I denne byen ble grunnlaget lagt for et av verdens mest kjente dynastier

Det hele startet på kaia, den 22. april 1849.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Bulls Press): I Beacon Hill, Boston, i staten Massachusetts, finner man de utroligste ting, i hvert fall for en amerikansk by.

Gatelykter drevet med gass, sjarmerende brosteinsbelagte smågater, velstående hus, ugjennomtrengelige og tilbaketrukne, godt plassert i skyggen med gitter foran vinduene.

Og over hele dette nostalgiske innslaget fra et gammelt kontinent plassert på østkysten av USA, ruver den gyldne kuppelen til Capitole. Hovedsetet for delstatsparlamentet i Massachusetts.

Det var der, den 9. januar 1961, noen dager før han avla eden som den 35. presidenten i USA, John Fitzgerald Kennedy holdt en tale som gjorde navnet hans berømt.

En tale han kalte «A city upon a hill».

Hedret hjembyen Før han dro de lange linjene for sin kommende presidentperiode, hedret han sin egen by:

DOMINERER: Det 60 etasjer høye John Hancock-tårnet, sett her fra Cambridge-siden, dominere Back Bay-området og Charles-elva. Mot slutten av dagen kan man oppleve seilbåtentusiastene på elva. Foto: STANISLAS FAUTRE / FIGARO / BULLS PRESS
GASSLYKTER: I gatene på Beacon Hill, den historiske og fornemme bydelen i Boston, har ikke mye forandret seg. Selv gatelyktene bruker gass for å lyse opp. Foto: STANISLAS FAUTRE / FIGARO / BULLS PRESS
MEKTIG: Havnen i Boston. Foto: STANISLAS FAUTRE / FIGARO / BULLS PRESS
VAKKERT: Klippene ved Gay Head, på øya Martha's Vineyard. Foto: STANISLAS FAUTRE / FIGARO / BULLS PRESS
FRIERI: Salongen på Omni Parker House. Ved bord nummer 40 på Parkers restaurant fridde John F. Kennedy til Jackie Bouvier, i 1953. Foto: STANISLAS FAUTRE / FIGARO / BULLS PRESS
RESTAURANT PÅ KAIA: I det blå huset på kaia i Oaks Bluff ligger Lobsterville. Foto: STANISLAS FAUTRE / FIGARO / BULLS PRESS
MUSEUM: Bilde av JFK på JFK Presidential Library and Museum. Inngangsbilletten koster 75 kroner. Foto: STANISLAS FAUTRE / FIGARO / BULLS PRESS
STUDIETIDA: Campus på Harvard-universitetet i Cambridge. Her studerte JFK. Den framtidige presidenten var lidenskapelig opptatt av historie. Foto: STANISLAS FAUTRE / FIGARO / BULLS PRESS
FERIEHUSET: PÅ stranda i Hyannis Port bygde faren til JFK er feriehus for familien. Det var her at John F. Kennedy fikk vite at han var blitt valgt til president. Foto: STANISLAS FAUTRE / FIGARO / BULLS PRESS
CAPE COD: Myrområde i Cape Cod National Seashore. John F. Kennedy ble ofte fotografert i båten sin til havs i dette området. Foto: STANISLAS FAUTRE / FIGARO / BULLS PRESS
VAKTMANNEN: Park Ranger James R. Roberts viser fram et bilde av JFK som baby, foran huset i Brookline hvor han ble født. Foto: STANISLAS FAUTRE / FIGARO / BULLS PRESS
CAPITOLE-KUPPELEN: I Capitole regjerte John «Honey Fitz» Fitzgerald, den høyt elskede bestefaren til JFK. Foto: STANISLAS FAUTRE / FIGARO / BULLS PRESS
MARTHAS VINEYARD: Like ved Hyannis Port finner man den sjarmerende øya Marthas Vineyard. Hit dro JFK ofte med seilbåten. Seiling er fortsatt en av de mest populære fritidssyslene på øya. Foto: STANISLAS FAUTRE / FIGARO / BULLS PRESS
HYANNIS PORT: Fra stedet der Kennedy-familien hadde sitt feriehus, kan du dra på båttur med «Patience». Foto: STANISLAS FAUTRE / FIGARO / BULLS PRESS
SEILSTED: Vineyard Haven på øya Martha's Vineyard. Foto: STANISLAS FAUTRE / FIGARO / BULLS PRESS

«I løpet av 43 år, om jeg var i London, Washington, i Stillehavet eller et annet sted, har Boston vært mitt hjem. Og hvis Gud vil, kommer det fortsatt til å bli mitt hjem. Det var her mine besteforeldre ble født, og det er her, håper jeg, mine barnebarn skal fødes».

