Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

I disse byene kan du nyte våren allerede nå

Ti vårlige storbyfavoritter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Magasinet Reiselyst): Lengter du etter sol, vår og koselige fortauskafeer?

Her er ti varme, europeiske storbyer hvor du kan nyte våren litt ekstra tidlig.

1 San Sebastián Baskisk bohemgourmet

Baskerlands perle er byen for livsnytere. Her er en herlig miks av nytt og gammelt, elegant og bohemsk. Byen har en av Europas flotteste bystrender, koselige, trange gater og gastronomi i verdensklasse - det er til sammen 16 Michelin-stjerner i denne lille byen på størrelse med Trondheim.

I havna sitter fiskerne og renser garnene sine som de har gjort i flere generasjoner, mens gamlebyen bugner over av designbutikker og tradisjonelle pintxos-barer.

Pintxos er baskernes raffinerte svar på spansk tapas. San Sebastián er også utnevnt som Europeisk kulturhovedstad i 2016, så flere vil nok få opp øynene for denne spanske perla i løpet av året. 

Gå ikke glipp av:
• Spis masse. Bestill bord før dere reiser på Arzak, som siden 1989 har hatt tre Michelin-stjerner. Les mer: www.arzak.info

• Et annet must, og kultur i Baskerland, er en runde fra pintxos-bar til pintxos-bar. Eat San Sebastián har guidede barrunder som tar for seg de aller beste. Les mer: www.eatsansebastian.com

Reise hit:
Fly med SAS til Biarritz i Frankrike med en mellomlanding, priser fra cirka 2600 kroner en vei. Norwegian direkte til Bilbao, priser fra 549 kroner en vei pluss eventuelle tillegg. Begge ligger cirka en time med bil fra San Sebastián.

2 BUCURESTI Til Draculas hjemland

Romanias hovedstad Bucuresti er kanskje ikke kjent for å være Europas vakreste by, men mye har skjedd den siste tida. Faktisk har byen blitt kalt «Lille Paris» på grunn av sine lange, brede bulevarder og avenyer inspirert av sin franske søster.

Parlamentsplassen er et naturlig høydepunkt, og Bucuresti framstår i dag som en salig blanding av gammelt og nytt.

De fleste som besøker Romania tar også turen til Transylvania-området, med sine fjell, historiske kirker og Bran Castle som de største høydepunktene.

Gå ikke glipp av:
• Walkabout Free Tours tilbyr gratis guiding, og gir deg fin oversikt over byen. Les mer: http://bucharest.walkaboutfreetours.com

• Et besøk til Bran Castle, Draculas slott kjent fra Bram Stokers fortellinger. Tog fra Bucuresti til Bran Castle tar 3,5 time og koster cirka 100 kroner. Les mer: www.bran-castle.com og www.romaniatourism.com

Reise hit:
Både Ryanair fra Rygge og Wizz Air fra Torp, flyr deg til Bucuresti. Priser fra cirka 1200 kroner tur-retur pluss eventuelle avgifter.

3 BUDAPEST Tradisjon og velvære

Kjent som kontrastenes by er Budapest en sikker vinner på langweekend-fronten. Drar du hit vil du mest sannsynlig ikke bli skuffa. Her får du fortsatt mye for pengene.

Du kan både spise og drikke godt til en billig penge, og gjøre noen skikkelige shoppingkupp. Budapest er også en perfekt destinasjon for å unne seg litt luksus. Byen har lange tradisjoner for velvære, og det til lave priser.

Her er det varme kilder under jordskorpa som kan nytes på termalbadene.

