PANNEKAKER:  Vil du friste noen, uansett alder, er pannekaker en sikker vinner. Idag kan du dessuten fortelle pannekakas historie. dette er crepes suzette, tynne, franske pannekaker dynket i karamellisert, varm appelsinsmørsaus. Foto: JAN TOMAS ESPEDAL/AFTENPOSTEN
PANNEKAKER: Vil du friste noen, uansett alder, er pannekaker en sikker vinner. Idag kan du dessuten fortelle pannekakas historie. dette er crepes suzette, tynne, franske pannekaker dynket i karamellisert, varm appelsinsmørsaus. Foto: JAN TOMAS ESPEDAL/AFTENPOSTENVis mer

I dag er den store pannekakedagen

Men vet du egentlig hvorfor?

Tirsdag 9. februar er det den internasjonale pannekaken, også kalt fetetirsdag. Da er det bare en ting å gjøre. Fram med en stor bolle, gode ingredienser og den beste stekepanna du har.

Enkelt og godt Pannekaker er noe av det enkleste du kan lage.

Og noe av det mest forskjellige. Du finner dem i tusenvis av varianter. Ettersom dette er den internasjonale pannekakedagen, er det ingenting i veien for å styre unna den heilnorske typen og gå for noe annet.

De franske pannekakene er løvtynne, de russiske er lubne, de merikanske er solide og serveres gjerne med lønnesirup.  

Les også: Slik lager de pannekaker i pannekakeland
 
Vil du være i godt pannekakeselskap, er dette dagen å overraske dine nærmeste. Pannekaka er takknemlig på andre måter også.

Den kan brukes som både forrett, hovedrett og dessert.

Gled noen Få retter skaper mer glede, kanskje særlig hos barn.

Enten du er hjemme eller på ferie er dette dagen for å gjøre en helomvending i menyplanleggingen. Det skal ikke mye til før du er en helt i heimen.

Les også: Disse oppskriftene gir de beste pannekakene.

INTERNASJONALT: Pannekakedagen feires over hele verden. Her en kinesisk pannekake med pulled pork. Foto: METTE MØLLER
INTERNASJONALT: Pannekakedagen feires over hele verden. Her en kinesisk pannekake med pulled pork. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Pannekakerøre kan du også lage hjemme og ta med på tur. Lite smaker så godt som nystekte pannekaker utendørs.

Har du noen sterke dråper på lur kan pannekaka bli ukas gourmet-dessert før du vet ordet av.

Hvit mat Pannekakedagen er ingen ny markering. Og langt fra startet av kommersielle interesser.

Den er en kristen tradisjon som de siste årene har fått vind i seilene.

Kanskje kjenner du tirsdag etter fastelavnssøndag som «feit-tirsdag».

PANNEKAKEDESSERT: Mange vil holde en knapp på smørstekt pannekake med blåbærsyltetøy. Andre oppgraderer gjerne med iskrem og bær. Foto: ØYSTEIN SØBYE / NN / SAMFOTO
PANNEKAKEDESSERT: Mange vil holde en knapp på smørstekt pannekake med blåbærsyltetøy. Andre oppgraderer gjerne med iskrem og bær. Foto: ØYSTEIN SØBYE / NN / SAMFOTO Vis mer

I gamle dager var dette dagen man skulle spise den beste og feiteste maten i huset. Dagen etter startet fasten.

Flesk, mølje og rømmegrøt var typisk kost. Man skulle ha noe å tære på.

Men feittirsdag ble også kalt «hvit-tirsdag» eller pannekakedagen, fordi kosten bestod hovedsakelig av melkemat og melmat.

.

Mange hadde tømt skuffer og skap før fastetida. Det som var igjen var mel, egg, melk og smør.

Pancake Day Pannekaker er «comfort food» og kosemat. Mat som vekker følelser. I hele dag vil du finne kjærlighetserklæringer til pannekaker på nettet

Lyst på pannekaker? Sjekk ut Lise Finckenhagens pannekaker med pasjonsfrukt.

Pluss meningsytringer og oppskrifter fra alle verdenshjørner.

Er det for eksempel greit å kjøpe ferdig pannekakemiks?  Og hva er aller best å ha på pannekaka?

Ønsker du enda mer pannekakehistorie? Les Daily Telegraphs ti ting du ikke visste om pannekaka.