I denne kjolen så prinsesse Diana balletten om Ivan den grusomme

Utstilt i slottet som kan bli hjemmet til William og Kate.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet Søndag): Kensington Palace er under renovering og oppussing. Dermed er det blitt ristet liv i glemte historier og gamle hemmeligheter.

Det 300 år gamle palasset huser historiene til flere rojale kvinneskjebner, og nå er fakta og eventyr blandet i utstillingen «The Enchanted Palace».

- Det jeg liker best med utstillingen, er historiene fortalt av de mystiske guidene, kalt «detektorer», og kjolene til prinsessene, sier ni år gamle Sophie Collins fra Georgia i USA henrykt.

Engasjerende guider Familien til Sophie er blitt overtalt til å legge seg ned på gulvet sammen med en av detektorene for å studere skulpturene som henger fra det forgylte taket.

- Det er kjempespennende med detektorene som blander skuespill med fortellerrollen, sier moren til Sophie.

- Spor som skal følges og gåter som skal løses, er en fin måte å få publikum til å bli engasjert i palassets historie og prinsessenes liv på, fortsetter hun.

FOLKETS PRINSESSE: Ektemannen elsket en annen, men folket elsket henne. Kledd i denne kjolen så prinsesse Diana ballettforestillingen «Ivan the Terrible». Alle foto: MARIANNE WIE
PARKPALASSET: Kensington Palace har en sentral beliggenhet i Londons Hyde Park. Det er eid av dronning Elizabeth, men drives av den veldedige stiftelsen Historic Royal Palaces. Renoveringsprosjektet som pågår, kommer til å koste over 120 millioner kroner, og skal gjøre palasset mer komportabelt.
MOTEPRINSESSEN: Kjolen tilhørte danseglade prinsesse Margaret, som var kjent for å omgås kunstnere, motedesignere, skuespillere og popstjerner.
KRONJUVELENE: «Enchanted Palace»-utstillingen viser en strikket variant av Englands kronjuveler. De ekte kronjuvelene oppbevares i Tower of London.
PALASSTID: I det gullforgylte rommet som huser palassets store klokke, henger det moteinspirerte skulpturer fra lysekronene.
FAVORITTPALASS: Hampton Court Palace ble beskrevet som det mest moderne og overveldende palasset i Tudor-England.
MAJESTETISK: Henrik VIII og hans rådgiver sir William Parr har en høytidelig holdning.
TUDOR-BORDSKIKK: George Kelmin gir et lærevillig publikum en humørfylt leksjon i tudorspisevaner, bordmanerer og folkeskikk.

- Når oppgavene er løst, og vi har funnet ut navnet på de forskjellige prinsessene, føles det som vi har tatt del i et eventyr. Samtidig har vi også lært mye britisk historie, forteller den amerikanske tobarnsmoren.

Performance Utstillingen er et samarbeidsprosjekt mellom teaterkompaniet Wildworks, som står for innslagene av levende performance, lysdesigner Chris Levine, kunstner og scenograf Jane Darke, samt verdensberømte klesdesignere som blant andre Vivienne Westwood og Bruce Oldfield.

- Renoveringsprosjektet ble sett som en mulighet til å fortelle historiene til de sju prinsessene og andre mystiske personligheter som har bodd i Kensington Palace opp gjennom tidene, forteller vakten Rosalind Thomas begeistret.

Installasjonene som fyller fjorten av rommene i «the state apartment», har brutt ned barrierene som før eksisterte mellom palassets vakter og publikum.

- Ved bruk av detektorenes opptreden, som er basert på innspill fra publikum, kombinert med at vi som er vakter har fått en ny rolle med å fortelle og forklare, kommuniserer vi med våre gjester på en helt ny måte, sier Rosalind.

Fortryllet palass Hun forteller at før denne utstillingen fortryllet Kensington Palace, hørte mesteparten av publikum på en digital audiotur når de besøkte palasset.

Utstillingen «The Enchanted Palace» gir publikum anledning til å få innblikk i de kongeliges oppvekst og liv.

KJØKKENTJENESTE: På Henrik VIIIs tid arbeidet fire-fem menn som dreiere ved hvert ildsted. Kjøkkenet på Hampton Court ble drevet på militært vis og bare menn var ansatt her. Foto: MARIANNE WIE
KJØKKENTJENESTE: På Henrik VIIIs tid arbeidet fire-fem menn som dreiere ved hvert ildsted. Kjøkkenet på Hampton Court ble drevet på militært vis og bare menn var ansatt her. Foto: MARIANNE WIE Vis mer

Her gjengis mange tårevåte og dramatiske hendelser, men også noen lykkelige kjærlighetshistorier.

En skoleklasse fra Sør-London lurer på hvorfor det er så mange madrasser i senga til den sovende prinsessen.

Rosalind forteller at hun var en overbeskyttet prinsesse som aldri hadde vært et minutt alene før hun ble dronning i en alder av 18 år.
  Prinsessen på erten Stabelen med madrasser er et symbol på at denne prinsessen var utilnærmelig, samtidig som madrassene refererer til eventyret «Prinsessen på erten».

To detektorer kommer hastende forbi og spør om vi har sett de to dansende prinsessene, eller prinsessen som er på flukt fra et arrangert ekteskap.

- Kensington Palace er fremdeles et palass som er i bruk av kongefamilien, selv om det også er åpent for publikum, sier Rosalind og smiler lurt, før hun legger til at om noen år bor kanskje prins William her igjen.

Denne gangen sammen med sin kone Kate.

Hampton Court Palace På Hampton Court Palace hviskes det i krokene om at Henrik VIII går på frierføtter igjen.

I tudorpalasset møter besøkende Englands mest berømte konge.

Han søker gjerne råd fra publikum om hvilke gaver han bør sende for å vinne sin utkåredes hjerte, slik at hun kan bli hans sjette kone og forhåpentligvis gi ham en eller flere sønner.

I kjelleren i samme palass står Marc Hawtree iført tudorkostyme og lager mat på tudorvis i Europas største tudorkjøkken.

- En tjener for sitt folk - En konge er en tjener for sitt folk, sier han, og forteller at det ikke var overspising som var grunnen til at Henrik VIII ble tykk på sine eldre dager.

- Hans rådgivere ba ham slutte med idrett etter han ble skadet da han falt av hesten i en ridderturnering i 1536, forteller Marc, mens han knuser egg foran et historisk og matinteressert publikum.

Ifølge tudorkokken var unge Henrik VIII en sjarmerende playboy som ble forvandlet til en tyrannisk og overvektig mann da han måtte avstå fra sport for å gjøre det beste for landet sitt.

- Presset han levde under for å produsere flere friske guttebarn som kunne føre tudordynastiet videre, gjorde Henrik VIII desperat og paranoid på sine eldre dager, avslutter Marc.

Grilling på gammelt vis I neste rom dufter det herlig fra det 500 år gamle ildstedet, der Ross Warell sitter og dreier et grillspyd med to store steiker.

- På 1500-tallet ville dette kjøkkenet ha produsert 1200 måltider daglig, forteller han.

Den gangen besto kjøkkenet av 19 avdelinger fordelt på 55 rom.

Det var viktig at kjøkkenet fungerte på det praktiske planet, men det var også viktig at folk som besøkte kjøkkenet ble imponert over kongens organiseringsevner, rikdom og makt.

- Hvordan palasset fungerte, reflekterte hvordan det sto til i landet, sier han med et smil.

TUDORKJØKKEN: Marc Hawtree lager mat på tudorvis i Europas største kjøkken fra tudortida, i kjelleren på Hampton Court. Foto: MARIANNE WIE
TUDORKJØKKEN: Marc Hawtree lager mat på tudorvis i Europas største kjøkken fra tudortida, i kjelleren på Hampton Court. Foto: MARIANNE WIE Vis mer
MAT OG MEDISIN: I løpet av et år ble det spist over 23 000 dyr og drukket over 227 000 liter øl ved hoffet. Foto: MARIANNE WIE
MAT OG MEDISIN: I løpet av et år ble det spist over 23 000 dyr og drukket over 227 000 liter øl ved hoffet. Foto: MARIANNE WIE Vis mer