I Bangkok er ikke gatemat en trend, det er en stolt tradisjon

Her finner du smaken av hele Thailand på et lite område.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Magasinet Reiselyst): Thailand har noen av verdens vakreste strender og beste badeliv. Men det er det kulinariske tilbudet som er den beste grunnen til å legge ferien til smilets land.

Uttrykket «When in Rome, do as the Romans» er blitt en metafor for å følge de lokale skikkene uansett hvor i verden du reiser.
 
Det gjelder også innenfor den kulinariske verdenen: Er du i Thailand, skal du spise thaimat.
 
Og den aller beste inngangsporten til landets kulinariske retter finner du i hovedstaden Bangkok.

Smeltedigelen Bangkok Surt, søtt, salt og sterkt. Thailand er et eldorado for gastronomer. Det syder, freser og koker på hvert gatehjørne. Hvitløk, chili, ingefær og sitrus skaper en symfoni av dufter på øde strender så vel som i urbane sentrum.

GASTRONOMISK GUIDE: I Bangkok er det blitt svært populært å bli med på guidet vandring hvor fokus er mat. En fin måte å bli kjent med byens stolte mattradisjoner på. Foto: RUNAR LARSEN
FRISTENDE: Mange turister trenger et par øl før de våger seg på lokal snacks av denne typen. Foto: RUNAR LARSEN
FASTFOOD: Kjapt men smakfullt. Gatemat i Bangkok er perfekt for folk på farta. Foto: RUNAR LARSEN
THE BEATLES: Skal det være en håndfull biller til lunsj? Foto: RUNAR LARSEN
VARIASJON: Det bugner over av fristende frukter på ethvert marked. Billig, godt og spennende. Foto: RUNAR LARSEN
TOK SJANSEN: Det er lett å få kjøpt litt spennende, om enn uvant, snacks i Bangkok. Foto: RUNAR LARSEN
MIDT I MATFATET: Bangkok er en smeltedigel av mattradisjoner, og en flott by for kulinariske vandringer. Foto: RUNAR LARSEN
SØTSAK: Mangostan er kongen av frukthaugen og en favoritt blant lokale og besøkende. Foto: RUNAR LARSEN
SNACKS: Visuelt er det langt fra potetgull til friterte insekter, men smaken er faktisk ikke helt ulik. Foto: RUNAR LARSEN
GRILLSPYD: Nystekte kyllingspyd er billig og smakfull snacks. Foto: RUNAR LARSEN
SNACKS: Stekte gresshopper er knasende godt som ølsnacks. Foto: RUNAR LARSEN
SUPPE: Tom yum er suppeklassikeren fra Thailand. Foto: MARI BAREKSTEN
SPESIALITET: Pad thai ? enkelt og smakfullt. Foto: RUNAR LARSEN
SKORPION: Helstekt skorpion smaker bedre enn det ser ut, men bør skylles ned med noe godt å drikke. Foto: RUNAR LARSEN

Millionbyen speiler tverrsnittet av landets varierte kjøkken, og er derfor et ypperlig sted å bli kjent med lokale matvaner.

- Bangkok er en smeltedigel av thailandsk matkultur. Her finner du smaken av hele landet samlet på et lite område. Et perfekt sted for nysgjerrige gastronomer, mener matguide Jacob Holder.

Thailandske restauranter dukker opp over hele verden, men det er noe ekstra over rettene når de serveres på hjemmebane. Landets ulike regioner har hver sin karakteristikk.

Sør betyr sjømat og chili, den sentrale regionen er landets risbolle - mens kjøkkenet i nord nyter godt av områdets gode grønnsakproduksjon.
 
Insektsommer Tradisjonelle retter som pad thai, grønn curry og tom yum er kjente favoritter. Men en vandring i Bangkoks gater byr også på en noe utradisjonell form for tapas: Friterte insekter.

FASTFOOD: Kjapt men smakfullt. Gatemat i Bangkok er perfekt for folk på farta. Foto: RUNAR LARSEN
FASTFOOD: Kjapt men smakfullt. Gatemat i Bangkok er perfekt for folk på farta. Foto: RUNAR LARSEN Vis mer

- Historisk sett har den østlige regionen vært fattig og veldig avhengig av gode avlinger. Om innhøstingen var dårlig, kunne insekter brukes som en billig snacks, full av proteiner, sier Holder.

Har du vært ute på en fuktig kveld i Bangkoks lysløype eller bare tatt noen drinker på stranda, er sjansen stor for at du har blitt møtt av ivrige selgere med helstekte skorpioner eller friterte vannbiller som ølsnacks.

Dette er ifølge Holder ingen turistfelle.

FRISTENDE: Mange turister trenger et par øl før de våger seg på lokal snacks av denne typen. Foto: RUNAR LARSEN
FRISTENDE: Mange turister trenger et par øl før de våger seg på lokal snacks av denne typen. Foto: RUNAR LARSEN Vis mer

- Det er vanlig over hele landet. I Thailand produseres det 7500 tonn med insekter til spiselige formål hvert år, mens like mye må importeres for å tilfredsstille behovet, forteller han.

Gatemat i skuddet Det gjør ingenting om du styrer unna insektene, men for å finne den kulinariske sjelen er det greit å holde seg ute på gata.

I Thailand er ikke gatemat en trend. Det er en stolt tradisjon, og ypperlig eksempel på at det enkle ofte er det beste.

Mens mange tilreisende fortsatt er skeptiske til provisoriske kjøkken midt mellom biltrafikk og butikker, lar andre seg friste inn i en ukjent verden av enkle spisesteder hvor den samme retten serveres dag etter dag.

I Bangkok er ikke gatemat en trend, det er en stolt tradisjon

- På slike steder kan du finne noe av det ypperste innen lokale kokekunster, sier Holder.

Hverdagsfest Som internasjonalt reisemål og vinterferiefavoritt blant solsultne skandinaver, er det lett å finne spisesteder laget for vestlige ganer og vaner - med meny på engelsk og stilrene lokaler.

For den eventyrlystne gastronom går veien til hjertet gjennom magen. Men ikke via internasjonale fastfoodkjeder og vestlige matkonsept.

- Vi ser en økende interesse av reisende som ønsker å lære kulturen å kjenne gjennom mat. Dette er tross alt en essensiell del av hverdagen, sier matguiden på ferden gjennom Bangkoks jungel av spisesteder.

Inspirasjon til matlaging er den fineste suveniren du tar med hjem fra ferien i Thailand. Sunt og smakfullt, men også relativt enkelt.

Dermed blir hverdagsmat til festmåltid også vel hjemme i Norge.