Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

I Danmark kan du drepe den plagsomme nabokatta

Danskene må bare advare først. Burde det være sånn i Norge også?

KATTEPROBLEMER: Katter som gjør fra seg, er et problem i naboforhold. Rådet fra fagfolk er å snakke med katteeieren og løse det på en fredelig måte. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
KATTEPROBLEMER: Katter som gjør fra seg, er et problem i naboforhold. Rådet fra fagfolk er å snakke med katteeieren og løse det på en fredelig måte. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer

Katter som gjør fra seg i blomsterbed og sandkasser kan skape engasjement naboer i mellom.

Ifølge det danske nettstedet bolius.dk er det lov i Danmark å fange inn naboens katt og få den avlivet, dersom du har gitt naboen advarsel i løpet av det siste året.

I Norge finnes det ingen tilsvarende lovregulering. Men er det en bestemmelse vi burde ha?

- En slik bestemmelse ville vi være helt i mot, understreker daglig leder i Dyrenes beskyttelse, Carl-Egil Mastad, til klikk.no

- Katter har rett til å leve.

Ingen lovbestemmelser Mattilsynet er ansvarlig for dyrevelferden i landet, men ingen av deres bestemmelser regulerer hva man kan gjøre med en katt som er til sjenanse i et naboområde.

- I forhold til Mattilsynets ansvarsområde er vi tilfredse så lenge katten får mat og har det bra, utdyper seniorrådgiver i Mattilsynet, Bård Birkeland, til klikk.no.

Kommunens ansvar Ifølge Birkeland kan katten tas hånd dersom den oppleves som et helse- eller miljøproblem. Det vil i så fall være kommunens ansvar hva som skal gjøres med den videre.

- Generelt er det slik at en katt kan fanges inn av hvem som helst, og man kan gi den mat, sørge for at den får medisinsk behandling ved behov og forsøke å finne rette eier. Men dersom man ønsker at den blir tatt hånd fordi den er til sjenanse, må man enten kontakte kommunen eller eier.

Kommunens ansvar - I de tilfellene hvor det antas at katteholdet kan medføre et helseproblem, foretar vi en kontroll sammen med Dyrevernnemda, forklarer helsekonsulent i bydel Grorud i Oslo, Ann Kristin Ødegaard, til klikk.no.

Hun bekrefter at det ikke finnes lovbestemmelser eller forskrifter som direkte regulerer kattehold.

- Men det er flere lover som kan komme til anvendelse ved de ulike aspektene ved kattehold. Både naboloven og kommunehelsetjenesteloven.

Snakk med katteeieren Ødegaard er opptatt av at man kommuniserer seg frem til en løsning på problemet.

- Ta det opp med naboen. I noen tilfeller kan kastrering være en løsning, dersom det er snakk om en hannkatt. I andre tilfeller kan det være antallet katter som er problemet, og vi har erfaring for at kommunikasjon har ført til at katteeier har vært villig til å gi bort noen katter.


Katter graver ned avføringen Ifølge lederen i Norsk Huskattforening, Bodil Eikeset, graver kattene ned avføringen sin.

- Den vil aldri sette seg ned midt på en plen. Den leter seg frem til et sted hvor den kan grave ned avføringen. Og når det gjelder tissingen, er det urinen fra ukastrerte hannkatter som først og fremst lukter. Men i dag sørger de fleste for å kastrere sine hannkatter.

Hennes råd til å bli kvitt katter som gjør fra seg i andres hager, er å stå klar med en sprayflaske med vann.

- Katter som har blitt skvettet på et par tre ganger vil aldri dukke opp på samme sted igjen.


Les også:
Hvor tett innpå er det greit å slippe naboen?
Slik krangler du med naboen
Få nye interiørideer i Bonytts inspirasjonsguide
14 svangerskapsråd du bare kan glemme

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media