I denne byen var Knut Hamsun trikkekonduktør

Varm, bråkete og skyskrapere tett som fyrstikker i en eske.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

CHICAGO (Dagbladet reise): «Høyere, råere, varmere, mer bråkete enn noe annet...», har Nobelprisvinneren i litteratur, Saul Bellow, sagt om Chicago.

Storbyen, hvor Knut Hamsun var trikkekonduktør, tilbyr en utrolig variasjon for opplevelseshungrige nordmenn på USA-ferie.

Brutalt vær Til å være en amerikansk storby langt inne i landet, har Chicago også et imponerende strand- og badeliv.

Været i byen kan virke brutalt for en nordmann - uansett årstid. Vinteren i «The Windy City» føles gjerne kald som på Nordpolen.

CHICAGO: Byen er herlig amerikansk: Høy, rå, varm og bråkete. Foto: MORTEN STOKKAN
FRA OVEN: Ta heisen til toppen i et av Chicagos mange høyhus, f.eks. Willis Tower (tidligere Sears) eller John Hancock Center. Foto: MORTEN STOKKAN
TURISTMÅL: Å ta bilde av seg selv og skyskraperne reflektert i Anish Kapoors skulptur «Cloud Gate» er populært blant chicagoturistene. Foto: MORTEN STOKKAN
BADELIV: Obamas hjemby Chicago kjennetegnes ikke bare av spektakulære skyskrapere. Den har fantastiske Oak street beach - midt i byen. Foto: MORTEN STOKKAN
PARK: Gå ikke glipp av Jaume Plensas videoskjermer med innlagt vann, «Crown Fountain» i The Millennium Park. foto: MORTEN STOKKAN
KULTURBY: Chicago er ikke lenger en gangsterhovedstad, men har de siste årene utmerket seg som en kulturby. Foto: MORTEN STOKKAN

I juni, juli og august koker det - bare avbrutt av et og annet skybrudd og noen tordenskrall.

Verdens høyeste Når det trengs avkjøling, gjør det godt å oppsøke vannet, som aldri er langt unna. Bare et par kvartaler fra de travle forretningene på shopping-gata Michigan Avenue, ligger for eksempel populære Oak Street Beach, foran fasjonable The Drake Hotel.

De mange høyhusene er en opplagt severdighet i Chicago. I «Chi-Town» står skyskraperne tett som fyrstikkene i en eske på høykant.

Samlet på noen kvadratkilometer er ti av de hundre høyeste bygningene i verden.

Nummer to-byen Ta heisen til toppen i et av dem, for eksempel Willis Tower (tidligere Sears) eller John Hancock Center, og du får raskt øye på de flotte og innbydende strendene ved Michigan-sjøen, der det er milevis med sandstrand, sykkel- og joggestier.

Nummer to-byen, The Second City, er et av mange kallenavn på Chicago - denne bakgården i provinsen, ifølge overlegne new yorkere.

CHICAGO: Den flotte byen er USAs tredje største by. Foto: MORTEN STOKKAN
CHICAGO: Den flotte byen er USAs tredje største by. Foto: MORTEN STOKKAN Vis mer

Nå har byens turistmyndigheter planer om å snu det gamle nummer to-uttrykket til egen fordel.

Byen, som er USAs tredje største etter New York og Los Angeles, skal selges som «Chicago - Second to None!».

Ikke bare gangsterhovedstad Mange nordmenn forbinder fortsatt president Obamas hjemby med hørespillenes Dickie Dick Dickens - «den farligste mann i Chicagos underverden».

Blant amerikanere er ikke Chicago lenger først og fremst en gangsterhovedstad.

Det siste tiåret er den blitt kulturbyen; det er brukt flere milliarder kroner på kultur- og grøntanlegg, som fantastiske Millennium Park, med skulpturer, fontener og kafeer.

I denne byen var Knut Hamsun trikkekonduktør

Blant rikingene som spleiset på den enorme regninga, var TV-kjendisen Oprah Winfrey, som bidro med én million dollar.

I Hamsuns trikkespor Chicago er en av få byer i USA der det ikke er absolutt nødvendig å disponere egen bil.

Storbyen der selveste Knut Hamsun en gang var trikkekonduktør, har nemlig et godt offentlig transporttilbud.

Du kommer raskt og enkelt fram med baner som går både over, på og under bakken, eller med buss og taxi.

Vil du dra i Hamsuns trikkespor, reiser du med Orange Line i retning Midway Airport til Halsted.

Særegne nabolag Den seinere så verdensberømte forfatteren tjente sine dollar en kald vinter på Halsted-linjen, som den gang var betjent med en hestesporvogn.

Drar du litt ut av sentrum, finner du at Chicago er en by med mange særegne nabolag: Chinatown, Greektown og Little Italy. Enkelte strøk er mer irske enn Dublin.

Men først og fremst er Chicago herlig amerikansk: Høy, rå, varm og bråkete.