Landgangen: Skottehæren brenner og plyndrer langs Isfjorden. I hvert fall i følge dette nasjonalromantiske bildet. (Maleri av Adolph Tidemand og Morten Müller/Nasjonalgalleriet)
Landgangen: Skottehæren brenner og plyndrer langs Isfjorden. I hvert fall i følge dette nasjonalromantiske bildet. (Maleri av Adolph Tidemand og Morten Müller/Nasjonalgalleriet)Vis mer

Historie:

I 1612 ble flere hundre skotske leiesoldater knust av en bondehær i Gudbrandsdalen. Var slaget ved Kringen en heltedåd eller en av de verste massakrene på norsk jord?

På under ett døgn var mer enn 300 skotter blitt massakrert.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Offiseren og amatørhistorikeren oberst H. Angell mente det var en av de største heltedådene i norsk historie: Den gang flere hundre brutale skotske leiesoldater ble beseiret av norske bønder i slaget ved Kringen i Gudbrandsdalen i 1612. I boken «Skottetoget- Et 300-årsminne» fra 1912 skrev obersten: «Slaget i Kringen med fiendernes fullstendige nederlag gav nytt mot, skapte ny tillit, ny selvaktelse; det viste at Norges menn kunne selv verge fedrenejorden, at den gamle kraft og manndom ennu ikke var veket fra folket.» Et dokument som ble skrevet noen uker etter hendelsen i 1612 forteller en ganske annen historie: « På halvannen time ble de alle sammen slått i hjel. Og de som ikke ble skutt, kastet seg i elven for å redde seg. Og der druknet de. De som kom seg levende over elven ble straks slått i hjel av bøndene på den andre siden. Senere den dagen slaget stod ble 134 skotske fanger slått i hjel og skutt.»

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn