I denne byen finner du flere Michelin-stjerner enn noe annet sted i Norden

Har verdens beste restaurant, og slår både Wien og Roma.

GASTRONOMISK BY: København har én tostjernes og tolv én-stjernes restauranter. Foto: COLORBOX
GASTRONOMISK BY: København har én tostjernes og tolv én-stjernes restauranter. Foto: COLORBOXVis mer

(Dagbladet): I går ble det kjent at norske Maaemo som første nordiske restaurant i Michelin-guidens historie går direkte inn på lista på to stjerner. 

Totalt fire norske restauranter er tildelt tilsammen fem stjerner i årets utgave.

To til Maaemo, mens Bagatelle, Statholdergaarden og Restaurant Oscarsgate får én stjerne hver.

Gastronomisk hovedstad Men det er ikke Oslo som kupper tronen om å være Skandinavias og også Nordens gastronomiske hovedstad.

KØBENHAVN: Ingen annen nordisk by har flere stjerner i Michelin-guiden enn København. Foto:COLORBOX
KØBENHAVN: Ingen annen nordisk by har flere stjerner i Michelin-guiden enn København. Foto:COLORBOX Vis mer

København får nemlig ikke mindre enn 14 stjerner i årets Michelin-guide.

Det er i tillegg til å ha flest stjerner i Norden, også flere stjerner enn byer som Hamburg, Amsterdam og Wien. Byen har også flere restauranter med Michelin-stjerner enn Roma, skryter Wonderful Copenhagen.

Verdens beste Noma, som er kåret til verdens beste restaurant i to år på rad av Restaurant Magazine, beholder sine to stjerner

Mens Geranium, Grønbech og Churchill, Relæ, Den røde cottage, AOC, Herman, Kokkeriet, Era ora, Formel B, Kiin kiin, Kong Hans Kælder og Søllerød Kro, alle hedres med én stjerne.

Geranium er restauranten til Rasmus Kofoed, som i fjor vant prisen som verdens beste kokk i Bocuse d'Or - verdensmesterskapet i kokkekunst, mens det er den tidligere Noma-kokken Christian Puglisi som er kjøkkensjefen på Relæ.

Østover Stockholm kan skilte med to tostjernersrestauranter i årets Michelin-guide - nemlig Frantzén/Lindeberg og Mathias Dahlgren - Matsalen

I den svenske hovedstaden kan også Esperanto, Fredsgatan 12, Lux Stockholm og Mathias Dahlgren - Matbaren, skåle for å ha mottatt én stjerne i årets guide.

Feire kan også Göteborgs 28+, Fond, Kock og Vin, og Thörnströms Kök i Göteborg.

Enda lenger øst stikker Chez Dominique i Helsinki av med to stjerner, mens Demo Luomo, Olo og Postres får en stjerne hver.

Bib Gourmand I tillegg til de fem stjernene som er delt ut til norske restauranter, har Lille B, Restaurant Eik og Oro Bar & Grill blitt tildelt utmerkelsen Bib Gourmand som betyr at restauranten serverer vellaget mat til gunstig pris.

I den danske hovedstaden har 12 restauranten fått denne utmerkelsen:

Marv og  Ben, Orangeriet, Enomania, Mêlée, Søren K, Skovshoved, Famo, Frederiks have, Kanalen, Kødbyens fiskebar, L'Altro og Sommelier.

I Sverige har Stockholms Brasserie bobonne, Proviant, Rolfs kök, Den gyldene freden, Pubologi, Ulla Winbladh og Sjögräs, havnet på Bib Gourmand-lista.

Det har også Familjen og Tvåkanten i Gøteborg, mens du i Finland finner Helsinki-restaurantene Farang, Gaijin N, Grotesk, La Table og Solna her.