IDÉRIK: Live Skinnes er primus motor for konseptet Bryllupsbygda. Her henter hun fram brudekrona i forbindelse med et bondebryllup i Sigdal. Foto: BENJAMIN A. WARD
IDÉRIK: Live Skinnes er primus motor for konseptet Bryllupsbygda. Her henter hun fram brudekrona i forbindelse med et bondebryllup i Sigdal. Foto: BENJAMIN A. WARDVis mer

I denne bygda vil stadig flere gifte seg

Nær tredobling i antall bryllup på to år.

(Dagbladet, God torsdag): - Er du klar? spør Live Skinnes (27).

Hun gliser mot Hege Eian (29) som studerer seg selv foran speilet på Folkemusikksenteret i Sigdal i Buskerud. Hege er kledd i en bunad fra Norefjellregionen. Nå mangler bare krona på verket, selveste brudekrona. Hege sier hun aldri har vært så stressa som nå. Live prøver å roe henne ned mens hun bobler over av fine ord om både bruden og bryllupet.

Det er bare én time igjen til Hege og kjæresten Nicolas Suarez (32) skal vies. Live fryder seg over at stadig flere gifter seg i området etter at hun fikk idéen om å samle småstedene Krødsherad, Sigdal og Modum til Bryllupsbygda.

Flytta hjem til bygda Noen timer tidligere. Live vinker fra trappa utenfor sitt store, hvite hus på Nedre Skinnes gård langs fjorden i Krødsherad, hvor hun er deltidsbonde. Lives lyse hår flagrer i regn og vind, ansiktet er sminket og den franske manikyren er perfekt.

- Du trenger ikke ha sixpence og Felleskjøpet-dress for å være bonde, ler hun.

Hun vokste opp på Nedre Skinnes, veslevoksen og med nese for business. Som 13-åring starta hun rideleir.

- Jeg tok 2000 kroner fra hver av elevene. Jeg skulle ikke ta noe mindre enn de gjorde på naturparken Langedrag, ler hun.

SNART KLARE: Live gjør venninna Hege Eian klar til bondebryllup. Stemningen er høy. Foto: BENJAMIN A. WARD
SNART KLARE: Live gjør venninna Hege Eian klar til bondebryllup. Stemningen er høy. Foto: BENJAMIN A. WARD Vis mer

Etter studier og tre år i utlandet har hun flytta tilbake til hjembygda for godt. Jobben som bonde ventet, men hun hadde lyst til å gjøre noe mer. Så kom hun på idéen om Bryllupsbygda.

Fant drømmemannen Hun setter seg ved spisestuebordet, serverer te og forteller historien bak Bryllupsbygda som ble til for to år siden.

Da var det fem år siden hun hadde møtt mannen i sitt liv, Kristoffer Svalastog, mens hun studerte entreprenørskap og innovasjon ved Universitetet i Ås. Hun forsto at han var drømmemannen da hun snakket med ham om drømmene sine. I stedet for å svare henne med «Det kommer aldri til å gå», ga Kristoffer henne alltid konkrete råd og hjalp henne videre.

- Det er akkurat sånne folk jeg vil ha rundt meg. Selv om Kristoffer er jordnær og forsiktig, drar han ikke meg ned. Han lar meg sveve - og så lander jeg heller av meg selv, smiler Live.

I 2009 tok Kristoffer motet til seg. Han gikk ned på kne og fridde under stjernehimmelen på en båt på Lake Mead i Las Vegas etter en lang backpackertur.

Live felte sine tårer, sa ja og sammen planla de eventyrbryllup i tre dager til ende.

- Samtidig var det finanskrise og nedgangstider i verden. Det var tida for å være føre var, sier hun.

KJÆRLIGHET: Live og Kristoffer er et team med mange jern i ilden, men det blir også tid til bonderomantikk. Foto: BENJAMIN A. WARD
KJÆRLIGHET: Live og Kristoffer er et team med mange jern i ilden, men det blir også tid til bonderomantikk. Foto: BENJAMIN A. WARD Vis mer

- Utfordringen for Norefjell har vært at vi i stor grad er en vinterdestinasjon. Mange som jobber her må reise hjem til Sverige eller gå på Nav om sommeren.

Men i nedgangstider skapes ofte kreativitet og nye innovasjoner. Og Live ville ta et tak for bygda som hun planla å flytte tilbake til etter endte studier i Ås.

- Mens vi planla vårt eget bryllup, forsto jeg hvilke fantastiske bryllupsmuligheter vi har her i regionen, sier hun.

Området har herregårder, setre, vakre museer, slott og 15 kirker å velge mellom - og Live skjønte at dette måtte være en attraktiv pakke. Her var det grunnlag for bryllupsbusiness.

Samlet bygda Idéen var god, men Live trengte en kanal å gjennomføre planen gjennom. Hun hadde fått jobb som prosjektleder i den kreative bedriften Athene prosjektledelse i bygda, og så sitt snitt til å sette Bryllupsbygda ut i livet.

Hun samlet sammen aktuelle bedrifter, Norefjell Destinasjon og kommunen, og presenterte prosjektet. De møtte henne med engasjement og iver. Med støtte fra Kvinnovasjon og Innovasjon Norge, kunne hun begynne å jobbe med Bryllupsbygda på oppdrag fra Norefjell Destinasjon.

Med enkle midler markedsførte og samlet hun bygda. Nå er hun prosjektleder for bedriftsnettverket av lokale aktører. Hun utvikler nettsiden, profilerer bygda på sosiale medier, legger framtidsplaner og holder og leder møter. Men pengene strekker ikke til for at hun skal få gjennomført alt hun vil.

BONDE: Live har mange jern i ilden. Hun er blant annet bonde hjemme på gården. Foto: BENJAMIN A. WARD
BONDE: Live har mange jern i ilden. Hun er blant annet bonde hjemme på gården. Foto: BENJAMIN A. WARD Vis mer

- Jeg jobber en del med dette på fritida for å få alt til å gå sammen, sier hun.

- Men jeg tenker at jo flere som har det bra i bygda, desto bedre blir det å være her.

Ektemannen Kristoffer nikker enig.

- Alt henger sammen med alt. Hvis det ikke går så bra for én næringslivsleder her i bygda, kan det smitte over på oss andre.

Millionbusiness Før Bryllupsbygda ble startet i 2010, var det 18 bryllup hos Bryllupsbygda-bedriftene. I 2011 var det 32 og i år har det så langt vært over 50. Sole Hotell & Herregård og eventyrmuseet Villa Fridheim har alltid vært størst, og har hatt en solid utvikling siden 2005. Etter 2010 har de hatt en dobling i antall bestillinger, og til neste år er 25 bryllup booket bare hos dem.

Daglig leder Odd Alsvik ved Sole Hotell & Herregård, regner med at 25 bryllup vil kunne generere opp mot fire millioner kroner.

- Dette hadde jo ikke gått om det ikke hadde vært gode leveranser fra bedriftene hele tida. Bryllupsbygda selger også mye gjennom gjester i bryllup som er fornøyde. Særlig Sole Hotell og Villa Fridheim har sett en slik utvikling, sier Live.

VILLE HJEM: Live flytta tilbake til hjemgården etter endte studier. Hun er stolt over å være deltidsbonde. Foto: BENJAMIN A. WARD
VILLE HJEM: Live flytta tilbake til hjemgården etter endte studier. Hun er stolt over å være deltidsbonde. Foto: BENJAMIN A. WARD Vis mer

- Jeg er utrolig glad for at vi har fått kjemperesultater. Det gir et godt økonomisk grunnlag for bedriftene, flere får beholde jobben og forhåpentlig kan det føre til at flere bedrifter blomstrer opp her, sier Live og skryter av de positive menneskene hun jobber med.

Live driver også flere prosjekter gjennom Athene prosjekt­ledelse, er til stadighet på Balkan for å drive næringsutvikling gjennom UD, hun driver gården sammen med mannen, er hobbyfotograf, er med på å utvikle matvaremerket Eventyrsmak og holder på å starte foto-, hesteklubb og husflidslag i bygda.

Det kan virke som om hun svever på en sky av energi og store drømmer.

- Kristoffer synes sikkert at det kan bli litt mye innimellom, men vi er jo et team, sier hun.

- Jeg skjønner at jeg kan være mye, men det betyr også at det skjer mye. Brenner jeg for noe, sprenges mange grenser.

Hilst på bygdedyret Det kan være utfordrende å flytte tilbake til hjembygda og gjøre suksess. Hun har hilst på både janteloven og bygdedyret. Hun er redd folk skal tenke at «hun alltid skal stikke seg ut».

- Jeg håper jeg blir sett på som en ressursperson her i bygda, men opplever at noen ikke vil unne meg suksess. Jeg føler de har en formening om meg som ikke stemmer.

JOBBER SAMMEN: I Næringshagen i Sigdal samler ulike bedrifter seg. Her jobber både Live og hennes gode venninne Mari Landerud som er grafisk designer. Foto: BENJAMIN A. WARD
JOBBER SAMMEN: I Næringshagen i Sigdal samler ulike bedrifter seg. Her jobber både Live og hennes gode venninne Mari Landerud som er grafisk designer. Foto: BENJAMIN A. WARD Vis mer

- Det er sårende å bli fortalt at du kommer så lett til alt. Mange ser bare hvite hester, en stor gård, kjekk mann og langt lyst hår, og tenker at alt har kommet lett. Men vi jobber fra sju om morgenen til elleve om kvelden nesten hver dag.

Hun kikker ut gjennom vinduet.

- Jeg burde vel ha kledd meg i gråe klær og kjørt en sliten Skoda. Det er enklest å ikke stikke seg ut, smiler hun skjevt.

Vil ha folk til bygdene Likevel brenner hun virkelig for å få folk til å flytte hjem til bygdene.

- Før var det stas å være bonde. Vi må få stolthet inn i bondekulturen igjen, sier hun bestemt.

- Jeg elsker byen, men her er det mindre mas og mer fokus på ekte verdier. Dessuten betyr du mye mer på bygda. I byen er du en av mange, mens på bygda er du en brikke som teller.

De hvite hestene galopperer forbi kjøkkenvinduet. Live sjekker Yr på telefonen. Været ser ikke lovende ut for bondebryllupet som skal stå et par timer senere. Live skal være fotograf - en av hennes store hobbyer.

I hymens lenker Det gamle tunet på Sigdal Museum tar oss mange hundre år tilbake i tid. Smeden er klar til å smi Hege og Nicolas i hymens lenker, men først må bruden gjøres helt klar. Live setter krona på Heges hode.

GAMMELDAGS: Serveringspikene Lisa Rygh Røren og Anne Monika Elnæs er klare for et godt, gammeldags bondebryllup på Sigdal Museum. Foto: BENJAMIN A. WARD
GAMMELDAGS: Serveringspikene Lisa Rygh Røren og Anne Monika Elnæs er klare for et godt, gammeldags bondebryllup på Sigdal Museum. Foto: BENJAMIN A. WARD Vis mer

- Så pen du er! utbryter hun.

For Hege var det uaktuelt å ha bondebryllup noe annet sted.

- Da jeg jobba i Byavisa i Drammen, fikk jeg se en sak om Bryllupsbygda. Jeg ble helt fascinert av bildene og naturen. Det så jo ut som et eventyr, sier Hege, som siden har både flytta til bygda og starta bedriften Fritidstunet.

Hun møtte Live på et vertskapskurs på Norefjell i mai i år. Hege kjente henne umiddelbart igjen fra artikkelen om Bryllupsbygda, og siden har de vært venninner.

Drømmer om 140 brylluper Et kvarter igjen til bondebryllupet. Hege stiger opp på hesten Morgan De Toi i regnværet. Live knipser bilder før Hege rir mot tunet hvor kjæresten, gjestene og smeden venter.

Smia gløder, og smed Øyvind Klausen tar tak i de to lenkene som Hege og Nicolas holder i hver sin hånd. Endene av lenkene er formet som hjerter. Smeden legger hjertene i smia, og smelter dem sammen.

- Husk at jernet i lenkene ruster og blir stygt. Det må pusses - akkurat som ekteskapet. Lykke til! sier han før paret kan gi hverandre et kyss.

ENDELIG: Live knipser flittig mens smed Øyvind Klausen smir Hege og Nicolas i hymens lenker på Sigdal Museum. Foto: BENJAMIN A. WARD
ENDELIG: Live knipser flittig mens smed Øyvind Klausen smir Hege og Nicolas i hymens lenker på Sigdal Museum. Foto: BENJAMIN A. WARD Vis mer

Endelig er de smidd i hymens lenker. Live er fornøyd.

- Målet mitt er at vi skal gå fra 50 til 140 årlige brylluper i Bryllupsbygda. Jeg antar at det vil generere over 20 millioner til området, sier Live med store øyne og smil om munnen.

- For å få til det, må vi i Bryllupsbygda snakke positivt om hverandre og støtte hverandre opp. «The sky is the limit.»

Denne saken ble først publisert i Dagbladets magasin God torsdag.