nasjonalgalleriet)
Landgangen: Skottehæren brenner og plyndrer langs Isfjorden. I hvert fall i følge dette nasjonalromantiske bildet. (Maleri av Adolph Tidemand og Morten Müller/Nasjonalgalleriet) Vis mer

Offiseren og amatørhistorikeren oberst H. Angell mente det var en av de største heltedådene i norsk historie: Den gang flere hundre brutale skotske leiesoldater ble beseiret av norske bønder i slaget ved Kringen i Gudbrandsdalen i 1612. I boken «Skottetoget- Et 300-årsminne» fra 1912 skrev obersten: «Slaget i Kringen med fiendernes fullstendige nederlag gav nytt mot, skapte ny tillit, ny selvaktelse; det viste at Norges menn kunne selv verge fedrenejorden, at den gamle kraft og manndom ennu ikke var veket fra folket.» Et dokument som ble skrevet noen uker etter hendelsen i 1612 forteller en ganske annen historie: « På halvannen time ble de alle sammen slått i hjel. Og de som ikke ble skutt, kastet seg i elven for å redde seg. Og der druknet de. De som kom seg levende over elven ble straks slått i hjel av bøndene på den andre siden. Senere den dagen slaget stod ble 134 skotske fanger slått i hjel og skutt.»

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?