GOURMETFEST: I San Sebastián bør du spise, masse. Enten pintxos på bar, eller på en av byens mange Michelin-restauranter. Foto: GJERMUND GLESNES
TRIUMFBUEN: Den første «Arcul de Triumf» i Bucuresti var laget av tre, og stod ferdig i 1878 etter at Romania fikk sin selvstendighet. Buen som står der i dag ble ferdig i 1936, og er i dag et av byens mest kjente landemerker. Foto: ALLAN BAXTER / RADIUS / NTB SCANPIX
SPAHIMMEL: Det er få steder i Europa hvor en dag med luksus på bade- og spaanlegg koster så lite som i Budapest. Foto: MARTE VEIMO
UNESCO-BY: Valletta har siden 1980 stått på verdensarvlista. Her sett fra Marsamxett-havna. Foto: CLIVE VELLA
TRIKK 28: Lisboa byr på flere høydepunkter, men et av de største er en tur gjennom byen med trikk nummer 28. Foto: RUNAR LARSEN
KJÆRLIGHETSBYEN: Det finnes mange severdigheter det er verdt å få med seg i Roma: Colosseum, Trevifontenen, Spansketrappa, og en ekte gelato, for å nevne noen. Foto: MARTE VEIMO
ØYFAVORITT: Med sitt varierte tilbud, hyggelige atmosfære og flotte arkitektur, har Palma de Mallorca stormet fram som en av Spanias mest populære byer. Foto: TORILD MOLAND
DET GYLNE TRIANGEL: Innenfor Bordeaux tre hovedavenyer kryr det av koselige kafeer, creperier og små delikatessebutikker. Foto: GJERMUND GLESNES
POSTKORTVAKKER: Titter du ut over Dubrovnik fra høyden, ser du det blåbærblå Adriaterhavet og de solgylne klippene på den ene siden, og gamlebyens røde tak og snirklete smågater på den andre. Foto: TORILD MOLAND
LEKTERFEST: Beograd ligger der elvene Sava og Donau møtes, og om våren og sommeren er det livlig langs elvebredden. Foto: BEOGRAD TOURIST ORGANIZATION

På de vakre badene Széchenyi og Gellért, plasker lokale og turister sammen. For å fikse negler, hud og rynker til en billig forint, har også byen mange flotte skjønnhetssalonger.

Gå ikke glipp av:
• En ekte luksusdag i Gellert-badet. Inngang cirka 150 kroner. Les mer: www.gellertspa.com  

Reise hit:
Fly direkte med Norwegian. Priser fra 299 kroner en vei.

4 VALLETTA Perle i Middelhavet

Det finnes knapt noe sted i Europa der sommeren er så lang som på Malta, men det lille landet i Middelhavet kan friste med mye mer enn bare sol og strand.

Her dekker rosa blomster husfasadene, fargerike fiskebåter ligger på rekke og rad i havnene, og øyas unike historie er fremdeles framtredende.

Den lille hovedstaden Valletta var og er et ugjennomtrengelig fort, bygget av riddere for 500 år siden. Forskjellen fra da og nå er bare at portene står åpne, gjester ønskes velkomne, og at fred og idyll preger gatene med de koselige kafeene.

Øya er ikke større enn at du fint rekker en ferjetur over til det krystallklare vannet i Den blå lagune på øya Comino. Ikke rart flere og flere nordmenn får øynene opp for denne lille perlen.

Gå ikke glipp av:
• Selv for den som verken liker historie eller kirker, er St. John's Co-Cathedral bare så vakkert og imponerende at den må oppleves. Hver eneste vegg er gravert med intrikate og vakre mønstre, taket er malt med freskoer av Mattia Preti, og du går over gamle graver med bilder av skjeletter i marmormosaikk. Les mer: www.stjohnscocathedral.com

Reise hit:
Norwegian flyr direkte fra Oslo. Priser fra 449 kroner en vei.

5 LISBOA Livlig og allsidig

Et møte med Lisboa ender som regel med forelskelse ved første øyekast. Portugals hovedstad er en avslappet, pittoresk by, med kultur i toppklassen, herlig sjømat og et fantastisk lokalt særpreg.

Byen er romantisk på høyde med Paris, noen steder rustikk og falmet som Havanna, og like bratt som San Francisco.

Om natta forvandles bydelen Barrio Alto til en sprudlende gatefest, mens folk samler seg ved Praca do Comercia ved elva Tejo for å bivåne solnedgangen i vest.

Gå ikke glipp av:
• En tur med trikk nummer 28. På en berg-og-dal-bane-ferd gjennom byen kommer du deg lett til de beste utkikkspunktene: Miradoura da Sanhora do Monte og Largo das Portas do Sol i øst, og parken Miradoura de Sai Pedro de Alcantara i vest.

Reise hit:
Fly direkte med Norwegian. Priser fra 549 kroner en vei.

6 ROMA La Dolce Vita

Det gode livs hovedstad. Byen er så full av severdigheter at det ikke nytter å få med seg alt. Her gjelder det å konsentrere seg om en ting ad gangen, og så bare nyte.

Sving kredittkortet i de eksklusive gatene rundt Spansketrappa, eller i mer overkommelige Via del Corso.

Nyt synet av den evige stad fra kuppelen på Peterskirken, føl historiens hjerteslag inne i Pantheon - «alle guders tempel», dra på piknik i en av parkene, eller nyt en aperitiff på takbaren på hotellet St. George.

Ellers har Roma klassiske severdigheter som Colosseum, de sju berømte høyder og ikke minst gastronomi i toppklassen. Alle veier fører til Roma, også kjærlighetens, og det er få byer som er mer romantisk enn Roma på vårparten.

GOURMETFEST: I San Sebastián bør du spise, masse. Enten pintxos på bar, eller på en av byens mange Michelin-restauranter. Foto: GJERMUND GLESNES
GOURMETFEST: I San Sebastián bør du spise, masse. Enten pintxos på bar, eller på en av byens mange Michelin-restauranter. Foto: GJERMUND GLESNES Vis mer

Gå ikke glipp av:
• Kast en mynt i Trevifontenen, det vil bringe deg evig lykke og garanti om å få komme tilbake.

Reise hit:
Norwegian flyr direkte til Roma fra Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger. SAS med en mellomlanding. Priser fra cirka 1100 kroner tur-retur.

7 PALMA DE MALLORCA Den lille storbyen

Mallorcas hovedstad, ofte kalt «lille Barcelona», er en koselig liten by med litt av alt, ikke minst varme temperaturer. Først og fremst finner du her et av Europas beste shoppingparadis, hvor selv fiffen fra Madrid drar for å finne siste nytt.

Avinguda Jaume III er byens mest elegante gate med hovedsakelig eksklusive mote-, gave- og smykkeforretninger, mens de små gågatene rundt Placa Major er fulle av små, spennende nisjeforretninger.

I områder bak Børsen, Sa Llotja, ligger restaurantene og utestedene tett, med tapas på bordet og hæla i taket til langt på natt.

En av Spanias viktigste kunstnere gjennom tidene, Joan Miro, bodde utenfor Palma fra 1956 til han døde i 1983. Hans atelier, hvor han malte sine karakteristiske, glade streker, står som da han forlot det og er åpent for publikum.

Gå ikke glipp av:
• Katedralen La Seu tok 400 år å bygge og er blant Spanias fremste gotiske byggverk, med enorme, imponerende glassmalerier. Herfra er gamlebyen, med sine smale gater og gamle, flotte plasser en naturlig fortsettelse.

Reise hit:
Fly direkte fra Oslo med Norwegian fra 549 kroner en vei, eller med SAS fra 599 kroner en vei. Ryanair flyr fra Rygge, priser fra 379 kroner en vei.

8 BORDEAUX Vin og fotball

Bordeaux har tilsynelatende forandret seg stort de siste åra, og utelukkende til det bedre. Byen har blitt renere, vakrere, rikere og mer populær, og samtidig beholdt det den alltid har vært god på: Det gode liv.

Bordeaux er et tempel for vin, mat og shopping for enhver lommebok. Katedralen og restene av bymuren er gotiske mesterstykker, mens resten av sentrum er en stor neoklassisk nytelse med alt fra spennende småbutikker til store varehus innenfor fasadene.

Det gylne triangel, trekanten som dannes av sentrums tre hovedavenyer, er full av spesialbutikker med sjokolademakere, vinhandlere og kaviarbutikker.

I sommer er også Bordeaux en av ni franske byer som er vertskap for fotball-EM, og den sovende skjønnheten er klar for EM-fest.

