HISTORISK SKATT: Labin har er en meget godt bevart gammel bydel. Både utenfor og innenfor disse veggene kryr det av historiske godbiter. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
HISTORISK SKATT: Labin har er en meget godt bevart gammel bydel. Både utenfor og innenfor disse veggene kryr det av historiske godbiter. Foto: Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

Planlegger du sommerferie?

I denne kroatiske feriebyen er turistene det nye kullet

For snart hundre år siden gjorde arbeiderne opprør mot fascistene her. Nå er kullet i den kroatiske ferieperlen byttet ut med nysgjerrige turister.

(Dagbladet): Kroatia blir stadig mer populært som feriemål, både for nordmenn og andre europeere. Her er det sol, strender, et blått Adriaterhav, og også mer enn nok av interessante steder å besøke - for den som leter.

PRØVESMAKING: På mange av de familiedrevne spisestedene i Labin, bys det rundelig på smaksprøver på årets vinprodusjon. Foto: Tormod Brenna
PRØVESMAKING: På mange av de familiedrevne spisestedene i Labin, bys det rundelig på smaksprøver på årets vinprodusjon. Foto: Tormod Brenna Vis mer

Den pittoreske småbyen Labin sør på Istria-halvøya for eksempel, er det ikke så mange som har hørt om. Den kan være lett å kjøre forbi på veien ned til strendene rundt Rabac. Men, vi anbefaler å svinge innom byen som ligger idyllisk plassert oppe i åsen.

Labin har en fantastisk historie som går mange tusen år tilbake, og den er tatt godt vare på. Labin har også spilt en stor politisk rolle.

Fjellene rundt Labin var fulle av kull av spesielt god kvalitet, og gruvedriften engasjerte på det meste over 10 000 arbeidere som i et godt år kunne produsere over en milliard tonn for eksport.

Opprør

Labin var velstående, inntil de italienske fascistene marsjerte inn i 1918. Levestandarden sank drastisk - og gruvearbeiderne gjorde - delvis væpnet - opprør mot makthaverne og opprettet det de selv kalte «Republikken Labin».

LYKKE TIL: «Sretno» står det over gruveinngangen. Det betyr «lykke til». Foto: Tormod Brenna
LYKKE TIL: «Sretno» står det over gruveinngangen. Det betyr «lykke til». Foto: Tormod Brenna Vis mer

Opprøret ble slått ned etter en drøy måned, men det første åpne opprøret mot det fascistiske styresettet var et faktum, noe som er godt og interessant dokumentert i byens museum.

Siste rest av gruvedriften tok slutt på 70-tallet, men enkelte gruver er bevart - og rekonstuert - og gir et realistisk bilde å hvor tøft det var å arbeide i fjellet. Ikke minst var det farlig. I 1940 mistet 185 arbeidere livet i en metan-eksplosjon dypt nede i fjellet.

Vin, olje og turister

Få byer har så god dokumentasjon på egen historie som Labin. Utstillingene og museene i byen er - sammen med den godt bevarte gamlebyen - en unik vandring i en fascinerende historie gjennom omskiftende regimer. Ikke minst er mange gjenstander fra romertiden bevart.

I dag lever Labin og dens rundt 10 000 innbyggere stort sett av turister. Byen har tiltrukket seg flere utøvende kunstnere, og det er tett mellom galleriene der du kan se kunstnerne arbeide.

Og mellom malernes og keramikernes atelierer, ligger det mange koselige familierestauranter som byr på ypperlig kortreist mat, lokal kvalitetsvin og ikke minst olivenolje.

Og bare en kilometer nede i bakken ligger Adriaterhavet med sitt klare vann og deilige strender.

MORGENDUKKERT: Istria-halvøya i Kroatia satser hardt på turisme, og trekker til seg stadig flere besøkende. Foto: Tormod Brenna
MORGENDUKKERT: Istria-halvøya i Kroatia satser hardt på turisme, og trekker til seg stadig flere besøkende. Foto: Tormod Brenna Vis mer