- I framtida vil det bli forbudt å kjøre selv

Bilene tar helt over styringa innen 10-20 år.

KUNSTIG INTELLIGENS: Bilprodusentene har allerede i mange år jobbet med ulike systemer som kan automatisere kjøring, alt fra cruisekontroll til at bilen selv tar over bremsingen i en nødsituasjon. Her viser en Toyota-ansatt en modell der bilen selv står for parkeringen. Arkivfoto: AP PHOTO/SCANPIX
KUNSTIG INTELLIGENS: Bilprodusentene har allerede i mange år jobbet med ulike systemer som kan automatisere kjøring, alt fra cruisekontroll til at bilen selv tar over bremsingen i en nødsituasjon. Her viser en Toyota-ansatt en modell der bilen selv står for parkeringen. Arkivfoto: AP PHOTO/SCANPIXVis mer

|||• Mer bilstoff finner du på db.no/bil

(Dagbladet): Bilverdenen og trafikkbildet slik vi kjenner det vil bli radikalt forandret de neste 10-20 årene, ifølge tyske forskere.

Innen 2016 kommer bilene selv til å stå for all styringen inne på oversiktlige områder som flyplasser og parkeringsanlegg, tror professor Raul Rojas ved Friuniversitet i Berlin.

Færre ulykker Rojas leder en forskningsgruppe som utvikler nettopp styringssystemer som gjør at menneskelige sjåfører ikke lenger vil være nødvendig.

Ved å erstatte menneske med en avansert datamaskin, mener forskerne at det vil bli langt færre ulykker, samt mindre utslipp.

- Av sikkerhetsmessige grunner vil det i framtida bli forbudt for mennesker å sette seg bak rattet, kommenterer Rojas til Telegraph.

Hans prosjekt «Made in Germany» holder for øyeblikket på å teste ut teknologien på syv biler.

Alltid et kaldt hode Ved hjelp av flere kameraer, lasere, varmesøkende sensorer og satellittnavigasjon innhenter bilene informasjon om trafikkforholdene og handler ut i fra dette.

En avansert datamaskin styrer prosessen.

Denne har en langt raskere reaksjonstid enn et menneske og lar seg heller ikke påvirke av plutselige hendelser som kan stresse en menneskelig sjåfør til å ta feil avgjørelser.    

- Dagens biler er som gårsdagens hest og kjerre. Innen fem til ti år vil teknologien med selvstyrende biler være i bruk på private områder som flyplasser, fabrikker og lagerbygg, sier Rojas og utdyper:

- Innen ti til tjue år vil vi se dette også på motorveiene. I byene vil det ta 20-30 år å fjerne alle hindringer slik at man ikke lenger trenger et menneske bak rattet.

Bort med lidenskapen? Ifølge Verdens helseorganisasjon dør omkring én million mennesker i trafikkulykker verden over hvert år. Ytterligere 50 millioner blir skadet.

Rojas tror at utviklingen vil gjøre at vi får et annet syn på privat bilhold, der bilen blir mer et transportmiddel på lik linje med drosje.

For mange i dag er bilen så mye mer enn det. Det er en lidenskap der kjøreopplevelsen står i fokus.

Det er foreløpig for tidlig å si noe om hvordan den nye teknologien kommer til å påvirke bilinteressen.

MER BIL:
De tyske bilene har de argeste sjåførene
Ny Meriva er familiens beste venn
Denne bilen er sykt rask
Ny Audi får terningkast seks
Nå skal Lotus ta Ferrari
Gjør SUV-kupp