I denne byen hjelper det lite med handsfree og bluetooth

Totalforbyr all bruk av mobiltelefon i bil fra 1. juni.

TOTALFORBUD: I Chapel Hill i North Carolina blir det totalt forbudt å bruke mobiltelefon i bil. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX
TOTALFORBUD: I Chapel Hill i North Carolina blir det totalt forbudt å bruke mobiltelefon i bil. Foto: Tor Richardsen / SCANPIXVis mer

(Dagbladet): Det er i byen Chapel Hill i North Carolina i USA at medlemmene av byrådet har sett seg lei på trafikkuhell som følge av mobiltelefonbruk i bil.

Med fem mot fire stemmer vedtok de derfor mandag å forby all bruk av mobiltelefon i bil innenfor bygrensa.

Tilhengerne av forbudet håper dette vil føre til regelendringer på statlig nivå, og sier at regelendringen er en banebrytende aksjon mot distrahert kjøring.

Handsfree ikke tillatt Ifølge byrådsmedlem Laurin Easthom hjelper det lite å ha ny bil med de rette tilkoblingene:

- Selv om du har en ny bil med de rette trådløse tilkoblingene integrert i dashbordet, kan du fortsatt ikke bruke det, sier Easthom til nettsida til TV-stasjonen Wral.com.

Motstanderne av mobilforbudet tviler på om kommunen har hjemmel til å endre regelverket. De mener det bør skje på statlig nivå, og at trådløse handsfree-enheter fortsatt bør være tillatt.

Men håndhevingen av det nye forbudet ser ut til å bli av det liberale slaget, siden det blir klassifisert som en såkalt sekundær forseelse.

Det er nemlig bare førere som har utvist uvettig kjøring, eller som blir stoppet for andre regelbrudd, som blir tatt for brudd på det nye forbudet.

Staten North Carolina har allerede en lov som forbyr sjåfører på 18 år eller yngre å bruke mobiltelefon i bil. Nå blir altså reglene skjerpet inn, med et totalforbud for alle aldersgrupper.

- Ikke for totalforbud Trygg Trafikk er ikke for å innføre noe totalforbud mot mobilbruk i bil her i Norge. De mener vi heller bør finne trygge måter å bruke slikt utstyr på.

- Verden har blitt slik at folk ønsker å kommunisere også når de kjører bil, derfor er Trygg Trafikk ikke for noe totalforbud mot mobilbruk i bil. Vi ønsker heller at det skal finnes måter å gjøre det tryggere på, slik at konsentrasjonen til føreren ikke blir dårligere, sier Kristin Øyen, kommunikasjonssjef hos Trygg Trafikk.

Men sending av SMS (tekstmelding) i bil, har organisasjonen lite til overs for:

- Vi ønsker et tydelig forbud mot SMS i bil, for dette er ikke spesifisert i lovverket selv om det er en forseelse man blir bøtelagt for, sier Øyen.

TRÅDLØST: De aller fleste nye biler har opplegg for enten trådløs handsfree eller bluetooth-tilkobling av telefonen i bilen. Mange styres via små knapper på rattet. Foto: Andreas Handeland
TRÅDLØST: De aller fleste nye biler har opplegg for enten trådløs handsfree eller bluetooth-tilkobling av telefonen i bilen. Mange styres via små knapper på rattet. Foto: Andreas Handeland Vis mer