Gå ikke glipp av:
• Dra på vingårdstur. Bordeaux-området har 10 000 vinproduserende slott. Halvdagsturen Chateaux and Terroirs går med buss til et av dem, og inneholder besøk og prøvesmaking til 350 kroner. Les mer: www.bordeaux-tourism.co.uk

Reise hit:
Fly til Bordeaux med en mellomlanding med Air France eller KLM for cirka 1800 kroner tur-retur. Om sommeren flyr Norwegian direkte til Bordeaux fra Oslo, priser fra 529 kroner en vei.

9 DUBROVNIK Kroatias Hollywood

Kroatia er en sommerfavoritt blant nordmenn, men spesielt Dubrovnik er like fin før hordene kommer.

Dubrovnik er ingen storby, men har likevel alt det en storby tilbyr: Shopping, barer, butikker og sjarmerende historie.

Innenfor hovedporten ligger hovedgata Placa, Dubrovniks minibulevard med eksklusive designbutikker og kafeer. Innenfor bymuren ligger gamlebyen med en labyrint av gater, smug, trapper, torg og portrom.

Av alle gamlebyens skatter, er det franske klosteret og Apotek-museet de største juvelene.

KJÆRLIGHETSBYEN: Det finnes mange severdigheter det er verdt å få med seg i Roma: Colosseum, Trevifontenen, Spansketrappa, og en ekte gelato, for å nevne noen. Foto: MARTE VEIMO
KJÆRLIGHETSBYEN: Det finnes mange severdigheter det er verdt å få med seg i Roma: Colosseum, Trevifontenen, Spansketrappa, og en ekte gelato, for å nevne noen. Foto: MARTE VEIMO Vis mer

Dubrovniks Unesco-vernede gamleby er også et viktig innspillingssted for den populære TV-serien Game of Thrones. Ryktene sier at settene til den neste Star Wars-filmen og også selveste James Bond, vil titte innom.

Gå ikke glipp av:
• Utsikten fra toppen av bymuren, som til sammen er to kilometer lang og opptil 25 meter høy.

Reise hit:
Norwegian og SAS flyr direkte fra Oslo. Priser fra 549 kroner en vei med Norwegian, 649 kroner med SAS.

10 BEOGRAD Balkans Fugl Føniks

Den hvite byen, Balkans Barcelona og Europas sentrum. Etter de tragiske hendelsene på 1990-tallet, har Beograd for lengst etablert seg som en av Europas mest spennende storbyer.

Serbias hovedstad får ofte omtale for sitt pulserende uteliv og ungdommelige atmosfære, men byen der elvene Sava og Donau møtes er langt mer enn en fest for de unge.

Den imponerende festningen Kalamegdan, og Sankt Sava-katedralen som er verdens største ortodokse kirke, er obligatoriske severdigheter. Gatene rundt Trg Republike har alt fra trendy shopping til klassiske restauranter.

Med beliggenhet langt sør kryper også gradestokken opp til over 20 grader allerede i mai. 
                                                                              
Gå ikke glipp av:
• Vår og sommer er fest i Serbia, spesielt på lekterne som er fortøyd ved vannveiene som renner gjennom byen. Her er det garantert høy stemning og lave priser. Les mer: www.belgradeatnight.com

Reise hit:
Norwegian flyr direkte fra Gardermoen. Priser fra cirka 110 kroner tur-retur i mai. SAS flyr med én mellomlanding, og har priser fra cirka 2100 kroner tur-retur.

TRIUMFBUEN: Den første «Arcul de Triumf» i Bucuresti var laget av tre, og stod ferdig i 1878 etter at Romania fikk sin selvstendiget. Buen som står der i dag ble ferdig i 1936, og er i dag et av byens mest kjente landemerker. Foto: RADIUS / NTB SCANPIX
TRIUMFBUEN: Den første «Arcul de Triumf» i Bucuresti var laget av tre, og stod ferdig i 1878 etter at Romania fikk sin selvstendiget. Buen som står der i dag ble ferdig i 1936, og er i dag et av byens mest kjente landemerker. Foto: RADIUS / NTB SCANPIX Vis mer
Hele Norges coronakart