HAPPY ENDING: Johnny Ward fikk den avslutningen på sin ti år lange verdensreise som han ønsket - å få oppleve Nord-Norge. Foto: Onestep4ward
HAPPY ENDING: Johnny Ward fikk den avslutningen på sin ti år lange verdensreise som han ønsket - å få oppleve Nord-Norge. Foto: Onestep4wardVis mer

I 2007 var Johnny blakk og dro til Thailand for å jobbe. I dag er han millionær og har besøkt alle verdens land. Det feirer han i Oslo i kveld

- Helt bevisst at jeg ville avslutte i Norge.

(Dagbladet): For ti år siden var Johnny Ward (33) en helt vanlig irsk student. Som studenter flest hadde han er drøm - men ingen penger til å realisere den.

- Jeg var blakk. Jeg kommer fra en fattig familie, men jeg ville se verden, sier han.

FEST I OSLO: Johnny Ward i Oslo etter å ha besøkt alle verdens 197 land. Foto: Tormod Brenna
FEST I OSLO: Johnny Ward i Oslo etter å ha besøkt alle verdens 197 land. Foto: Tormod Brenna Vis mer

Det endte med at drømmen vant over fornuften. Johnny reiste til Thailand uten penger, men med 200 000 kroner i studiegjeld. Han fikk seg jobb som engelsklærer og klarte seg på lønna det ga.

Slik var - kort fortalt - starten på et ganske så utrolig ti år langt eventyr.

I dag bor Johnny Ward på fasjonable The Thief hotell på Tjuvholmen i Oslo. Han kommer rett fra Kirkenes og overnatting i et ishotell sammen med kjæresten og sin nærmeste familie. Han har nettopp krysset av land nummer 197 av 197 mulige på lista si. Johnny har besøkt dem alle i løpet av de siste ti årene. Og han har blitt millionær på veien. Mer om det senere.

Betatt av Norge

- Men hvorfor avslutte denne reisa i nettopp Norge?

- Det er helt bevisst. Det bestemte jeg meg for lenge siden for å gjøre. Jeg har alltid vært betatt av Norge, det arktiske. Jeg har gledet meg lenge til å komme hit, ikke fordi det markerer slutten på eventyret mitt, men fordi jeg genuint ønsket å oppleve landet deres, sier han til Dagbladet.

KRABBEFISKE: Sammen med sin mor avsluttet Johnny Ward sin ti år lange verdensreise med å fiske kongekrabbe i Kirkenes. Foto: Onestep4ward
KRABBEFISKE: Sammen med sin mor avsluttet Johnny Ward sin ti år lange verdensreise med å fiske kongekrabbe i Kirkenes. Foto: Onestep4ward Vis mer

Vi traff ham på Petter Stordalens flaggskip av et hotell i formiddag.

Der unner Johnny seg litt luksus sammen med deler av familien sin og kjæresten, som han traff i Thailand for fem år siden.

- Det er selvsagt litt spesielt å krysse av land nummer 197 av 197 på «bucket»-lista mi. Men når jeg først skulle fullføre dette, så angrer jeg ikke på valget av Norge. Det svarer så absolutt til forventningene. Vi kjørte hundeslede, fisket kongekrabbe og feiret med mine nærmeste med champagne under åpen himmel rundt leirbålet.

- Å sove i et hotell av is i Kirkenes var noe jeg virkelig hadde gledet meg til. Jeg er mer betatt av Norge nå enn før jeg kom hit, og vurderer faktisk å bo her noen måneder. Men helst om sommeren, nå er det litt kaldt, sier han.

Klar for fest

Etter å ha besøkt alle verdens selvstendige land, skal det selvsagt festes. Johnny har invitert alle følgerne av bloggen sin (Onestep4ward) til party i Oslo både i kveld og i morgen kveld.

ET KYSS VED REISENS SLUTT: Johnny Ward og kjæresten feirer at reisen er over i Kirkenes. Foto: Onestep4ward
ET KYSS VED REISENS SLUTT: Johnny Ward og kjæresten feirer at reisen er over i Kirkenes. Foto: Onestep4ward Vis mer

- Vi skal finne en irsk pub, haha, sier han.

Nettopp bloggen er årsaken til at Johnny har råd til å bo på The Thief, og reise verden rundt. Den har gitt ham millioninntekter.

- Jeg klarte meg greit som engelsklærer i Thailand. Men det er jo ikke noe du blir rik av. Dette var i bloggingens begynnelse, og jeg begynte å høre rykter om at folk faktisk tjente penger på å blogge. Så, hvorfor ikke, tenkte jeg, og begynte selv.

Ble millionær

- Jeg leste flere reiseblogger som jeg fant veldig kjedelige, og fant vel min egen stil.

VENNSKAP: - Verden er full av gode mennesker som bare vil deg godt, sier Johnny Ward. Foto: Onestep4ward 
VENNSKAP: - Verden er full av gode mennesker som bare vil deg godt, sier Johnny Ward. Foto: Onestep4ward  Vis mer

Kort fortalt, bloggen slo an, annonsørene strømmet til og Johnny tjente plutselig penger.

