I dag blir taxien dyrere

Nå øker maksimaltakstene.

DYRERE: Det er bare å forberede seg på høyere regning, men noen forholdsregler kan du likevel ta.  Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD / DAGBLADET
DYRERE: Det er bare å forberede seg på høyere regning, men noen forholdsregler kan du likevel ta. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD / DAGBLADETVis mer

Les alt om Årets Bil!

DinSide.no: Taxi er nok blant tjenestene vi nordmenn opplever som ganske kostbare her i Norge. Hvordan prisene på taxitjenester settes, kommer nemlig an på hvor i landet du bor.

Før du setter deg inn i den første ledige bilen, bør du derfor ha jamførprisene i bakhodet.

Men fra og med i dag blir taxiturene dyrere, og det gjelder spesielt deg som bor utenfor de store byene.

Nye makssatser Det er Konkurransetilsynet som fastsetter maksimalprisene i områder hvor det er mangel på konkurranse, og de endres altså fra og med i dag.

De generelle takstene øker i snitt med 4,5 prosent, sammenlignet med forrige justering 1. desember i fjor. (Hele forskriften får du her.)

Slik blir de nye satsene:
• Det kan beregnes inntil 42 kroner i starttakst fra holdeplass og gate. Ved bestilling kan det beregnes starttakst inntil 73 kroner.

• For tilkjøring ut over 10 kilometer kan det beregnes avstandstakst inntil 15,60 kroner per kilometer. Vederlaget kan ikke overstige tilkjøringsvederlaget fra nærmeste holdeplass til hentestedet.

• For kjøring med passasjer kan det beregnes avstandstakst inntil 9,05 kroner per kilometer for de første 10 kilometerne. For kjøring med passasjer ut over 10 kilometer kan det beregnes avstandstakst inntil 16,35 kroner per kilometer.

• For kjøring med passasjer kan det, i tillegg til takstene i tredje ledd, beregnes tidstakst inntil 385,00 kroner per time. I tilfeller hvor drosjebilen har ankommet hentestedet og avtalt hentetidspunkt er passert, kan det beregnes tilsvarende tidstakst.

• Det kan uansett beregnes et minimumsvederlag på inntil 97,00 kroner per tur.

• Ved bestilling av drosjetransport til et bestemt tidspunkt, kan det beregnes tillegg på inntil 17,00 kroner per tur.

Det er du som må passe på I byer og større tettsteder er ikke prisene regulert av Konkurransetilsynet. Her skal nemlig konkurransen mellom selskapene gjøre jobben selv, og aktørene står fritt til å sette prisen for sine tjenester.

For at konkurransen skal få den ønskede effekten på prisen, må du som kunde sørge for å velge den billigste leverandøren.

Norges Taxiforbund har utarbeidet en taxikalkulator som enkelt viser deg hva de ulike aktørene tar betalt for en gitt strekning.

Om du ikke må ta første og beste bil på holdeplassen, kan du spare mye på å sjekke denne tjenesten først.

For denne journalisten skiller det 150 kroner fra billigste til dyreste aktør for en taxitur fra kontoret og hjem (20 kilometer).

LES OGSÅ:
Har gjort om taxien til hotell
Pass deg for taxitilbud på reise