I alle år har det vært en «sannhet» at det var her Egner skapte Kardemomme by

Nå avslører sønnen at faren først besøkte byen i 1964.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

ESSAOUIRA (Dagbladet): Den marokkanske kystbyen Essaouira er nesten prikk lik Kardemomme by. Var det her Thorbjørn Egner fant inspirasjon til sin berømte fortelling?

Den særegne byen ved Atlanterhavskysten er nemlig som klippet ut av Thorbjørn Egners tegninger om livet blant folk og røvere i Kardemomme by.

Barneboka som kom ut i 1955, er oversatt til mer enn 20 språk.

«Sannheten» Riksteaterets sjef, Ellen Horn, ble sågar slått til æresborger av Essaouira da Kardemomme by ble satt opp i Mangfoldsåret 2008.

PRIKK LIK: Den marokkanske kystbyen Essaouira er nesten prikk lik Kardemomme by. Var det her Thorbjørn Egner fant inspiasjon til sin berømte fortelling? Alle foto: EVIND PEDERSEN
STRANDLIV: Trass i at Essaouira har milevis med flotte strender, er det ikke turismen som holder liv i byen. Det blåser bestandig ganske friskt, så turistene foretrekker andre strender. Derfor får musikanter og fotballspillere ha herligheten stort sett for seg selv.
FARGERIKT: Det er ikke vanskelig å få Kardemomme by-følelse i Essaouira.
KONGEMAT: Fiskehandler Ali (24) forsøker å selge en megautgave av en trollkrabbe. Hummer får du for en latterlig billig penge.
ORIGINALEN: Dette er ikke Kardemomme by, men torget i Essaouira.
LIKHETSTREKK: Aziz Sowiba, kultursjefen i Essaouira, mener det er mange likhetstrekk med den marokkanske byen og Egners tegninger.
TREVERK: Du kan ikke reise fra Essaouira uten å ha med deg en eller annen pyntegjenstand i tre. Spesielt populære er de såkalte magiske boksene der låsemekanismen er skjult bak en sinnrik patent.
INTIMT: Essaouira er som klippet ut av Egner-tegningene. Selv om han ikke besøkte byen før ti år etter bokutgivelsen, er det ingen tvil om at det likner fælt.

I nyoppsetningen var det med drøssevis av tepper, lykter og andre remedier som var innkjøpt i Essaouira.

Begrunnelsen var å forsterke de marokkanske røttene fordi det i alle år har vært en «sannhet» at Egner skapte Kardemomme by i Essaouira.

- Plutselig sto jeg på torget i Essaouira og gjenkjente både fargene og paletten til Thorbjørn Egner, sa Horn den gangen.

Men så enkel er ikke historien.

Ti år etter I selveste Egner-året, 100 år etter hans fødsel, avslører sønnen Bjørn Egner (74) at hans far ikke besøkte Essaouira før ti år etter at han skrev fortellingen.

KUNST: Essaouira tiltrekker seg tallrike kunstnere som lar seg begeistre av byens intimitet og spesielle lys. Her fra en utstilling i et av de trange smugene i den fredede medinaen. Foto: EIVIND PEDERSEN
KUNST: Essaouira tiltrekker seg tallrike kunstnere som lar seg begeistre av byens intimitet og spesielle lys. Her fra en utstilling i et av de trange smugene i den fredede medinaen. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

- Det har i alle år vært en myte at far brukte Essaouira, eller Mogador som byen het tidligere, som kuliss for sin fortelling. Sannheten er at han først besøkte byen i 1964, sammen med familien, forteller Egner til Dagbladet.

Veldig likt Like fullt brakte Egner inn byen da han i 1949 skrev sjørøvervisa om Kaptein Sorte Bill, som i 1518 ranet en spansk gullfregatt «vest for Mogador».

Teksten tyder på at han allerede var godt kjent i området.

Avsløringen vipper ikke Ellen Horn av pinnen:

- Jeg var ganske sikker på at han hadde brukt Essaouira som inspirasjon. Likevel har jeg alltid visst at Kardemomme by selvsagt er en fantasiby med elementer fra både Marokko, Danmark og middelhavslandene. Uansett - av alle verdens byer, så er det åpenbart at Essaouira som likner mest på Kardemomme by, sier Ellen Horn.

Reiste rundt med skisseblokk Bjørn Egner forteller at hans far i 1949 reiste alene rundt i Marokko med sin skisseblokk.

PØLSEMAKEREN: Akkurat som i Kardemomme by, har også Essaouira sin vennlige pølsemaker. Denne karen heter Hadj Ahmed Karroum og tilbyr sine varer i hovedgata. Foto: EIVIND PEDERSEN
PØLSEMAKEREN: Akkurat som i Kardemomme by, har også Essaouira sin vennlige pølsemaker. Denne karen heter Hadj Ahmed Karroum og tilbyr sine varer i hovedgata. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

- Det er nok byen Fèz som betydde mest for ham. Det flate landområdet gjenspeiles i skissene som han lagde. Far lagde også arbeider i Marrakech og Casablanca og var sørover til Taroudant. Også hans barndoms bydel Kampen i Oslo var en inspirasjonskilde, avslører Egner.

Ny avsløring - Mange mener at trikken til trikkefører Syvertsen er hentet fra Soller på Mallorca, der det også går én linje gjennom byen?

- Nei, nå skal du høre, sier Bjørn Egner og tar sats:

- Far var aldri på Mallorca. Jeg tror heller det var trikken til Kampen han tenkte på, sier Egner.

Arabisk versjon Som en del av feiringen av Thorbjørn Egners 100 års fødselsdag, skal fortellingen om Kardemomme by settes opp i Essaouira.

Både Ellen Horn og representanter fra Egner-familien skal være til stede når den Oslo-baserte teaterstiftelsen Nordic Black Theatre har premiere 21. november.

VENNLIG: Det er travelt i hovedgata i Essaouira når byens innbyggere skal ut og sikre seg dagens forsyninger. Både porten og mosketårnet bringer tankene hen på Kardemomme by - for å si det mildt. Foto: EIVIND PEDERSEN
VENNLIG: Det er travelt i hovedgata i Essaouira når byens innbyggere skal ut og sikre seg dagens forsyninger. Både porten og mosketårnet bringer tankene hen på Kardemomme by - for å si det mildt. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

Deretter skal forestillingen vises i Oslo, også på Egners 100-årsdag, 12. desember.

Universelt Det var Marokka-kjenneren Thor Arne Hauser som hadde ideen og tok initiativet til å oppføre «Folk og røvere i Kardemomme by» i Essaouira.

- Kardemomme by er et sted som minner om Essaouira, men som likevel er universelt, sier Hauer.

Den statsansatte kultursjefen i Essaouira, Aziz Sowiba, er i fyr og flamme over initiativet.

- Fin filosofi - Vil det ikke være flott å spille stykket her, spør han og viser oss den runde plassen på taket av Essaouiras nyoppussede bastion.

- Hva synes du om Kardemommeloven?

- Jeg liker veldig godt hans filosofi om at ingen er onde på bunnen. Det er ofte små bidrag som kan styrke oppdragelsen og barns syn på livet, sier Sowiba.

Likhetstrekk Mens han blar i den norske utgaven av Egners berømte bok, nikker han flere ganger gjenkjennende til tegningene.

- Her er det mange likhetstrekk med Essaouira, ja, sier han.

Det er kanskje det nærmeste noen kommer virkelighetens Kardemomme by.

GATELIV: I slike omgivelser er det nesten som man venter å høre både tante Sofie og politimester Bastian. Foto: EIVIND PEDERSEN
GATELIV: I slike omgivelser er det nesten som man venter å høre både tante Sofie og politimester Bastian. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer
KARDEMOMME: Når du står på torget i Essaouira, så er det nesten umulig å ikke bli fascinert av likheten med Thorbjørn Egners Kardemomme-tegninger. Foto: EIVIND PEDERSEN
KARDEMOMME: Når du står på torget i Essaouira, så er det nesten umulig å ikke bli fascinert av likheten med Thorbjørn Egners Kardemomme-tegninger. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer