Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

I disse bilene skjuler det seg to rom og kjøkken

Det er mulig å dra på campingferie uten telt eller bobil.

IKKE VANLIGE BILER: Dette er ikke to vanlige kassebiler. De inneholder nemlig to rom og kjøkken, og brukes til å reise rundt på hjulferie. Foto: ÅSE HOLTE
IKKE VANLIGE BILER: Dette er ikke to vanlige kassebiler. De inneholder nemlig to rom og kjøkken, og brukes til å reise rundt på hjulferie. Foto: ÅSE HOLTE Vis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet Inne og ute): Hvis du innreder din egen bil eller buss, har du ubegrensede muligheter til å sette personlig preg på campinglivet. Det er fullt mulig å dra på camping uten telt, vogn og bobil.

Å nei, skal vi inn i den blikkboksen igjen, tenker Tor Hvamen noen ganger når han og kona, Inger Johanne Rasmussen, returnerer til kassebilen Toyota Hiac etter en utfartsdag til fots.

Føles stort - Men så slår vi ned bordet, finner fram noen vinglass, tenner stearinlys og rommet eser ut. Det føles plutselig stort.

Inger Johanne ser på mannen og nikker:

FISKETUR: Da kjæresteparet Øystein og Ingrid var på tur i Lofoten fikk de mye fisk som de tilberedte selv. Fisken ble både røkt og grillet. Foto: ÅSE HOLTE
FISKETUR: Da kjæresteparet Øystein og Ingrid var på tur i Lofoten fikk de mye fisk som de tilberedte selv. Fisken ble både røkt og grillet. Foto: ÅSE HOLTE Vis mer

- Ja, når man trekker for gardinene, blir det nesten en annen verden.

Ekteparet har våknet opp i kassebilen med både Toscana, Wales og Lofoten utenfor bilvinduet. Nå er de inne i sitt 18. år med selvinnredet campingbil.

Funksjonell bil - Da vi kjøpte den første tenkte vi at det var å kaste bort verdens beste anledning hvis vi ikke innredet den, fortsetter Inger Johanne.

Utfordringen var at de ville bruke kjøretøyet til frakt i tillegg.

- Vi er kunstnere begge to, så det er viktig å ha en bil vi kan bruke når vi skal ha utstillinger for eksempel. Og når vi er ute og reiser er det fantastisk å kunne kjøpe med ting hjem som mat, møbler og bøker.

  Flyttbare elementer Løsningen ble å innrede bagasjerommet med flyttbare, løse elementer.

- Den her er skrudd fast med bare én skrue, sier Tor og peker på kommoden.

- Og disse er helt løse, sier Inger Johanne om to oppbevaringskasser.

Bordet kan også enkelt slås opp. Da blir det som nå framstår som en koselig stue i et dokkehus, forvandlet til et praktisk bagasjerom.

Ekstremt koselig Et soverom blir til ved å legge ned sofaens rygg, drar den ut og dekker den med madrasser.

- Det var viktig for oss å prioritere en bred seng, sier Tor.

KASSEBOBIL: Dette rommet kan være kjøkken, stue og soverom. Ingrid Aarvik Berge (24) og kjæresten Øystein har kopiert konseptet fra hans foreldre, og har blitt hekta på bilcamping-livet. Foto: ÅSE HOLTE
KASSEBOBIL: Dette rommet kan være kjøkken, stue og soverom. Ingrid Aarvik Berge (24) og kjæresten Øystein har kopiert konseptet fra hans foreldre, og har blitt hekta på bilcamping-livet. Foto: ÅSE HOLTE Vis mer

Når det gjelder stilen, tenkte de lekent, litt barnslig og ekstremt koselig.

- Det synes jeg vi har fått til, sier Inger Johanne.

Tenkte funksjon Alle løsningene har de funnet på selv. - Vi tenkte bare funksjon.

Før de bestemte seg for hvordan de skulle gå fram, gjorde de research ved å kikke inn i campingvogner langs veien.

- Resultatet er et kritisk blikk på den proffe innredningen og et spark til utstyrsmanien, sier Tor.

GOURMET: Øystein har disket opp med flere delikatesser. Det lekreste var selvfanget hummer. Her er det lettdampede blåskjell som lages på primusen. Foto: ÅSE HOLTE
GOURMET: Øystein har disket opp med flere delikatesser. Det lekreste var selvfanget hummer. Her er det lettdampede blåskjell som lages på primusen. Foto: ÅSE HOLTE Vis mer

Det var så mange ting de ikke trengte. Et sted å henge skjorter, for eksempel. Når det gjelder do og dusj har de aldri følt at det er et savn.

De bruker doene langs veien. Bad i sjøen funker som dusj.

Gjorde som foreldrene Akkurat nå befinner campingbilen seg på Vippetangen i Oslo. Ved siden av ekteparets Toyota står en nesten lik, men nyere modell.

- Dere ser ikke dobbelt, sier Tor og går mot den andre bilen.

Den har eksakt samme innredning i bagasjerommet. Det er sønnen, Øystein Hvamen Rasmussen og kjæresten hans, Ingrid Aarvik Berge, som har plagiert konseptet.

PRIMUS: Det svenske camiping-kokkeutstyret har nærmest ikonisk status og er kjøpt på loppis. Foto: ÅSE HOLTE
PRIMUS: Det svenske camiping-kokkeutstyret har nærmest ikonisk status og er kjøpt på loppis. Foto: ÅSE HOLTE Vis mer

- Jeg droppa flauheten, kalte en spade en spade og fokuserte på hva forfedrene mine hadde gjort riktig, sier Øystein som har fått ansvaret for familiemiddagen.

Hummer på primus Det blir lettøldampede blåskjell laget på den gassdrevne primusen. Hummer rett fra havet er den mest fancy middagen de har tilberedt i bilen.

- Men dette vekker ikke barndomsminner altså, presiserer kokken.

Han var 16 da faren og kona anskaffet den første innredede Toyotaen.

- Da var det ikke noe gøy å bli med på tur. Det er derfor jeg har skaffet min egen, sier Øystein.

I telt på taket Men den eldre broren hans ble med.

Oslo, 16.07.2012
Fisking og campingliv i en Toyota Hiace.
Foto: ÅSE HOLTE
Oslo, 16.07.2012 Fisking og campingliv i en Toyota Hiace. Foto: ÅSE HOLTE Vis mer

- En gang sov han i telt på taket, oppå en plate, forteller Inger Johanne.

- Og da var det tropisk storm, så teltet blåste ned, supplerer Tor.

Øystein og kjæresten ble frelst på bilcampinglivet i fjor. De dro på rundturer i Nord-Norge og Sverige, til København og Berlin.

- Det er veldig fint å kunne ha med seg det lille huset sitt. Da vi bygde den, var det litt som å lage trehytte som barn, sier Ingrid.

Et halvt år på hjul - Vi synes det er veldig gøy at de har tatt etter oss, men de drar det lenger. Vi har aldri vurdert å være borte på halvårsbasis, sier Inger Johanne.

KOSELIG INNREDNING: Da bilen skulle innredes tenkte de lekent, litt barnslig og ekstremt koselig. Foto: ÅSE HOLTE
KOSELIG INNREDNING: Da bilen skulle innredes tenkte de lekent, litt barnslig og ekstremt koselig. Foto: ÅSE HOLTE Vis mer

Øystein og Ingrid drar i januar 2013, starter i sør og tar det som det kommer derfra. Begge er kunstnere og spiller i band.

- Vi jobber frilans og kan være borte så lenge vi vil.

Det er ikke en vanlig ferietur for å finne seg sjæl paret planlegger. De skal starte en mat- og musikkblogg.

- Målet er å se om det går an å leve frilanslivet sånn det skal leves, sier Øystein.

Spontane konserter En campingvogn som kan åpnes på hele langsiden skal fungere som scene for spontane konserter.

HUSROM OG HJERTEROM:RUndt dette bordet har det vært ni mennesker til middag. Oslo, 16.07.2012
Fisking og campingliv i en Toyota Hiace.
Foto: ÅSE HOLTE
HUSROM OG HJERTEROM:RUndt dette bordet har det vært ni mennesker til middag. Oslo, 16.07.2012 Fisking og campingliv i en Toyota Hiace. Foto: ÅSE HOLTE Vis mer

På taket skal de til enhver tid ha klappstoler og langbord som kan monteres når de skal servere nye bekjentskaper. Projektoren de allerede har kjøpt inn blir utgangspunktet for en omreisende filmklubb hvor Europas kunstfilmer skal vises.

- Hvordan skal den eldre garde overgå dette?

