HJEMME BEST: Wenche Myhre pleide å bake til jul. I år har hun holdt det gående med juleturné til siste slutt. Her er hun fotografert hjemme på kjøkkenet i huset på Nesøya. Foto: LARS EIVIND BONES
HJEMME BEST: Wenche Myhre pleide å bake til jul. I år har hun holdt det gående med juleturné til siste slutt. Her er hun fotografert hjemme på kjøkkenet i huset på Nesøya. Foto: LARS EIVIND BONESVis mer

I dag får Wenche Myhre sine drømmer

Drømmer på bordet er smaken av jul.

- Mor pleide alltid å bake drømmer. De kakene er jul for meg, sier Wenche Myhre (68).

Helt fra hun var liten hjalp hun til med julebaksten.

- Jeg er så glad for at julebakst er blitt populært igjen, sier hun til Dagbladet.

- Jeg merker det på svigerdøtrene mine. De er i bakehjørnet.

Smør eller margarin? Se hva du bør bruke når.

Svensk tradisjon
Wenche har vært mye i Sverige. Der er drømmer en vanlig kake til jul.

Mange steder i Norge bakes den også.

Det finnes også variasjoner over kaken mange steder i Europa.

Lyst på litt mer oomph i kakene? Her er julas sju sterke slag.

Romtemperatur Hvis du skulle få lyst til å gi familien noen romjulsdrømmer, er det et par ting du skal huske på. En av dem er å ta ut de kalde ingrediensene fra kjøleskapet i god tid slik at de har romtemperatur.

Da blir resultatet bra.

Kakene må dessuten stekes på lav temperatur. Da hever de seg og sprekker opp på overflaten. Det er selve kjennetegnet på ekte drømmer.

Drømmer skal være kompakt, kornete og preget av mye sukker. Slik er også de man får kjøpt i svenske butikker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når du tar dem i munnen, derimot, er de så porøse at de smelter på tunga.

BAKST: Wenche elsker julekaker. Kakene i boksen er ikke drømmer. Den kaka var ikke bakt ennå da vi møtte Wenche Foto: TINE FALTIN
BAKST: Wenche elsker julekaker. Kakene i boksen er ikke drømmer. Den kaka var ikke bakt ennå da vi møtte Wenche Foto: TINE FALTIN Vis mer

Familiejul
Wenche sørger alltid for at det finnes drømmer på bordet til jul.

- I år, som jeg turnerer fram til jul, har vi fordelt arbeidet litt. Ribba blir mitt viktigste ansvar. Kakene sørger de andre for, sier artisten, som feirer julaften hjemme på Nesøya.

Oppskriften til Wenche finner du nedenfor. Oppskriften er en grunnoppskrift som du kan tilsette de smakene du ønsker. I faktaboksen finner du inspirasjon til ulike smaker som kan tilsettes.

Wenche synes det er viktig at tradisjonene blir holdt i hevd. Å feire jul slik hun har pleid, omgitt av barn og barnebarn, er en fin ting hun setter høyt.

 En del av juletradisjonen er å rekke hånda ut etter barndommens drømmer.