Byen aksepterte komplimentet. For så å se sin favorittsønn dra av sted til Washington.

De gamle byene liker å se på seg selv som verdens navle: Fra toppen av Beacon Hill har livet til John F. Kennedy sett ut som en rekke reiser tur-retur mellom Boston og resten av universet.

Disse reisene ble brått avsluttet for femti år siden, den 22. november 1963, i Dallas, av kulene til Lee Harvey Oswald. Langt fra brosteinene i New England.

Dynastiets grunnlegger For familien Kennedy startet det hele på kaia i Boston, den 22. april 1849. Den dagen gikk Patrick Kennedy i land fra båten som hadde seilt over havet fra Irland. På flukt fra fattigdommen som herjet den grønne øya.

John F. Kennedys oldefar døde bare noen år seinere av kolera. Også han den 22. november.

Han rakk likevel å legge grunnlaget for et av verdens mest kjente dynastier.

MEKTIG: Havnen i Boston. Foto: STANISLAS FAUTRE / FIGARO / BULLS PRESS
MEKTIG: Havnen i Boston. Foto: STANISLAS FAUTRE / FIGARO / BULLS PRESS Vis mer

Den yngste sønnen Patrick Joseph staket ut veien mot toppen, mens storebror Joseph «Big Joe» var forretningsmannen som satte sine grådige tenner i dette nye kontinentet.

«Big Joe» giftet seg med Rose Fitzgerald, datteren til Bostons ordfører, katolsk og irsk som han selv. De fikk ni barn.

John Fitzgerald Kennedy kom som nummer to, den 29. Mai 1917.

Barndomshjemmet Han ble født i 83 Beals Street, et beskjedent Brookline-hus i utkanten av Boston.

På den tiden var dette et moderne strøk, hvor den voksende middelklassen bygde sine «homes», plantet hekker og la gressplener.

Hekkene har vokst siden den gang, Brookline er blitt et velstående strøk og de gamle middelklassehusene er nå verdt sin vekt i gull.

83 Beals Street er imidlertid, under myndig overvåking av Rose Kennedy, blitt omskapt til et museum til minne om familieklanen.

MUSEUM: Bilde av JFK på JFK Presidential Library and Museum. Inngangsbilletten koster 75 kroner. Foto: STANISLAS FAUTRE / FIGARO / BULLS PRESS
MUSEUM: Bilde av JFK på JFK Presidential Library and Museum. Inngangsbilletten koster 75 kroner. Foto: STANISLAS FAUTRE / FIGARO / BULLS PRESS Vis mer

Her finner en gjenstander fra den store lederens barndom: Sølvcymbalene hans, et piano, skatollet til moren. Museet er bevoktet av tre uniformerte Park Rangers, mens området rundt er, selv med sin beskjedne størrelse, passet på av National Park Service.

Sidene skuddene i Dallas har tusenvis av mennesker kommet hit til hekken, plenen og huset for å se og for å minnes den myrdede presidenten.

Hyannis Port Bare noen få år etter at John F. ble født, flyttet familien tre gater unna, til 51 Abbotsford Road. «Big Joe» var ennå ikke søkkrik, men han kjørte rundt i Rolls Royce.

Og John F., gudene vet hvorfor, hadde allerede fått kallenavnet Jack.

En annen magnetisk pol hadde nå begynt å gjøre seg gjeldende på familiens verdenskart: Hyannis Port, på Cape Cod.

Sanddynene og de lange strendene på halvøya var allerede favoritttumleplassen for velstående Boston-folk. Pappa Kennedy kjøpte et vakkert hus i strandkanten.

John F. kom til å bli veldig glad i sjølivet. John Kennedy Library and Muesum i Boston, har båten «Victura» som en del av sin utstilling. En vakker trebåt hvor John F. ofte ble fotografert, stående til rors, til havs utenfor Cape Cod.

Grafikk: KJELL ERIK BERG
Grafikk: KJELL ERIK BERG Vis mer

John F. forlot Boston for å slite skolebenken ved den elitistiske Choate-skolen i Connecticut. Så vendte han tilbake til Boston og Harvard. Det prestisjetunge universitetet befinner seg bare fire metrostasjoner fra Capitole.

Første etappe Neste stopp på utdannelsesstigen var London School of Economics. Han rakk også å farte litt rundt i Europa før han dro tilbake over dammen, nærmere bestemt Stanford i San Francisco.

Så kom krigen. John F. ble en helt i Stillehavet, broren Joseph Patrick ble skutt ned over England, og døde. Familien var samlet i Hyannis Port da de fikk dødsbudskapet.

Det var en varm og vakker søndag i august, og den dagen skal John F. ha nektet å delta i den faste regattaen.

«Big Joe» flyttet de politiske ambisjonene han hadde hatt for sin tapte sønn over på de andre.

Knapt 30 år gammel hadde John F. Kennedy allerede blitt en kjendis i USA. Han bestemte seg for å bli politiker, og kjørte i gang sin første kampanje i Boston i 1946. Det ble en overbevisende seier. Valgt inn i Representantenes hus var han blitt en «congressman».

Dette var bare første etappe på veien til Det hvite hus.

Kennedy-tur I dag kan man gjenskape historien ved å gå langs fortauene i Boston ved siden av David O'Donnell, en ung historiker som er lidenskapelig opptatt av JFK-eventyret, og som har startet sin egen John Kennedy Tour.

Sammen med ham stopper vi først foran 10 Kilby Street, kampanjehovedkvarteret som åpnet portene for John F. til Senatet i 1952.

Til lunsj nyter vi en clam chowder, en kraftig muslingsuppe, på Union Oyster House. Her var Kennedy-klanen faste gjester.

I annen etasje står familienavnet inngravert på bord nummer 18.

Litt lenger unna, samles vi rundt et annet bord, nummer 40, på Parkers restaurant. Det var her John F. i 1953 fridde til Jackie.

Før vi skilles foran Faneuil Hall, hvor John F. holdt sin siste valgtale under presidentvalget i 1960.

Kennedy Compound Da USA's president ankom Hyannis Port for et snarlige weekendbesøk, landet han med Marine One, det offisielle helikopteret til Det hvite hus, på plenen foran Kennedy Compound. Stort, staselig og hvitt, det også.

Enkelte av de eldre innbyggerne i Hyannis Port husker helikopteret. De husker også at presidentyachten kom seilende langs kysten.

FERIEHUSET: PÅ stranda i Hyannis Port bygde faren til JFK er feriehus for familien. Det var her at John F. Kennedy fikk vite at han var blitt valgt til president. Foto: STANISLAS FAUTRE / FIGARO / BULLS PRESS
FERIEHUSET: PÅ stranda i Hyannis Port bygde faren til JFK er feriehus for familien. Det var her at John F. Kennedy fikk vite at han var blitt valgt til president. Foto: STANISLAS FAUTRE / FIGARO / BULLS PRESS Vis mer

I det beskjedne museet som byen har bygget til ære for den avdøde presidenten, kan ferierende amerikanere gjenoppleve en lykkelig Kennedy-familie:

John Fitzgerald Kennedy med datteren Caroline på skuldrene, badende, eller kjørende i en golfbil i overstrømmende godt humør.

Presidentene ikledd solbriller og en hvit pologenser: John Fitzgerald Kennedy, evig ung og smilende, som et stjerneskudd.

En stjerne som brutalt ble slukket.

DOMINERER: Det 60 etasjer høye John Hancock-tårnet, sett her fra Cambridge-siden, dominere Back Bay-området og Charles-elva. Mot slutten av dagen kan man oppleve seilbåtentusiastene på elva. Foto: STANISLAS FAUTRE / FIGARO / BULLS PRESS
DOMINERER: Det 60 etasjer høye John Hancock-tårnet, sett her fra Cambridge-siden, dominere Back Bay-området og Charles-elva. Mot slutten av dagen kan man oppleve seilbåtentusiastene på elva. Foto: STANISLAS FAUTRE / FIGARO / BULLS PRESS Vis mer