I fjor drakk nordmenn over én million liter vin fra denne byen

Du kan takke munkenes frykt for vikinger for vinen.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet):- Vi skulle tatt av ved Auxerre, høres det fra baksetet.

Chablis-ekspressen forsøker å rekke fram til de siste dagene av innhøstingen av verdens kanskje mest kjente drue, som bærer sitt grønne og friske navn, chardonnay.

CHABLIS: En fantastisk by for dem som liker fransk bondekost, skalldyr, stillhet og god hvitvin. Dette er vinmarkene rundt byen. Foto: METTE MØLLER
VINBY: Chablis er ingen stor by, alt er i gangavstand. Foto: METTE MØLLER
VINHØST I CHABLIS: Sesongarbeiderne jobber hardt. Foto: METTE MØLLER
VINVERTEN: Vinbonden Olivier Tricon produserer 800 000 flasker chablis i året. På fritida tar han med seg Woopie på trøffeljakt. Foto: METTE MØLLER
MASKINELT: Druene skal over i en traktortilhenger og så inn til nærmeste vingård for videre behandling, lagring og etter hvert flasker til folket. Foto: METTE MØLLER
PRØVESMAKING: Chablis fotografert i vinbondens blomstereng. Foto: METTE MØLLER
PÅ DRUEN: Den vesle byen Chablis var stille, men det var før denne blide gjengen med drueplukkere skulle feste etter harde og lange dager med drueplukking. Foto: METTE MØLLER

- De som har vært i Chablis, mener det er en fantastisk by for dem som liker fransk bondekost, skalldyr, stillhet og god hvitvin, sier fotografen.

Takker munkene - Ja, jeg er klar for noen hvite dager i Chablis.

Chablis ligger i det nordligste distriktet i vinregionen Burgund, cirka to timers kjøring vest for Paris. Mange nordmenn kjenner den lille byen med 2500 innbyggere, men det er ikke ekstremt mange som har svippet innom.

Chablis kan, som så mange andre vinsteder, takke det gamle havet, juratida (200-150 millioner år siden) og munkene for at det i dag dyrkes vin der. Og at det skapes arbeidsplasser.

CHABLIS SKAL BLI: Druene som skal bli Grand Cru og Premier Cru, høstes fortsatt for hånd i Chablis. Drueplukkerne reiser fra sted til sted for
 å jobbe. Foto: METTE MØLLER
CHABLIS SKAL BLI: Druene som skal bli Grand Cru og Premier Cru, høstes fortsatt for hånd i Chablis. Drueplukkerne reiser fra sted til sted for å jobbe. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Munkene var de som startet med å lage chablis - etter at de hadde flyktet på elva i frykt for å bli tatt av vikingene.

Havet kan takkes, ettersom det i sin tid trakk seg tilbake og etterlot seg et jordsmonn som er helt spesielt kalkholdig med knusktørre røtter til juratida. Dette gir denne hvitvinen en mer syrepreget og flintsteinaktig aroma enn chardonnay fra mer sørlige druestrøk.

Drueplukkerfest I selve byen er det hverdagsstille. Vinsmakerstedene ligger på rekke og rad, mikset sammen med et par delikate matbutikker i den vesle hovedgata.

En Jaguar stopper. Ut skrider en mann og ei dame. Hun sier på norsk: «Her må vi handle».

HÅNDPLUKKET FRA CHABLIS: Dette er vindruer som blir plukket for hånd. Foto: METTE MØLLER
HÅNDPLUKKET FRA CHABLIS: Dette er vindruer som blir plukket for hånd. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Og deretter blir det liv og ganske mye leven. Ikke fra Jaguar-paret, men fra landarbeiderne som i høst har jobbet skjorta av seg.

En møkkete buss dundrer inn med drueplukkere som skal feire at de er ferdige med årets vinhøst. De har blomsterkranser i håret, de spiller på trommer og de drikker en gulgrønn masse fra plastflasker.

Vi blir bedt om smake, og vi kan si at det må ha vært en slags Sats-Chablis.

Trøffelhunden Vi var heldige de dagene vi var innom Chablis, ettersom vi via gode kontakter møtte vinbonden Olivier Tricon Olivier - som hadde svært hektiske dager ettersom drueplukkertraktorene gikk varme.

Og her og der var håndplukkerne gjennomsvette fordi druene måtte inn: Før helga.

- Været de siste ukene har ikke vært optimalt her. Først var det mye varmere enn vanlig, og forrige helg regnet det så voldsomt. Det ble målt 14 mm.

- Da var det vanskelig å plukke druer. Og våren var 14 dager forsinket i hele regionen, sier Olivier, som tar oss med inn blant de staute rankene, viser oss druer som er i ferd med å bli angrepet av sopp og som må fortest mulig i tilhengere og kurver for at det skal bli mulig å få sikret den ypperste kvalitet.

Dro til Japan Men Olivier er en positiv vinbonde. Han startet som drueplukker 12 år gammel, utdannet seg til økonom og tok for 30 år siden over noen jordlapper etter sin far, før han kjøpte et lite jordområde av sin onkel for å bli en ekte hvitviner.

ET GODT GLASS: Chablis i vinbondens blomstereng. Foto: METTE MØLLER
ET GODT GLASS: Chablis i vinbondens blomstereng. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Men, i motsetning til andre kjente vinområder i Frankrike, er det ikke storslagne vinslott i Chablis, men bondevingårder.

- Det å starte opp som fersking var selvsagt en risiko etter noen dårlige år i Chablis. Det var mange yngre som startet opp samtidig, og de fleste satset på nærmarkedet ved å reise til Belgia og Nederland.

- Jeg tenkte at jeg ville gjøre noe helt annet og dro over til Japan med de første flaskene, sier Olivier.

Hans vingård produserer cirka 800 000 flasker per år, men som han sier: «Jeg er en liten vinbonde sammenliknet med de virkelig store her».

Bondegårdskost Olivier forklarer oss inngående om forskjellene på Petit-Chablis, Chablis, Grand Cru og Premier-Cru-vinene og lar oss smake på modne druer på vei inn til pressing, overmodne druer med ekstrem sødme.

Han peker nedover på jordet mot det flate området der det i år blir en god høst av den billigste typen, Petit-Chablis.

Han har også god tro på Chablis, mens det for øyeblikket kan se noe verre ut for de to ypperste Chablis-produktene, de som krever mer stabilt vær og riktig antall timer med sol øverst i «vinåsene».

Olivier tok oss deretter med til nabobyen, på en nyrestaurert bondegård som fungerer som en utmerket restaurant, der vi for første gang drakk hvitvin til alt: paté, skalldyr, kjøtt og søt dessert. 

Det funket, og vi ble ikke nevneverdig på druen. Men det er som kjent lov å være det i Chablis.

• Les også: Bak denne porten lages en av verdens beste viner.