Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

I denne byen er det som om tida har stått stille i 500 år

Men gratis wi-fi på gata regnes som en menneskerett.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

TALLINN (Dagbladet): - Vi liker oss godt her i Tallinn. Folk er både vennlige og hjelpsomme.

Mihael Tomilov og Ekaterina Kachalova står midt ute på Rådhusplassen, middelalderplassen Raekoja Plats, i Tallinns gamleby.

- Vi hadde lurt litt på om vi var velkomne, sier det blide russiske paret til Dagbladet.

Han er frisør og hun klesdesigner i Moskva. København og Berlin sto også på reiseprogrammet for det unge parets første store Europatur.

Flott overraskelse De er enige om at Tallinn var en flott overraskelse. Mens København var dyrt, var det overraskende rimelig å spise i Tallinn.

RÅDHUSPLASSEN: Middelaldertorget Raekoja Plats er er møtested og samlingsplass for turister og lokale i gamlebyen.Tallinn er en hyggelig og flott by, sier sier Mihael Tomilov og Ekaterina Kachalova på besøk fra Moskva. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
RÅDHUSPLASSEN: Rådhuset på Raekoja Plats 1 fra 1400-tallet, er den eldste ikke kirkelige bygning i Estland. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
KUNSTSMUGET: Katarlina Gliid er stedet for kunsthåndverk. Janne Lappo tegner på glass hos Koppel & Keerdos glassstudio. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
I RÅDHUSET: På Kolmas Draakon i rådhuset serveres rykende varm elgsuppe til euro. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
KOSELIG: Margrethe Hjellen med te og postkort på årets incafe, Kehrwieder ved Rådhusplassen. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
PÅ STUDENTBUDSJETT: Spanske Ana Lainez og venninnen Lara Dueñas har mange tips til rimelige steder i Tallinn. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
BYENS ELDSTE: Apoteket på rådhusplassen har vært i kontinuerlig drift siden 1422. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
ALTERNATIV BYVANDRING: Film- og TV student Heli Jurisson forteller turistene historien bak fasadene i Tallinn. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN

- Vi kommer helt sikkert tilbake hit flere ganger, sier de.

Det russiske paret har også valgt riktig tid for en Tallinn-tur.

I sommersesongen ankommer 10 000 turister til Tallinn med cruiseskip hver eneste dag. De aller fleste skal innom gamlebyen i Tallinn. Da kan de bli i overkant tett i de trange gatene.

Kulturhovedstaden Tallinn ble kulturhovedstad i 2011. Det er lett å forstå. Det velbevarte rådhuset fra 1400-tallet er et av Europas flotteste.

Det er som å vandre tilbake til middelalderen en høstmørk ettermiddag. Her er det som om tida har stått stille i 500 år.

RÅDHUSPLASSEN:  Rådhuset på Raekoja Plats 1 fra 1400-tallet, er den eldste ikke kirkelige bygning i  Estland. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
RÅDHUSPLASSEN: Rådhuset på Raekoja Plats 1 fra 1400-tallet, er den eldste ikke kirkelige bygning i Estland. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Med smale smug og høye hus fra hansatida, da Tallinn var et stort handelssted. Samtidig er Estland en av Europas yngste republikker, fri fra sovjetisk okkupasjon bare siden 1991.

Teknologihovedstad Nå er Estland et av Europas fremste når det gjelder teknologi. Her regnes gratis wi-fi på hvert gatehjørne som en menneskerett.

Alle de beste kafeene og spisestedene i Tallinn står på kåringslister. I år er det Kehrwieder ved Rådhusplassen som er på Tripsadvisors liste, de bruker det for hva det er verdt.

Innimellom ostekakene og caffe latten møter vi Margrete Hjellen. Hun har tatt seg ferie fra Facebook og sitter faktisk og skriver kort.

Hele 14 kort har Bergens-studenten rukket å skrive mellom tekoppene i skinnet fra stearinlys inne i kafeens mørkeste krok.

Studentguide - Tre dager i Tallinns gamleby er alt du trenger. Da har du sett det meste, sier Margrete, før hun stikker av til det som også er en god og rimelig tradisjon i de baltiske landene: Ekte spa.

image: I denne byen er det som om tida har stått stille i 500 år

Utenfor Turistinformasjonen har vi, og minst 40 andre turister, en avtale med en hyggelig jente.

Mot tips tar Heli Jurisson og flere andre studenter byturistene med på alternativ byvandring, som går hver dag klokka 12.00.

Alternativer - Get a life, sier Heli om de mange turistene som går i kø fra kirke til kirke i det ikke lenger så veldig religiøse landet.

Hun forteller at estlenderne heller ikke er så spesielt begeistret for det store glasstårnet og frihetsmonumentet.

- Hold dere unna turistrestaurantene på Rådhusplassen, tipser den alternative turistguiden. Her er det dobbelt så dyrt, og halvparten så bra, sier hun.

Rimelig mat Etter endt byvandring sender hun hele turistflokken til en av Tallinns aller rimeligste steder, Draakon (den tredje Drage), i en krok inne i Rådhuset.

Her serveres rykende varm elgsuppe for en euro. Fylte piroger for to euro, og de syltede agurkene i en stor tønne er gratis.

- Dette er rimelig, sier spanske Ana Lainez og venninnen Lara.

De to studentene er med i det europeiske studentutvekslingsprogrammet Erasmus, og benytter sjansen til å se flere av Europas store byer på studentbudsjett.

Billig og nærme Kompressor, Reval Cafe, RED og vegetarkafeen Eat er andre rimeligst spisesteder i byen, tipser de to studentene oss om.

Noen høstdager i Tallinn behøver ikke å ruinere lommeboka for noen.

Bor du i Moss, kan du akkurat nå fly til Tallinn for omtrent samme pris som en togreise til Oslo. Og flyturen til Tallinn tar ikke mer enn dobbelt så lang tid, du flyr dit på halvannen time.

I RÅDHUSET: På Kolmas Draakon i rådhuset serveres rykende varm elgsuppe til  euro. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
I RÅDHUSET: På Kolmas Draakon i rådhuset serveres rykende varm elgsuppe til euro. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer