Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

I dette hullet kom musa inn

Rådene som virker, også til neste år.

MYKT SKJELETT: Ser du inngangen? Et kvisthull klarte musa å presse seg gjennom. Vi satte ut felle. Foto: BRYNJULF BLIX / DINSIDE.NO
MYKT SKJELETT: Ser du inngangen? Et kvisthull klarte musa å presse seg gjennom. Vi satte ut felle. Foto: BRYNJULF BLIX / DINSIDE.NO Vis mer

Dinside Mus søker seg til lune steder med tilgang på mat, og da er menneskeboliger et naturlig valg. Spesielt boliger der det er mange åpninger og lett adkomst uten å måtte vise seg for de farlige menneskene, eller enda verre - kattene deres.

Erfarne huseiere og musejegere forteller oss at når en musefamilie slår seg til i et hus, så markerer de dette som sitt område, slik at andre mus må finne andre steder å slå seg til.

Derfor vil du kunne løse problemet for en periode, med en aktiv innsats for å få tak i musene kombinert med tilsvarende innsats for å tette de fleste tenkelige adkomstveier. Neste høst og vinter kan du slik være bedre forberedt for en ny museinvasjon.

Se hva han fant i veggen ved oppussing av huset fra 50-tallet

Kommer seg inn nesten over alt Nye hus er mye tettere enn eldre hus, først og fremst for å få bedre isolasjon. Dette gjør det vanskeligere for mus å finne veier inn i vegger, skap og boder.

Eldre hus og særlig hus som har blitt bygget på og bygget om hist og her gjennom mange tiår har både sprekker og åpninger hvor musa ikke har problemer med å komme seg inn.

NY FANGST: Muselort viser hvor musa ferdes. Da er det bare å sette opp felle. For selv om mus er søte, er de skadedyr som kan spre smitte. Ikke noe vi ønsker å dele hus med. Foto: BRYNJULF BLIX / DINSIDE.NO
NY FANGST: Muselort viser hvor musa ferdes. Da er det bare å sette opp felle. For selv om mus er søte, er de skadedyr som kan spre smitte. Ikke noe vi ønsker å dele hus med. Foto: BRYNJULF BLIX / DINSIDE.NO Vis mer

Visste du at mus og rotter elsker plast?

Med døden til følge Vi oppdaget en morgen at det lå isolasjonsmateriale på gulvet mellom kjøleskapet og døra fra gangen. Det viste seg at musa hadde kommet seg gjennom et kvisthull ved å dytte ut kvisten og litt av isolasjonen under gulvet.

Vi la først en liten veggflis over for å sperre hullet, i mellomtiden skaffet vi noen musefeller av den klassiske sorten og fristet med en like klassisk ostebit («Norvegia Fyldig»).

Morgenen etter var fangsten sikret.

Hvor setter du fellene? Feller settes ut der du ser spor etter mus, og da er det gjerne muselort vi snakker om. De ser ut som sorte riskorn og ligger gjerne litt spredt der musa har vært på ferde.

Sjekk i kjellerboder og i benkeskap der søppeldunker står, her kan mus lett komme seg inn i åpninger rundt vann og avløpsrør.

Musa kan også gå i senger og sofaer, har du gjesterom som sjelden blir brukt kan det hende at musa kryper under tepper, dyner og puter. Visittkortene i form av muselort etterlater ikke noen tvil.

Du vil også kunne kjenne lukt av mus, en litt stram ammoniakklukt tyder på besøk.

Mus i bilen kan gjøre skade for mange tusen kroner. NAF råder deg prøve hvitløk og einerkvister!

Feller eller gift? Den klassiske musefella er enkel men effektiv. Bare sørg for å passe på egne fingre, vi bruker en tykk, fôret vinterhanske og en solid nebbtang. Det gjør det enklere og tryggere både å spenne opp og plassere ut fella og å holde fella og slippe ut museliket når fella har gjort jobben.

Mer avanserte musefeller er dyre og ikke nødvendigvis mer effektive, er vår erfaring. Men slikt varierer, Dinside har også testet en svært avansert musefelle med godt resultat.

EFFEKTIVE VIRKEMIDLER: Musebånd til å feste bak eller under kledningen. Finnes for nybygg (til venstre) og for eksisterende hus (til høyre). Foto: BYGGMAX
EFFEKTIVE VIRKEMIDLER: Musebånd til å feste bak eller under kledningen. Finnes for nybygg (til venstre) og for eksisterende hus (til høyre). Foto: BYGGMAX Vis mer

Gift gjør at musa forsvinner inn på utilgjengelige steder før den dør. Det kan medføre lukt, men ikke så sterkt og langvarig.

Selv foretrekker vi kort prosess med synlig resultat.

Hvordan tetter du mulige åpninger? `
Eldre hus er nesten umulige å få helt tette, det kan også være åpninger under bakkenivå som vi ikke får øye på.

Synlige åpninger tettes enkelt med byggeskum eller silikon, etter som det passer med materialene rundt. Også under kjøkkenbenken kan det være lurt å tette rundt røråpningene.

Sprekker og hull rundt ventiler, vinduer og dører i mur kan også tettes med sementmørtel på tube.

På undersiden av kledningen på trehus kan du feste musebånd av metall. Det finnes varianter både for nybygg og for eksisterende bygg.

SPERRE: Mus- og rottebørste festes på undersiden av kledningen. Foto: PRODUSENTEN
SPERRE: Mus- og rottebørste festes på undersiden av kledningen. Foto: PRODUSENTEN Vis mer

En annen variant er en børstelignende sak som festes oppunder panelet rundt huset. Denne er laget av plast og sperrer både mus og rotter ute.

Bård så en bevegelse i øyekroken: Se hva han fant kavende i toalettskålen

Ellers er det mange som anbefaler katt, men det er ikke en løsning som passer for alle.

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

ENKELT KNEP: Byggeskum tetter alle hull og åpninger effektivt. Skjæres til etterpå, og kan males. Foto: BRYNJULF BLIX / DINSIDE.NO
ENKELT KNEP: Byggeskum tetter alle hull og åpninger effektivt. Skjæres til etterpå, og kan males. Foto: BRYNJULF BLIX / DINSIDE.NO Vis mer
LEVENDE MUSEFELLE: Rovdyr i aksjon... Regn med suvernirer på trammen. Foto: COLOURBOX.COM
LEVENDE MUSEFELLE: Rovdyr i aksjon... Regn med suvernirer på trammen. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling