Historie:

I 1612 ble flere hundre skotske leiesoldater knust av en bondehær i Gudbrandsdalen. Var slaget ved Kringen en heltedåd eller en av de verste massakrene på norsk jord?

På under ett døgn var mer enn 300 skotter blitt massakrert.

Landgangen: Skottehæren brenner og plyndrer langs Isfjorden. I hvert fall i følge dette nasjonalromantiske bildet. (Maleri av Adolph Tidemand og Morten Müller/Nasjonalgalleriet)
Landgangen: Skottehæren brenner og plyndrer langs Isfjorden. I hvert fall i følge dette nasjonalromantiske bildet. (Maleri av Adolph Tidemand og Morten Müller/Nasjonalgalleriet) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Offiseren og amatørhistorikeren oberst H. Angell mente det var en av de største heltedådene i norsk historie: Den gang flere hundre brutale skotske leiesoldater ble beseiret av norske bønder i slaget ved Kringen i Gudbrandsdalen i 1612. I boken «Skottetoget- Et 300-årsminne» fra 1912 skrev obersten: «Slaget i Kringen med fiendernes fullstendige nederlag gav nytt mot, skapte ny tillit, ny selvaktelse; det viste at Norges menn kunne selv verge fedrenejorden, at den gamle kraft og manndom ennu ikke var veket fra folket.» Et dokument som ble skrevet noen uker etter hendelsen i 1612 forteller en ganske annen historie: « På halvannen time ble de alle sammen slått i hjel. Og de som ikke ble skutt, kastet seg i elven for å redde seg. Og der druknet de. De som kom seg levende over elven ble straks slått i hjel av bøndene på den andre siden. Senere den dagen slaget stod ble 134 skotske fanger slått i hjel og skutt.»

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Pluss gir deg tilgang til daglige premiumartikler, eAvisa, Magasinet og mye mer.

Introduksjonstilbud til deg som er ny abonnent: Få tilgang til Dagbladet Pluss for kun 1 krone for første måned. Deretter får du hele 30% rabatt ved hver fornyelse - så lenge du vil.

55,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)
Introduksjonstilbud

1,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 69,-/måned)

249,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 249,-/kvartal)

Alle abonnement fornyes til ordinær pris etter tilbudsperioden
Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer