Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

I dag er det lov å spise så mange vafler du vil

25.mars er den store vaffeldagen. Alle hjerter gleder seg.

VÅRSYMBOL:I Sverige er vaffelen et symbol på våren. De siste årene har vaffeldagen spredt seg til flere land, deriblant Norge. I år faller vaffeldagen på en helligdag. Mange har fri og er sammen med familie. Det er bare å varme opp jernet og samle gjengen. Foto: NINA HANSEN
VÅRSYMBOL:I Sverige er vaffelen et symbol på våren. De siste årene har vaffeldagen spredt seg til flere land, deriblant Norge. I år faller vaffeldagen på en helligdag. Mange har fri og er sammen med familie. Det er bare å varme opp jernet og samle gjengen. Foto: NINA HANSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lurer du på hvorfor vaffeldagen feires 25. mars?  Det korte svaret er høna.

Det litt mer forståelige svaret er: Før i tida begynte hønene å legge egg igjen etter vinteren og mørket akkurat nå i mars. Det førte til stor tilgang på egg.

Vafler ble en naturlig ting å lage.

Svensk tradisjon Her i Norge begynte man å feire vaffeldagen for 10-12 år siden, inspirert av svenskene som både priser vafler og Jomfru Maria på denne dagen.

Maria Budskaps dag er dagen da jomfru Maria fikk vite at hun var svanger. Hvis du regner etter er det ni måneder til julaften.

For mange er 25.mars en dag man priser våren med deilige, duftende vafler.

Misforståelse Ifølge Matprat ligger det en språklig misforståelse til grunn for at vaffeldagen faller på samme dag som Marias Budskapsdag, en markering man kjenner siden år 500 etter Kristus.

Feiringen til minne om at jomfru Maria fikk budskapet fra engelen Gabriel om at hun skulle føde et barn ble i Sverige hetende Vårfrudagen. 

HIV INNPÅ: Det fins mye fancy å spise, men vafler går aldri av moten. Hvorfor ikke lage en røre og hylla vaffelen på selve vaffeldagen? Foto: ANITA ARNTZEN
HIV INNPÅ: Det fins mye fancy å spise, men vafler går aldri av moten. Hvorfor ikke lage en røre og hylla vaffelen på selve vaffeldagen? Foto: ANITA ARNTZEN Vis mer

Historien forteller at slurvete uttale og brede svenske dialekter gjorde «Vårfrudagen» til «Våffeldagen».

Ulike former Vaffeldagen er ikke noe nordisk fenomen. Den har fått fotfeste verden rundt. Alle vil hylle vaffelen.

I Norden er det den myke, hjerteformede varianten som gjelder. Belgierne mener vaffelen skal være tjukk og firkanta, det samme mener amerikanerne.

Trenger du nytt vaffeljern? Her er jernene som gir best resultat.

I den norske sjømannskirke er det vaffeldag hver dag. Det er ikke få nordmenn som har fått stagget hjemlengselen gjennom et vaffelbesøk i «kjerka». 

Det første vaffeljernet ble oppfunnet i USA av Cornelius Swarthout.

Han tok patent på oppfinnelsen 24. august 1869, en dag som er blitt amerikanernes «offisielle vaffeldag».

Ulik topping I Moss elsker man pølse i vaffel, i Nord-Norge spises vaffelen med egg og kaviar. Gresk yoghurt, nøtter, flytende honning eller vaniljekesam er de siste åra blitt trendy topping.

ENKEL GLEDE: Et jern, noen egg, melk og mel. Mer skal ikke til. Foto: ANITA ARNTZEN
ENKEL GLEDE: Et jern, noen egg, melk og mel. Mer skal ikke til. Foto: ANITA ARNTZEN Vis mer

Det må altså ikke være brunost, syltetøy, sukker eller en klatt rømme på toppen.

Vaffelen under kan du også gjøre mer eller mindre søt.

Uansett: i dag er det lov til  å spise så mange du vil. Det er bare å hive seg rundt og varme vaffeljernet.

Hele Norges coronakart