Du leser nå Dagbladet Pluss

Historie:

I 1612 ble flere hundre skotske leiesoldater knust av en bondehær i Gudbrandsdalen. Var slaget ved Kringen en heltedåd eller en av de verste massakrene på norsk jord?

På under ett døgn var mer enn 300 skotter blitt massakrert.

Landgangen: Skottehæren brenner og plyndrer langs Isfjorden. I hvert fall i følge dette nasjonalromantiske bildet. (Maleri av Adolph Tidemand og Morten Müller/Nasjonalgalleriet)
Landgangen: Skottehæren brenner og plyndrer langs Isfjorden. I hvert fall i følge dette nasjonalromantiske bildet. (Maleri av Adolph Tidemand og Morten Müller/Nasjonalgalleriet)Vis mer

Offiseren og amatørhistorikeren oberst H. Angell mente det var en av de største heltedådene i norsk historie: Den gang flere hundre brutale skotske leiesoldater ble beseiret av norske bønder i slaget ved Kringen i Gudbrandsdalen i 1612. I boken «Skottetoget- Et 300-årsminne» fra 1912 skrev obersten: «Slaget i Kringen med fiendernes fullstendige nederlag gav nytt mot, skapte ny tillit, ny selvaktelse; det viste at Norges menn kunne selv verge fedrenejorden, at den gamle kraft og manndom ennu ikke var veket fra folket.» Et dokument som ble skrevet noen uker etter hendelsen i 1612 forteller en ganske annen historie: « På halvannen time ble de alle sammen slått i hjel. Og de som ikke ble skutt, kastet seg i elven for å redde seg. Og der druknet de. De som kom seg levende over elven ble straks slått i hjel av bøndene på den andre siden. Senere den dagen slaget stod ble 134 skotske fanger slått i hjel og skutt.»