- Det var fantastisk. Tenk deg, folk ville betale meg 500 dollar for å annonsere på bloggen min. For en fattiggutt som meg var det helt fantastisk.

- Og jeg tenkte at om jeg kan tjene penger på ei internettside, hvor om jeg hadde 20 eller 30 slike sider?

Johnny begynte å kjøpe opp andres sider, og sitter i dag som eier av mange populære sider, som sørger for bekvemme inntekter.

Alle kan bli fri

JOHNNY I JEMEN: Først på sjette forsøk slapp Johnny Ward inn i Jemen. Det ble det nest siste landet han besøkte før han hadde vært i dem alle. Foto: Onestep4ward
JOHNNY I JEMEN: Først på sjette forsøk slapp Johnny Ward inn i Jemen. Det ble det nest siste landet han besøkte før han hadde vært i dem alle. Foto: Onestep4ward Vis mer

- For meg betyr det at jeg har oppnådd det jeg lette etter da jeg forlot Irland for ti år siden. Jeg ville leve et bedre liv, jeg ville bli fri, jeg ville leve et liv jeg var stolt av, om du forstår det jeg mener. Jeg har lykkes i det. I dag føler jeg meg fri, sier han.

- Og min intensjon med å fortelle dette, er at når jeg kan klare det, så kan alle gjøre det. Jeg ønsker å fortelle de som er unge i dag at ambisjoner, gjerne høye ambisjoner, er viktig å ha. Og - de er mulige å oppnå bare man arbeider hardt for å lykkes.

Havnet i skuddrama

Johnny Ward har opplevd mye på sin ti år lange reise verden rundt. Han ble blant annet arrestert to ganger i Elfenbenskysten, og så en mann bli skutt to meter unna seg i Angola.

- Det var ikke hyggelig. To karer på en scooter presset seg mellom bilen jeg satt i og bilen ved siden av. De åpnet døra i den andre bilen og skjøt sjåføren to ganger, i magen og i benet. Jeg kastet meg ned i baksetet, sier Johnny.

Han har hatt store problemer med å komme inn i enkelte land.

Saudi-Arabia var ikke enkelt, mens Jemen var nesten håpløst. Først på sjette forsøk klarte han å komme inn - takket være utrettelig innsats fra venner han møtte underveis på reisen.

Verden er ikke så ille

Det har han veldig lyst til å fortelle om:

- Jeg har truffet så mange mennesker, og er overveldet over hvor mye bra folk det er der ute - over alt.

I SOMALIA: Johnny Ward i Somalia. Foto: Onestep4ward
I SOMALIA: Johnny Ward i Somalia. Foto: Onestep4ward Vis mer

- I media får vi jo hele tida inntrykk av at verden er noe dritt og at kloden snart holder på å bryte sammen. Det er ikke sant. Alle steder jeg har vært, og jeg har vært 2-3 uker i hvert eneste land, har jeg møtt stort sett bare vennlighet og hjelpsomme mennesker.

- Folk har vært villige til å gjøre nesten hva som helst for å hjelpe meg, og det uten å få noen verdens ting, ikke en eneste penny, for det. Hadde det ikke vært for at en kompis virkelig ville hjelpe meg, og arbeidet med saken i ukesvis, hadde det kanskje ikke gått.

- Denne mannen er selv en fattig flyktning, og han ba aldri om betaling, sier Johnny Ward til Dagbladet.

- Verden er et godt sted, bebodd av gode og vennlige mennesker. Jeg anbefaler alle å følge sine egne drømmer og reise ut for å se selv. Dere vil bli positivt overrasket, sier han.

INDIA: Johnny Ward og kjæresten besøkte også Taj Mahal. Foto: Onestep4ward
INDIA: Johnny Ward og kjæresten besøkte også Taj Mahal. Foto: Onestep4ward Vis mer

- Hva nå, klarer du å roe ned?

- Hehe, nei, jeg tror ikke det. Jeg kommer fortsatt til å reise, men ikke så mye som hittil, sier Johnny, som faktisk har planer om å reise tilbake til Thailand etter å ha slappet av litt hjemme i Nord-Irland. Men - ikke med fly.

- Det kunne vært gøy å reise dit langs landeveien....

- Vi får se. Og jeg har lyst til å reise både til Nordpolen og Sørpolen.

- Hva med månen?

- Haha, ja kanskje det. Jeg ser jo at det er billetter til salgs.

- Men først skal jeg kose meg med irsk øl her i Oslo.

ALENE PÅ TUR: Cassie DePecol bestemte seg for å reise gjennom hele verden. Nå ønsker hun å inspirere unge kvinner til å tro på seg selv, og følge sine drømmer. Se den utrolige reisen i denne videoen. Video: CNN Vis mer