- Det svaret må jeg tenke litt på, sier Inger Johanne og smiler.

Sengeplass til fem På Oppegård i Akershus bor det noen som har overgått Øystein og Ingrid, i hvert fall når det gjelder størrelsen.

- Norges største personbil pleier jeg å kalle den, sier Jonny Hundsnes.

PÅ BUDSJETT: Gulvet er kjøpt på billigkroken på ikea. De største utgiftene til kassebilprosjektet var tekstilene og gass til primusen. Foto: ÅSE HOLTE
PÅ BUDSJETT: Gulvet er kjøpt på billigkroken på ikea. De største utgiftene til kassebilprosjektet var tekstilene og gass til primusen. Foto: ÅSE HOLTE Vis mer

Men det er en buss på over åtte meter med sengeplass til fem.

- Du må ikke spørre meg hvorfor, men den ble altså registrert som personbil.

Vanskelig å lukeparkere - Den anbefales ikke å kjøre å for personer som bare har kjørt personbil. Bussen er ikke akkurat lett å lukeparkere.

Jonny har heldigvis lastebillappen, sier kona til Jonny, Vigdis Hundsnes. Det var hun som måtte ringes da Jonny falt pladask for bussen på et hoggeri for tolv år siden.

- Jeg spurte om den var til salgs. Og det var den. Det som er litt artig er at jeg har sett bussen på campingplasser tidligere.

SKILLER SEG UT: Campingbussen på Oppegård som tilhører Vigdis og Jonny Hundsnes skiller seg ut på veien. Foto: ÅSE HOLTE/Dagbladet.
SKILLER SEG UT: Campingbussen på Oppegård som tilhører Vigdis og Jonny Hundsnes skiller seg ut på veien. Foto: ÅSE HOLTE/Dagbladet. Vis mer

Før de fikk bussen hadde de en ombygget Hanomag brødbil.

Eget toalett - Den var grei nok den, men den var mindre. Jeg likte løsningen på bussen bedre og at den hadde vannklosett og sånn. Det å bære de tørrdoene, det er noe jeg ble lei av, for å si det på en pen måte, sier Jonny.

- Det beste med bussen er å se alle teltene ligge flate på campingplassen når det har vært regnstorm. Du sitter varmt og tørt og har alt du trenger inni bussen, legger Vigdis til.

- Med unger ble det fort en fordel å sove tørt. Været i Norge er ikke stabilt nok til å holde på med telt, sier Jonny

De har reist mest i Skandinavia, men det har blitt en snartur til Tyskland også.

Unngår turister - Vi måtte prøve å kjøre over grensa den gangen man slapp å ha pass. Da fant vi ut at nå skal vi jaggu prøve det og. Jeg har aldri sett noen grunn til å ha pass.

HISTORIE: Bussen har hatt et langt liv. Den har både vært vanlig kollektivbuss i Ørjeområdet og russebus. Foto: ÅSE HOLTE/Dagbladet
HISTORIE: Bussen har hatt et langt liv. Den har både vært vanlig kollektivbuss i Ørjeområdet og russebus. Foto: ÅSE HOLTE/Dagbladet Vis mer

- Det har hendt at vi har kjørt ungene til Gardermoen. De står opp fire om morgenen for å rekke flyet. Når de kommer fram er de helt utslitt. Jeg skjønner ikke at de orker. Nei, det er mye friere å kjøre rundt i bussen. Da finner vi alltid et sted det ikke er fullt av turister, sier Vigdis.

Når det gjelder været har de en enkel taktikk.

- Vi reiser alltid spontant. Skal vi dra den veien eller den veien?, spør jeg Jonny.

- Hvis vi ser at det er veldig mørke skyer i fronten, da kjører vi heller andre veien.

PENSJONISTER: Før var døtrene til paret med på tur, men nå er det bare de pensjonerte bamsene deres som blir med i bussen. Foto: ÅSE HOLTE/Dagbladet.
PENSJONISTER: Før var døtrene til paret med på tur, men nå er det bare de pensjonerte bamsene deres som blir med i bussen. Foto: ÅSE HOLTE/Dagbladet. Vis mer
Oslo, 16.07.2012
Fisking og campingliv i en Toyota Hiace.
Foto: Åse Holte / Dagbladet
Oslo, 16.07.2012 Fisking og campingliv i en Toyota Hiace. Foto: Åse Holte / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media