LÅSESKJERM: Slik ser standard låseskjerm ut i Windows 8 Pro.
LÅSESKJERM: Slik ser standard låseskjerm ut i Windows 8 Pro.Vis mer

I dag lanseres Windows 8.1

Her er noen av de viktigste nyhetene.

(DinSide): Ett år har gått siden Microsoft lanserte Windows 8. Operativsystemet introduserte et helt nytt, berøringsvennlig grensesnitt, som etter hvert fikk navnet Modern UI, som lever på siden av det tradisjonelle, musevennlige skrivebordet.

• Les også: Se den utrolige Windows-forvandlingen

Måtte gjøre noe Hvorvidt Modern UI-grensesnittet med sine tilhørende apper og app-butikk har vært en stor suksess, kan diskuteres. Faktum er uansett at vi lever i en tid der stadig flere av oss bruker mobiler og nettbrett til oppgaver som tidligere var låst til PC-en. Skulle Microsoft ha en sjanse i dette landskapet, var de nødt å foreta seg noe. Resultatet ble altså Windows 8.

Microsoft har måttet tåle kritikk for å ha for stort fokus på berøringsfølsomhet og mindre på tradisjonell PC-bruk med tastatur og mus, og dette er noe av det Microsoft har gjort noe med når de i dag lanserer Windows 8.1 - den første store oppdateringen til operativsystemet. Dette inkluderer blant annet gjeninnføring av den velkjente startknappen, som kan høyreklikkes på for rask tilgang til å skru av datamaskinen, samt mulighet til å unngå den store startmenyen når du logger deg inn i Windows - og gå rett til skrivebordet.

ENKELT: Endelig er det enkelt å skru av PC-en igjen. Høyreklikk på startknappen, og du får fram denne menyen.
ENKELT: Endelig er det enkelt å skru av PC-en igjen. Høyreklikk på startknappen, og du får fram denne menyen. Vis mer

Den tradisjonelle startmenyen som vi kjenner fra Windows 7, må Windows 8.1-brukerne imidlertid fortsatt klare seg uten, med mindre man installerer en løsning fra tredjepart.

Forbedret startskjerm Hvis du er av dem som ikke helt fant deg til rette med den heldekkende startskjermen i Windows 8, kan det hende du blir mer fornøyd med endringene Microsoft har gjort med den i Windows 8.1. Flisene kan ha flere størrelser, de kan grupperes, du kan ha samme bakgrunn som på skrivebordet, og ikke minst: Søkefunksjonen har blitt vesentlig forbedret, og inkluderer nå også nettsøk.

Modern UI-apper kan nå tilpasses slik at du kan ha flere av dem åpne side om side på skjermen. Du kan også fritt bestemme hvor stor del hver av dem skal oppta.

Integrerer nettskyen En av de endringene vi personlig har mest sansen for, er integrasjonen av SkyDrive i Utforsker, Microsofts nettsky-lagringstjeneste. Alle brukere får minst 7 GB med gratis nettlagring i SkyDrive, som dukker opp som egen stasjon i Utforsker. Du kan enkelt velge hvilke mapper som skal ligge lokalt og på nett, og hvilke som bare skal ligge på nett. Måten Microsoft har løst dette på, er foreløpig unikt, noe du kan lese mer om i denne artikkelen.

Ny ExplorerWindows 8.1 introduserer også en rekke sikkerhetsforbedringer, bedre skalering for høyoppløste skjermer, for ikke å glemme en helt ny Internet Explorer (versjon 11). Det er ikke gjort noen store endringer i grensesnittet, men på innsiden har den blant annet fått bedre støtte for webstandader som HTML5 og WebGL.

GRUPPER: Velg fritt størrelse på flisene, og grupper dem under faner.
GRUPPER: Velg fritt størrelse på flisene, og grupper dem under faner. Vis mer

DinSide kommer tilbake med flere artikler om nyhetene etter hvert, få også med deg artiklene vi allerede har skrevet.

Kan lastes ned fra kl. 13 Windows 8.1 er en gratis oppgradering for brukere av Windows 8, og blir tilgjengelig i Windows Store fra og med kl 13 i dag 17. oktober, og den kommer for salg i butikkene i morgen.

Har du problemer med oppgraderingen? Les dette!

• Les også: Få plass til mye mer i nettskyen

MYE BEDRE: Søket er kraftig forbedret i Windows 8.1.
MYE BEDRE: Søket er kraftig forbedret i Windows 8.1. Vis mer
TETT INTEGRERT: SkyDrive integreres tett i operativsystemet, og du kan bla i filer direkte i Utforsker selv om de kun er tilgjengelig på nett.
TETT INTEGRERT: SkyDrive integreres tett i operativsystemet, og du kan bla i filer direkte i Utforsker selv om de kun er tilgjengelig på nett. Vis mer